Retrogradni MARS u Strelcu/Škorpiji {horoskop 17.april - 30.jun 2016}: No dark sarcasm in the classroom!

"The Bubble" (1963), Melvin Sokolsky




“As soon as I saw you, I knew an adventure was going {NOT} to happen.” – A.A. Milne



Priprema, pozor,... SaaadTANI! – jer Mars u Strelcu je retrogradan! Undo-Redo-Undo-Redo (...). Biće ovo nezaboravna avantura u koju ćemo se na prepad upustiti, ali već sa drugog semafora vratiti {samo} da uzmemo zaboravljeni pasoš sap(u/a)tnika; pa ćemo usput, negde, da pričekamo histerično koji satić u kilometražnoj koloni {samo} da se osuši sveža zakrpa asfalta {gde nađoše baš na toj deonici da rade!}; potom {samo} još koji na granici, dok nas budu pretresali kao worldwide tražene serijske ubice, pa {samo} da zamenimo točak... iiii stižemo gde smo pošli!... ako uopšte budemo znali GDE?! Uostalom, nema svako identično poimanje ZABAVE, a to nam je sada cilj...  i opasnost. Možda ko rano rani, propušta noćni tulum ili kupuje karte za karambol? Pričaju mnogi njuejdžeri da je stvarnost koju, i kako, poimamo obična iluzija. Šta god da se desi, postoji druga dimenzija. Mislite o tome.

Merkur u Biku {do 13.juna} nam savetuje da budemo tvrdoglavi u osvajanju Himalaja, ali fleksibilni u svojim metodama. Jupiter u Devici {dispozitor retrogradnog Marsa i Saturna} želi PRECIZNO da utvrdimo ŠTA su ti Himaliji, jer u suprotnom nema načina da se izradi prvi nacrt strategije {Pluton je želi}. Editovaćemo ga, u to ne sumnjajte. Zato, nemojte biti previše samouvereni da sada znate sve odgovore, jer NEPTUN {sa Jupiterom} vreba retro Marsa kroz kvadrat, a SATURN kroz konjunkciju. Jata riba plivaju u različitim smerovima... koje je veoma teško razlučiti. Zavisi od stajališta, perspektiva i strpljenja da se iste ozbiljno razmotre, pre akcije. Semantička, obrnuta {JU-PL}; geometrijska {MA-SA}; poliperspektiva {MA-JU}... ili najpre atmosferska {MA-NE}? Sfumato spava u Neptunu, a Mona Liza i dalje budi intrigu... i, u koga gleda? A vi? Nije problem konfuzija, nego ostrašćenost u magnovenjima, koja će se seći jedino mesarskom sataricom. Ne bi bilo okej, zar ne, da ubijete nekog zbog nadličnih komponenti zahvaćenih kvasac-egom i lične „meteorološke“ filozofije, za koju danas stavljate grkljan na panj, a koliko sutra bolujete od Alchajmera: „kakav panj, o čemu bre pričate?“ Oprosti im Bože, ne znaju šta rade! Kako kaže Tolstoj: „Duboka reka neće se zamutiti ako u nju baciš kamen. Tako je i sa čovekom: ako se ljuti zbog uvreda, onda on nije reka, već bara“. Bez brige, sve će biti u najboljem redu... dok neovlašćeni ne ogrnete odoru Svevišnjeg. U suprotnom, odgovaraćete za postupke, a to je ono što će sada biti veoma MRSKO. Retrogradni Mars u Strelcu, pod svim izazovnim aspektima koje trpi, je pravi runaway groom. Međutim, Saturn mu pravi sačekušu, kako bi mu prikačio nanogicu. Možda i doslovno... Nismo sada u ljubavi sa zakonom.

