Kvadrat Neptuna u Ribama i Merkura-Sunca u Blizancima {part I}: It's all lies, darling!

tranziti Neptuna i Merkura, kvadrat Merkura i Neptuna




Nastupile tišine? Ako nisu još uvek, narednih par dana hoće. Reči se teturaju kao pijanci, posrću pred zubnim bedemima, teško oblikuju u smislene forme... uprkos želji da se isprepliću sa tuđim. Tri tačkice propraćene mučnim dramskim pauzama. Misli zamršene na čvoriće kao pertle od patika – „zatvoreno zbog popisa“ i knjiga „žalbi“. Glava? U kontrapostu! Obasipamo se pomućenim monolozima kao novogodišnjim konfetama, pa šta uspemo da apstrahujemo iz pozadine. Iako se regulišu saobraćajne veze sinhroniciteta {telepatije, intuicije...} te se bolje sporazumevamo na „višim“ ravnima nego verbalnim – postoji težnja da se zalepimo za pogrešan detalj i na njemu udarimo klimave logičke temelje. Iluzije sa hipnotičkim dejstvima vrebaju i opijaju kao čokoladni likeri... No, ovog puta nimalo naivne, kako ih možemo permutovati sa stvarnošću i na njima izgraditi izuzetno snažna ubeđenja. Mašta ume da odvede do nedođije, a put natrag nije uvek jednostavan. Procene i zaključci se vrpolje između nesigurnosti, neodlučnosti, nejasnoća... jer je sama fabula nedovoljno razrađena. Rasplet kao oštećena gramofonska ploča. Para nam ušnu školjku pucketanje, baš kod onog važnog stiha. Fali puzla... ili dve.

Život je igra, kaže Selindžer, ali ona koju igraš poštujući pravila. Promenljivi kvadrat Merkura {uz Sunce} i Neptuna, koji se sprema za svoj retro hod {19. jun}, ne voli pravila kako neguje nedoslednost i sopstvenih misli – one su u skladu sa trenutkom. Malo se nadviju sivi oblačići, malo razgrnu. Should I kill myself or have a cup of coffee? Ponešto se radi ili govori u korist sopstvene štete, jer su glavne uloge i dalje nedodeljene, glumci se smenjuju, nema kontinuiteta. Stil komunikacije je samoporažavajući. Pojedinci stavljaju „španski zid“ {lepo na oko, hrapavo na dodir} iako nisu ni izgletovali fasadu – da zamažu oči. Kliše inverzije. Dijalozi sa „dijagnozom“... ili pre monolozi? Čuje li nas i razume li nas sagovornik? Teško. Kvadrat Merkura-Neptuna i doslovce ne vidi dobro na daljinu, te nosi ozbiljnu dioptriju, ali se neretko usuđuje da kroz fragmentarno analiziranje, „priljubljen uz ogledalo“, izvodi zaključak o celini – u maniru izvlačenja iz konteksta svega onog što mu lično odgovara. Ma koliko bila precizna informacija, ne pomaže previše. Ne/voljna zbunjenost i subjektivnost uzimaju danak. Detinjasto ponašanje i neodgovornost će se smenjivati u naletima. Šarene teorije vs. ozonske rupe u praksi.

tranziti Merkura i Neptuna, kvadrat Merkura i Neptuna
Pribegavanje nejasnoćama i namernoj neodređenosti u misaonim sklopovima, seckanje od svega po malo, nabacano... ko će pohvatati sve te polu(dez)informacije. Zamislite da ceo slavski jelovnik smućkate na jednom tanjiru... pravi bućkuriš. Kako Liz Tejlor u jednom filmu teatralno reče: After all I am insane! Možda i sami to pomislite kada se 666x preznojite da se objasnite sa nekim ko nije baš sav svoj – koliko god je normalnost elastična kategorija i zavisi od vizure individue, postoje ipak nekakve zdrave granice. Takođe, filosofije i fake poetike umeju da pružaju alibi manipulaciji. Znanja se daju zloupotrebljavati – inače Jupiter ne bi bio u moralnom posrnuću na Merkurovoj teritoriji. Ovaj tranzit ume da iznedri „story tellera“, koji vas kao vrhunski advertajzing majstor ubedi da pojedete jagodu na torti, punu pesticida, pa da se još i zahvalite na trovanju! Lako je pokolebati sagovornika slatkorečivošću. Naravno, ne baš svakog. „Tri praseta“ i pretke, sa zaostavštinom narodnih mudrosti, ne treba potcenjivati. Prisetite se poruke ove basne, za koju se veruje da datira još pre 18. veka. 

Uticaj Merkura {uz Sunce} u Blizancima i Neptuna u Ribama, o kom možete više pročitati u prošlogodišnjem tekstu (link) →: KVADRAT MERKURA I NEPTUNA, osećamo intenzivno do 14. juna, posebno 6. i 7. juna {egzaktni aspekti, propraćeni i tranzitnim Mesecom u Ribama}. Nad nama je i opozicija Venere {u dekanatu Neptuna} i Plutona {u dekanatu Merkura}, egzaktna 6. juna, pa je stvar mutljaga&manipulacija kompleksnija! 

Na meti najpre: II dekada Blizanaca, Device, Strelca i Riba, kao i kraj II, početak III dekade Ovna, Raka, Vage i Jarca. Leto nam je prava BOMBA zbog tranzita Marsa i nadolazećih julskih eklipsi... a o tome čitate uskoro!


Srećno!




CONVERSATION

0 comments:

Post a Comment

Thanks for reading!
Don't forget: sharing is caring!