Konjunkcija MERKURA-PLUTONA & kvadrat VENERE-SATURNA {horoskop do 4.februara 2017}: “Write hard and clear about what hurts”




„Ukoravanje drugih i ispravljanje njihovih grešaka je važno; to je zapravo čin milosrđa – prvi uslov samurajske službe. Osoba mora da se potrudi da to učini na pravi način. Lako je naći vrline i mane u ponašanju drugih; i podjednako je lako kritikovati ih. Većina ljudi misli da je izraz dobrote reći ljudima ono što ne žele da čuju {*danas je to obratno, zar ne}, i ako se njihova kritika ne shvati ozbiljno, pa onda ništa po tom pitanju ne treba učiniti. Takav pristup je sasvim beskoristan. Ne proizvodi rezultate bolje od onih kada odlučite da svojevoljno uvredite i obrukate drugog. To je jednostavno način da kažete ono što mislite. Kritika mora početi nakon što primetite da li će osoba to prihvatiti ili ne, nakon što ste joj postali prijatelj, podelili njena interesovanja i svojim postupcima zadobili njeno puno poverenje, tako da će vam verovati šta god da kažete. Onda je tu pitanje takta: morate smisliti pravilan i prikladan način da to kažete, kao i pravi trenutak – možda u pismu, možda na putu kući nakon veselog okupljanja. Možda možete početi tako što ćete opisati vlastite greške, i učiniti da osoba shvati svoje nedostatke bez više reči nego što je to neophodno. Prvo treba da pohvalite snagu tog čoveka, potrudite se da ga ohrabrite i dovedete u pravo raspoloženje, načinite ga prijemičivim za vaše reči, kao što žedan čovek prilazi vodi. Onda ispravljate njegove greške. Izuzetno je teško dobro kritikovati. Iz ličnog iskustva znam da se teško odstranjuju loše navike koje je čovek godinama negovao. Čini mi se da je potrebno da svi samuraji u službi gospodara imaju milosrdno držanje, da se međusobno dobro poznaju, da su prijateljski nastrojeni jedni prema drugima i da se međusobno koriguju, da bi svi zajedno bolje služili gospodaru. Ne postižete ništa time što ćete nekog namerno obrukati – kako takva taktika može biti delotvorna?“ – Jukio Mišima {Samurajska etika i moderni Japan}

Psiha konjunkcije Merkura-Plutona je veoma moćna i prodorna, no poseduje kolekciju i čarolija i zločestih mana. Budite “oprezni” kako pletete sopstvene misli, bilo u dubokoj tišini tokom kontemplacije {držite se grčke teorije iste}, pri komponovanju “crnog romantizma” po dirkama tastature, u dijalogu žive prirode… posve je nebitno sada – naše misli i reči postaju doslovno talismani. Potrudite se da nikome, kakav god da je, ne želite zlo, ni u naletu kratkotrajnog besa – “kletva” će ovog puta pronaći svoj put, iako toga nećete biti ni svesni. Ne morate imati nikakve uvide o njenoj efikasnosti, a u pitanju je stoprocentna azotna kiselina. Dokazi, za kojima verovatno vapite, mogu biti isporučeni na adresu tek za deceniju, ako tad uopšte uspete premotati filmić u glavi… ili ćete naprosto shvatiti da se sve posložilo na svoje mesto, samo od sebe, iako vi NIŠTA ne učiniste niti pomisliste loše. Regulisala vaga karme. Stoga: o „pokojniku i demonima“ – sve najbolje! Neka počivaju u svom (ne)miru.

U slučaju ataka nečistog entiteta na osobu Merkur-Pluton višeg stupnja, koja ume da odoli invazivnom iskušenju da bude usisana u tuđe živo blato {tako što se neće prepustiti osvetničkim porivima, a time ni predati svoju MOĆ svinjčetu koje se odavno valja u istom} i iskreno oprosti {te i zapali sveću za sreću i zdravlje “veštice” – Venera je i dalje u intenzivnoj molitvi} – NEMA  nikakve opasnosti! Svo zlo se ODBIJA o zid i vraća vlasniku, pod mnogo većom silom ubrzanja. Sama Vaseljena ovde režira osvetu, sa kamatom, serviranu kao gorku i bajatu. Ako pak posrnete pred izazovom, jer nimalo nije naivan, krenete da sami podešavate tasove pravednosti, neće baš izaći ponajbolje… iako mislite da je tu ključ vašeg mira. Neka zmije šište! Uvek naleti lovac sa puškom koji gađa metu precizno u glavu, i u mrklom mraku. Ko god da je lovac, ne poznajete ga, čeka svoj plen. Osveta je vaša, ali on će je vratiti za vas! Ukoliko me ne razumete, poslušajte video pre nego što nastavite dalje sa čitanjem.