The Lady from Shanghai (1947)



„Vi ste možda iskusan strelac, koji je već upoznat sa ovim procedurama, ali ipak preporučujemo da pažljivo pročitate kompletno upustvo, radi svoje bezbednosti i bezbednosti drugih. Nemojte na silu pokušavati da opalite ako je metak zaglavljen – jer može da eksplodira. Ne gađajte u čvrste predmete {SA} ili vodene površine {NE} – zrno može da se odbije, da skrene u bilo kom pravcu {rx Ma}, i da pri tome uzrokuje povredu, smrt ili materijalnu štetu!“

 

The Lady from Shanghai (1947)
Od svih planeta, Marsu najteže pada retrogradnost, te postaje veoma namćorast. Ko potegne prvi za oružjem i ispali metak – izgubiće. Ko podmetne požar, počeće sam da se guši od dima i neće umeti da izađe. Ko vam načini nepravdu, npr. tuži vas za nešto, ispaštaće na kraju {kada se Mars otkoči}. Sva pravna pitanja koja objektivno možete da odložite – odložite. Ako ne, pripremite se za nevesele okolnosti. Ukoliko postoje STARI nerešeni slučajevi, može biti trenutak da se ponovo potegnu i reše. Sa uverenjima, ideologijama, verom... na kojoj počiva AKCIJA – lakše. Ko je u pravu, a ko ne – što je sada opsesija – može da se olupa o glavu. „Sitna“ uvreda, moralna pridika, nepoštovanje tuđeg mišljenja... može dovesti do ozbiljnog kvroprolića, što nećete očekivati. Lice na izgled deluje tupo, ali se škrguće zubima. Neprijatelj vam je ujedno i prijatelj. Na stadionima, u navijačkoj publici, pazite koga čačkate. Konjičke trke neće proći kako mislite, te promislite pre nego što se kladite. Ako se pentrate po kakvim visinama, bilo da su to samo merdevine, čuvajte se pada. Tako i figurativno. Decu, ljubimce nadgledajte po igralištima, terasama... Naravno, ne skačite sa krova zgrade jer vam je loš dan. Ne možemo da prespavamo ovaj period, ali moramo da se pripremimo za takmičenje sa rx Marsom. Sve je sada utakmica, sa brojnim produžecima poluvremena.

Retrogradni Mars ne podržava početak nečeg potpuno novog, naročito ako na silu forsiramo. Sve novo što započnemo težiće komplikacijama – biće sporo, klimavo, možda i propadne na kraju, ili sami odustanete. Kočnice su u različitim oblicima. Ako ste odlučni i motivisani za akciju, ne znači da ćete naleteti na razumevanje i podršku od strane onog od kog zavisi ostvarenje vaših ciljeva {koji će ionako biti skloni izmenama}. Neke stvari ćemo nerado činiti, jer trenutno nemamo izbor. Međutim, ne znači da će sve NOVO biti na kraju loše, te ne treba paničiti ukoliko se spontano namesti. PROCES može biti diskutabilan, ne nužno ishodi. Ako renovirate stan, radovi neće teći kako ste hteli. Mogu biti obustavljeni iz nekih razloga ILI će se dva puta nešto raditi {nisu vam lepo okrečili, mora ponovo}, ali na kraju ćete imati renoviran stan. To što je moglo proći sa manje muke je druga stvar. Rx Mars savetuje da budemo obazrivi, strpljivi, da ne hrlimo momentalno sa zaključcima, ishitrenim potezima. Da promislimo, procenimo rizike, optimizam. Međutim, VIŠE različitog a novog, paralelno ne počinjite. Entuzijazam može ubrzo da splasne, a posvećenost nije sada na zavidnom nivou.  


TULUMI, PUTOVANJA, BOTOKS?


