Opozicija Sunca {u Raku} i Saturna {u Jarcu}: Spasa nam nema, propasti nećemo!

 




Lako možemo oprostiti detetu koje se plaši mraka, ali prava tragedija života je kada se odrasli plaše svetlosti – reče davno Platon i ubode u srž opozicije Sunca-Saturna. Nekome u najiskrzaniji očni kapilar. Na stranu uvodnog gif-a koji zaista prikazuje činjenično (ne i hronično) stanje, nisam raspoložena da dajem(o) omaž kuknjavi nad „zlom sudbom“. Nije ona nas toliko uzela na zub koliko smo se mi prilepili uz njega kao najgori karijes, onaj što se dosadno pojavljuje iznova i iznova. Kad ga već spominjem, tranzit i doslovno može napasti vilicu. To je (jedan od) alarmić koji skreće pažnju na srž aspekta, a on nije u spoljašnjoj manifestaciji. Samo znak da više ne umemo zrelo da se nosimo sa realnošću i ličnim doprinosima istoj. Posustajete, te podsvesno prizivate invaliditet, ne biste li se ratosiljali rođene odgovornosti za prethodno asfaltirane krive pute, a na njegov račun. Simpa metod, ali ništa ne olakšava stvarnost – naprotiv. Vremenom uvidite da ste samo otežali postojeću situaciju, jer planinarski ranac i dalje stoji na vašim plećima, samo što još hodate sa štapom... bez kog je i moglo da prođe.


Baš zato što smo sada inspirisani da i samoinicijativno, bez valjanog pokrića, flertujemo sa melanholijom i frustracijom, valja malo da vadimo sebi džigericu al’ zarad konstruktivnog rešenja, ne samoubijanja u pojam i opevanja razmrljanog žumanceta. Ili ga pojedite ili ga bacite. Šta je – tu je. Kada se sapletemo, ljosnemo celom dužinom u blato, treba što pre ustajati dok se isto nije skorelo na nama. Nijedna ni druga situacija nije vesela (u blatu smo), ali prva je znatno povoljnija, brže se da saprati pod mlazom vode, zar ne. Ma šta baljezga ova luj(i)ka?

Ukoliko niste voljni da svarite esenciju odgovornosti (suština Saturna u sedištu), birate put gušćeg otpora koji samo lukavo daje privid da je lakši – ulogu žrtve. A kada se na istu da vlastiti pristanak, sa overenim testamentom (premda niste na samrti) u koverti zalepljenoj starinskim voštanim pečatom (jer Saturn u Jarcu misli o dugoročnoj budućnosti) – stvar zaista postaje ozbiljnija no što OBJEKTIVNO jeste. Ne ostaje „pravo“ (koje sami sebi oduzeste) da se dela, već se prepušta pomirljivosti sa neprijatnom a paradoksalno komfor zonom. Ako ste u miru sa sobom pri toj odluci, onda je to skroz okay; vaš život – vaš izbor. Ako pak niste: čekate dežurnog „krivca“ da popegla kakav vaš pohabani rub ili čak direktno zahtevate to, kao da je u kakvom ćitapu propisano da mu je to dužnost... nije okay. Kako sebe okarakterisaste kao nesposobne (da se nosite sa drvljem kom ste dali i lični doprinos), to implicira da sebe sami potceniste, a u slučaju samoobezvređivanja nelogično je da kao „manji od makovog zrna“ uopšte pomislite da ste centar tuđe Vaseljene, koja još „mora“ da se napregne zarad vašeg blagostanja! Ljutnja je onda posve detinjasta. Postoje divni multitasking ljudi, ali i njihovi rezervoari se prazne. Uostalom, da li ste se ranije, kada vam je sve išlo ko podmazano, ponudili da štirkate drugome „veš“, ili ste bežali kao đavo od krsta, u strahu da ćete se zaraziti tuđom mukom?