 Aktivnosti koje Mars podržava usmerene su ka uklanjanju „kvarova“, ma kog tipa, te je ovo sjajan period za majstore, zubare... No, to znači da će nekom morati da se pokvari automobil, zub... da bi oni popadali od posla. Zakazivanje {prvih} operacija nije podržano, jer unapred vode korekcijama, posebno ako ih sami inicirate. Botoks zasigurno može da sačeka!... i ostale nadogradnje. Sa druge strane, ako je već propust napravljen, sada može da se popravi, te idete da vam izvade zalutali končić, korenčić zuba i slično. Uglavnom, treba izbegavati sve kritične situacije, opasnosti, rizike. Pod rx Marsom smo skloni povredama – posečete prst, zaradite ožiljak, opekotinu, istegnete mišiće, slomite kost. Da se to ne bi desilo, pažljivije baratate nožićima, makazama, šporetom... i sve ok. Kad smo već kod oružja, ono može biti bilo šta. Kutlača to zasigurno nije, sem ako nemate Mars u Raku, te njenu dršku-vrh upotrebite da biste nekome iskopali oko. U saobraćaju, naročito na autoputevima, na graničnim prelazima, ali i blizu mora/reka može biti nezgodacija, te pazite kako vozite i kada krećete na putovanje. ILI kako se vraćate mrtvi pijani iz provoda. Rx Mars je jako blizu Antaresa {do maja}, koji ima nasilan karakter i vezuje se za nesreće. Sama ZABAVA, IGRANJE, nerazmotren rizik može nekog skupo koštati pod retrogradnim Marsom u Strelcu. On nema uticaj na sve, niti drastičan/identičan, ali na nekog će imati. Ako ste zaludni, neće vam smetati lenjost, pasivnost... već se možete dobro odmoriti. Ako niste, biće vam naporno jer ono što je ZAPUŠTENO, odlagano, sada mora da se privodi kraju, te će biti tenzije, mnogo obaveza. Rx Mars teže puni svoje baterije, a snaga lako otiče. 

Cilj retrogradnog Marsa je REKONSTRUKCIJA, te sve što treba korigovati – JESTE podržano njim, počev od neozbiljnosti, kratke pažnje. Ukoliko ste uveliko u novim projektima {nečemu što je krenulo pre 18.februara, od kada je Mars u senci}, nema razloga za obustavljanjem. Za blagom kočnicom DA: razmatranjem postignutih rezultata, prethodnih okolnosti, (ne)sprovedenih akcija i njihovim ponovnim planiranjem, dorađivanjem postojećeg, nedovršenog a započetog; ispravkama i slično. Tenzija je ponekad najjača kada ste pred samom završnicom, te biste da odustanete – nema razloga. Rx Mars podržava introspekciju koja se tiče svih naših RADNJI. Zato sada možemo razmišljati o tome šta smo uradili ili nismo, zašto nismo, da li je trebalo ovako ili onako... Neodlučnost se može oglasiti. Način na koji inače reagujemo u određenim situacijama {„pod normalnim uslovima“} neće nužno raditi u našu korist, ili ćemo početi da sumnjamo koliko je uopšte ispravan. Kako je energija usmerena ka unutra, bavimo se NEDOSTATKOM Marsa {u nekom obliku} u svom životu, više nego inače, želimo da DOBIJEMO to što nam hronično manjka. Zato bismo najednom da kupimo nov automobil, iako nije dobar momenat za to. No, shvatili smo da nam treba, da stari ne služi. Retrogradni Mars nam je skrenuo pažnju na to, a kupovina može malo da pričeka. Sve što nije produktivno, efektivno, on bi da ukloni... tako i nagomilavani gnev, frustracije, celibat... a to ne može sve odjednom, posle godina zaobilaženja. Potiskivani bes se može javiti i dati negativne produkte u vidu napetosti, ozlojađenosti, depresivnosti, ali i diskus hernije, opstipacije... pa i nasilja. Retrogradni Mars nas namerno usporava, umrtvljuje nam impulse za samoodržanjem, suzbija entuzijazam... da bi nas naterao da postanemo intimniji sa sobom. Njegova energija je internalizovana, ali pod pritiskom. Kao da divlju zver okujete u lancima – tako se i možemo osećati na momente. Stresne, blokirajuće situacije se nameštaju da bismo se više pozabavili baš tom zverkom u sebi, odnosno svojim destruktivnim emocijama, ljutnjom, impulsivnošću, nagonima, unutrašnjom snagom, hrabrošću {ili strahovima od iste}, seksualnošću {koja može biti intenzivirana, no devijantna/zablokirana na planu oslobađanja}... sve to u cilju da se izvrši KOREKTURA, gde je već neophodna.

Mars se vraća u Škorpiju {od 27.maja}, a i nas u dešavanja iz perioda od 12.februara – 23.marta 2014. i 24.oktobra 2014. – 12.decembra 2015. Određena iskustva ponovo proživljavamo; čeka nas ponovna reakcija na ono što je već prošlo. Tipično za rx Marsa je da nam može oživeti i ljubavnike iz prošlosti.



PSIHOANALIZA?!



Srećom, em je proleće, em i Merkur kreće u retro putešestvije {28.aprila}, podržan {12.april – 7.jun} mesijom rx Plutonom – što će nam sada i te kako biti od pomoći, najpre za male sive ćelije. Osujetiće poneke grandiozne planove {koje kujemo do 24.aprila} da nas spasi grandioznih propasti {u avgustu}. Sve mi daj, taman mi preselo? Pazite šta tražite, i u šali, jer možda vam veliki trigon Merkura {u maju} usliši želje. Bolešljivi Jupiter od 9.maja menja pravac, te je svakako raspoložen da nam udeli lunch paket. No, kao stacionaran {do 7.avgusta} nije siguran KOJI... te će da se konsultuje sa rx Plutonom – koji može da nas dovede do potpunog uništenja ili ogromnog uspeha. „Nema načina da se dođe do svesti bez bola. Ljudi će učiniti sve, ma koliko bilo apsurdno, da izbegnu suočavanje sa sopstvenom dušom. Čovek ne postaje prosvetljen zamišljajući „figure od svetlosti“, već čineći svoju tamu svesnom“ – poručuje Jung, a razume trigon Merkura-Plutona, kog ne zanima ništa površno. Paket zavisi od toga jesmo li na TI ili na VI sa potisnutim, pogubljenim delićima svog ličnog nesvesnog, za koje je Pluton {posebno kao retrogradan} prirodan ventil {iskopava ih na površinu}; ili se trudimo da što dublje zakopamo svoj kompleks tj. ono što smatramo nepoželjnim stranama svoje prirode – u tom slučaju, Pluton ih sve snažnije dramatizuje i izbacuje na svetlo dana {u vidu spoljašnjih manifestacija, kojima se iščuđavamo}. Zato je njegov uticaj {u ljudskoj psihi} izuzetno kritičan. Trigon Merkura-Plutona nam produbljuje percepciju i tera nas da se pozabavimo ovim pitanjima, najpre problematikom retrogradnog Marsa: osvešćivanjem davno potisnutog GNEVA, koji se ne usmerava pravilno. Šta je UZROK utisnute ljutnje, koja nam može sada privlačiti i konkretnu agresiju, ili ćemo je sami primenjivati na drugima? PASIVNA AGRESIJA je psihološka tema retrogradnog Marsa u izazovnim aspektima sa Neptunom, Saturnom – što čini stvar kompleksnijom {nego da je samo retro Mars}.



Međutim, treba napraviti jasne razlike između pasivno-agresivnog obrasca ponašanja i onog koji nalikuje na isti, a možda to nije. Neke naizgled slabosti, interpretirane kao takve, mogu imati u svom naličju snagu, i obrnuto. Postoje različiti načini ispoljavanja, ali ćemo se fokusirati na one koji će sada biti aktuelni, kosmički opravdani. Najpre može dolaziti sa strane muških figura, ali ne isključuje ni žene, nevezano za vrstu relacija, da li je to partner, majka, sestra... 




PASIVNA AGRESIJA?