Da li biste predali svoj uspeh drugome na raspolaganje? Ne? A gde piše da je neuspeh, kao sastavni deo svačijeg života, nešto što se vama ne sme dogoditi i čime drugi treba da se pozabavi? Veliki problem današnjice je što problema ima za izvoz, ali se u kontinuitetu definišu kao neprirodna pojava. Kada bismo ih naprosto i samo prihvatili, hladne glave i sa dostojanstvenim držanjem kičme, nametnulo bi se lakše i samo rešenje. 


tranziti Saturna u Jarcu, opozicija Sunca i Saturna
"Pressure", Tristan Le Blevennec

Neizvesnost tokom borbe nije prijatna nimalo, niko do kraja ne zna šta će ispasti, da li će se isplatiti ili ne, ali sam čin JESTE dokaz da suzbijate strah od svetlosti života (Sunce), tj. SEBE. Ako iskonstruišete UNAPRED poraz, kao da imate i materijalni dokaz da se uveliko odigrao, nećete ni pokušati da pobedite. Orden gubitnika ste sami sebi nakačili na rever i zasigurno da ćete pronaći adekvatne svedoke, slične sebi, koji će vas potapštati po ramenu... čineći vam magareću uslugu.

Nijedna masterpiece skulptura nije nastala preko noći, bez ozbiljnog prolivanja znoja, kojim se nije lamentiralo (ili barem ne pred vama), što ne znači da ga nije ni bilo. Dok ste se baškarili u bezbrižnosti, neko je krvario, a vi to niste ni primećivali... ili ste prevrtali beonjačama iz udobnog separea sa koktelom u ruci. No, kako se planete pomeraju, uloge smenjuju, došao je red i na vas. Nije to nikakva nepravda. Zapitajte se i koliko ste empatije i razumevanja pokazali prema onima koji su gurali stene uzbrdo sami, ne očekujući od vas ni reč utehe... i da li je opravdano ljutiti se ako je neko otišao na svoj zasluženi godišnji odmor. Ta ne možemo preživljavati (sami) svoje Saturne, a potom svačije sledeće! Svako ima svoju GRANICU, kao što je i sami vi posedujete. Verovali ili ne: prirodno je da postoji nekakav reciprocitet. Agresivno tražiti pomoć od čoveka prema kom ne pokazujete ni osnovnu obzirnost, poštovanje... i besneti kada povuče ručnu, kaže svoje legitimno NE – krajnji je odraz nezrelosti i bahatosti. Da li ste i dalje zahvalni onima koji su vam pružali ruku spasa kad je bilo gusto? Ili ste ih zaboravili one sekunde kada ste se napojili infuzije i kad je (vaša) drama prošla?


Ukoliko ste u SUPROTNOJ poziciji (na višem stupnju aspekta), tj. imate hajku sa primerom na kog se „natovrzoh“ (niži stupanj aspekta), ne zarad kritike nego li davanja konkretne pomoći, između redova sam i vama udelila savet šta vam je činiti...


Kad smo već u stradalničkom momentu (neko od vas u godini), setimo se mudrih reči onih koji vodiše daleko teže ratove, a zahvaljujući kojima smo i mi sada ovde. Najpre vojvode Mišića koji nam je poručio da je život večita borba i da ko sme – taj i može. Ko ne zna za strah, taj ide napred! Konkluzija neka bude Pašićeva fenomenalna izjava: spasa nam nema, propasti nećemo! I bi čovek u pravu.



Opozicija Sunca u Raku i Saturna u Jarcu je egzaktna 9. jula (18:07:03) i osećamo je još nekoliko dana (kao što smo osećali i par dana unazad). Ponajviše pogađa II dekadu Raka, Ovna, Vage i Jarca. 


NASTAVAK teksta (više o opoziciji Saturna i Sunca) za raritete: HOROSKOP ZA JUL 2019.








CONVERSATION

2 comments:

  1. Mogla bih ja svašta da napišem... i bih, da nisam došla dovLe dokle jesam, do stanovišta da se mi svi sve lepo razumemo i bez reči (čak i bolje!). Ipak, kako su nam reči potrebne, Vi napisaste svoje a ću svoje. HVALA!

    ReplyDelete

Thanks for reading!
Don't forget: sharing is caring!