Nedostatak ljutnje, reakcije iz određenih razloga {saosećanja, empatije, pukog razuma, procene situacije...} i sabotirana ljutnja, reakcija na indirektni način koji {ciljano} izaziva osećaj krivice kod drugog – nisu isto. Pasivno agresivna osoba želi da nam izazove grižu savesti, da nas povredi, ali tako da ispadne da je ona povređena. Izbegava direktan obračun, ali se svojski trudi da vidite da ključa. Njen „kolačić“, koji će vam natrljati na nos, je ekvivalentan vašem „švedskom stolu“, kom se ekstremno umanjuje vrednost. ONA je posekla prst, iscrpljena i umorna, pa je po najgorem pljusku sišla po brašno, te je umalo ispred zgrade nije napao pas... sve zbog VAS {bićete upoznati sa svim... preuveličanim detaljima}, ali kaže: „ma, nema veze“. Šta je vas snašlo sa švedskim stolom, o čemu reč niste zucnuli jer ste radili nešto iz iskrene želje, nije tako važno. Uglavnom, kolačić će se teže prevariti u želucu, jer će vam biti nabijen težak osećaj krivice. Možda ćete ga i na silu pojesti, da ne bude da ste bezobrazni, da gazite po tuđim mukama, čak i ako niste uopšte tražili taj kolačić. ILI – kažete, bez ikakvih insinuacija, da ste kopali njivu ceo dan, pali mrtvi, pasivno agresivna (PA) osoba se nadovezuje sa pričom da je danas 2h sređivala ormar; naglašavajući strahotu svoje rabote, koja i prevazilazi vašu. Hoćete nešto da uradite za sebe, što PA osoba subjektivno doživljava kao napad na svoj ego, kreće dramaturgija: momentalno joj pozli, razboli se, kreira se situacija koja je neophodna da sabotira vašu nameru. Skriveni motiv ne uviđate. Ukoliko je to česta slika, te ćete odlučiti da ipak nekako rešite situaciju i u svoju korist, sačekaće vas pozorišna predstava propraćena gromoglasnim samosažaljevanjem, uz natrljavanje na nos svega što je samoinicijativno urađeno za vas, još davnog 12.marta 1984. u 11:24h. Znate već našu čuvenu balkansku rečenicu: „ja sam te rodila, to mi je HVALA, videćeš ti...“ Poistovećivanje sa predstavom lažnog Isusa je neretko prisutno, iza čega se krije kompleks za moći, koji često ne vidimo kao takav. 

U prisustvu pasivno agresivnih ličnosti nikad ne osećate mir, niti ste ikada dovoljno dobri. Svaka vaša reč, čudan pogled, potez... je potencijalni povod za početak višenedeljnog rata, te se osećate kao da hodate po minskom polju. Može ići do ozbiljnih paranoja. Usled ozlojađenog ega, mnogo toga se doživljava prelično, doslovno kao pretnja. Niste raspoloženi danas – možda  je i to atak na ego, PA osobe, neki skriveni motiv? Ona bi da joj se smeškate i kada vas maltretira... jer ona vas ne maltretira, već vi nju. Kako ne razumete? Pričanje o toleranciji i primenjivanje iste u praksi, I pričanje o toleranciji i neprimenjivanje iste u praksi, već podrazumevanje iste isključivo od strane Drugog – nisu isto. Ignorisanje je ono što je ponajviše pogađa. Svaki odbačen predlog, mišljenje... je bolan. Odakle vam pravo da spustite rampu? PA osoba ne podnosi nijedan oblik odbijanja, ma koliko marginalan, želi da bude prihvaćena, naročito od autoriteta koje nekritički osuđuje, ne trpi zbog prikrivene zavisti. Sklonost konfliktnom ponašanju je tipična, ali je ispoljava indirektno i manipulativno, tako da uvek ispadne kao da vi prvi napadate, a ona se samo brani. Recimo, provocira vas na kvarno, kada odreagujete nakon zilionitog žmurenja na njene detinarije, ona je uvređena do besvesti, kreće svađa koju ste VI „prouzrokovali“. Tu scenu je želela, no neće priznati jer nije samokritična {upravo zbog tog disbalansa je ekstremno kritična prema drugome}. Pasivna agresija zasigurno ima veze sa {prikrivenom} narcisoidnošću, a narcis je neretko ranjen, te se uvlači u EGO, zaključava vratanca duše, potom traži žrtvu. Ko je bolji od empate, iscelitelja? Biti žrtva, jer shit happens, i uživati u ulozi lažne {pasivno agresivna ličnost}, iza koje se krije „neostvareni“ nasilnik, su dva različita pojma. To sada imajte u vidu.

Glavni problem je što ne postoji svest o sopstvenim postupcima i čemu vode, niti sposobnost da se preduzme odgovornost za iste, da se PRIZNA svoj udeo krivice. Kada probate pasivno agresivnu osobu da suočite sa tim – bićete najverovatnije demonizovani, ili ćete pomisliti da ste doslovno ludi, koliko god vam bilo jasno sa čime imate posla. PA osoba ima prirodan dar da vas dovede u to stanje preispitivanja. No, lako vređanje {na delu} je, po Dostojevskom, proporcionalno laganju samog sebe. Postoji mnogo unutrašnjih kontradiktornosti. PA osoba ima teškoću se ostvari kao PRAVI autoritet {njena opsesija} i da to ostane pored drugog autoriteta, kako se oseća konstantno ugroženo. Ona osuđuje autoritet od kog paradoksalno ZAVISI {ne ume da se oslobodi te zavisnosti koja je, kao i svaka druga, odlika naših slabosti}, a od kog bi silno volela da dobije potvrdu, pažnju. Iza devijantnog ega vreba i sujeta, zavist... što se fino pakuje u šareni celofan. Ukoliko ste povodljivi, ne vidite klecajuća kolena iza hitlerovskog/jagnjence nastupa, KO je zapravo, neće vas dirati. Smeškaće se, ulizivati, na finjaka nametati dominantnost {svoje predloge, želje, zahteve...}, povremeno provlačiti kroz šale vaše mane, ali nećete se smejati nikada na njen račun. U to budite sigurni. Zato je PA osoba lice koje se krije ispod dela majstorskog šminkera. Želi da bude opšte prihvaćena, da ostavi utisak, ali devijantni ego nikad nije sit vaših komplimenata. Može biti veoma ubedljiva, pa koliko god je poznavali, sa strane ćete imati priliku da posmatrate njene glumačke sposobnosti. Njoj smeta AUTORITET, niko drugi. Pravih autoriteta ni nema previše, te se vuk dugo krije u ruhu jagnjeta. Zato je i percipiramo kao žrtvu. No, trigon Merkura-Plutona ima oči koje gledaju KROZ čoveka, a to neće da joj se dopadne... Njega zanima UZROK pasivne agresije... a on datira iz najranijeg detinjstva. Ukoliko privučete osobu ovog tipa, treba da razmislite zbog čega tačno, čije je ogledalo... ako ste PAO sami, na koga ste zapravo toliko ljuti? Sa ovim se suočavamo generalno tokom perioda DO 6.maja, od 25.maja – 8.juna, tokom skoro celog avgusta, naročito od 14.avgusta – 6.septembra, nevezano što sam Mars neće biti rx.

Za kraj, još jedna ilustracija rx Marsa u Strelcu - flimić {video za gledanje}. Mars će biti retrogradan i u Škorpiji {od 27.maja}, u Strelca ponovo ulazi 2.avgusta. 30.juna {00:38h} izlazi iz rx zone, a stacionaran je do 22.avgusta. Tek OD 22.avgusta je zvanično otkočen. Ceo tranzit retrogradnog Marsa ponajviše pogađa Blizance, Device, Strelčeve i Ribe, ali i treću dekadu Bikova, Lavova, Škorpija i Vodolija {u periodu od 27.maja – 30.juna}. OSTALI neće toliko osetiti njegove uticaje, niti će „mete“ Marsa pretrpeti identične/sve uticaje. Zavisi od aspekata, gde vam pada Mars, šta tačno pokreće. Ako je npr. u 6.polju – akcenat će biti na posao/zdravlje. Ako je 3.polje – na prijateljstva, komunikaciju... Zato, NE PANIČITE unapred. Mars nije jedina planeta, sa hroničnim dejstvom svakog bogovetnog dana, a u maju nas čekaju i neka lepa dešavanja! 











CONVERSATION

2 comments:

Thanks for reading!
Don't forget: sharing is caring!