Najpre, pripazite se sebe samih! Tu je vaša najveća moć kontrole – nad sobom i sopstvenim mislima, koje se daju ukrotiti uz malo samodiscipline kao i svaka druga rabota. Sve što otpuštate u etar – verovatno ćete materijalizovati sada, čak i ako to iskreno ne želite. Obazrivost je neophodna narednih dana, stalkeri su all around... ali lakše i sa “preventivnim” paranojama, da se ne spotaknete o njihove siluete te upadnete u rođenu septičku jamu. Probaće da se umeškolje u vašem koraku, posebno u slabo osvetljenim sokacima, tamo gde se teže snalazite. Pozorište senki je otvoreno, bez ulaznica i termina. No, cat’s eye je i te kako nauljeno i izoštreno... bez panike, sem ako ste u taboru onih sa hronično većom dioptrijom i ružičastim sočivima!

Ukoliko se bavite meditacijama, vizuelizacijama, reikijem, molitvom... ili materijom koja nužno zahteva hiruršku preciznost u ljuštenju slojeva do same srži, rtg-opservacije i dijagnostikovanje uzroka, rešavanje detektivskih složenih rebusa, arheološke intelektualne bušotine… onda vas nebesa apsolutno podržavaju, da u svemu tome budete maestralni! Fokus je gigantski, te možete satima pažljivo čitati filozofski traktat, sa sitnim slovima i od hiljadu stranica, upijajući sve skrivene simbole između redova... bez potrebe da zastajkujete ne biste li promislili. Vidite detalje koji su gotovo za mikroskopski okular! Sama istina vam hrli u susret, čak i da je niste pozvali na dejt. Eto nje... ako ste joj inače u životu, iskustveno, verni pobornik. Ceni vaše ukazano poverenje! Ako nema načina da se pojavi pred vama na direktan način, uspeće to kroz najbizarnije tunele, kao neumoljiva krtica, počev od proročkih snova. Ne mora biti ni za vas lično, no za vašeg prijatelja okruženog „veleizdajnicima“ koji mu pobijaju nožake u leđa. Bićete njegov mesindžer. Možete se naći na pravom mestu ali “pogrešnom” trenutku, kao jedini svedok izlivanja nečije začepljene “kanalizacije”. Blagoslov i ujedno prokletstvo da se nešto jasno vidi i predoseti. Lako je sada pronaći nečiju Ahilovu petu, sklopiti puzle...




Međutim, iako možete koješta otkriti o nečemu/nekome, posebno kakav sočan detaljčić brižljivo čuvan kao porodična tajna 16 vekova unazad, morate biti mudri u kontekstu korišćenja informacije! Vaša plemenita namera može biti izvrgnuta vešalima na sred javnog trga. Ako se bacite u isterivanje pravde, verovatno ćete naleteti na snažne otpore od strane drugih, koje pokušavate da „spasite“ time što im podižete zarđale roletne spuštene godinama preko očiju. PRVO se zapitajte: da li su te oči spremne da vide svetlost dana? Istinu svi vole kao pojam, ali malo ko joj se iskreno raduje u stvarnosti. Venera je i dalje u Ribama, ali je Saturn tera da stisne kočnicu i pazi na zalihe zavoja, povidon joda... koje ponestaju. Ipak, ima poriv da podmetne leđa za next nedužnu žrtvu, da upozori na opasnost koja joj preti. Ne znači da će sada vojevati. Saturn je opominje da Drugi mora preuzeti sam odgovornost za sopstvene postupke i izbore, pogrešne odluke ili devijantne vizure SVOG života i okruženja. Tako i zablude kojima robuje, a ruku na srce, čovek je slep samo onoliko koliko želi da bude. Podrška izostaje, te će se tek nakon prohujalog sa vihorom odati počast istini. Setiće je se neko, jednog lepog dana, za par godina... kad bude kasno, jer njena misija sada neće uspeti da spreči tuđe srljanje u provaliju. Naprotiv, mogla bi biti etiketirana kao ljubomorna, paranoična, sebična... Naleteće na veliko nerazumevanje i neće biti u zgodnoj poziciji. Istog dana, kada je egzaktna konjunkcija Merkura i Plutona {29.januar}, ona trpi veoma snažan kvadrat od Saturna {egzaktan 27.januara}.

Maske koje topi Merkur-Pluton nisu naivne. Nisu u pitanju „light“ lica koja se kriju ispod njih, a pak nađete se u situaciji da ste jedini u sobi koji znate ko je „ubica“, niko od prisutnih ni ne sumnja u njega. Ima savršen alibi, prodaje maestralno priču. A vi možda delujete sumnjičavo svima. Zamislite situaciju da na najluđi način saznate, pouzdano, da vaš prijatelj, roditelj, zapravo to nije... već očuh, ali on to ne zna! Šta raditi u toj nimalo veseloj situaciji? Ne znate kakve bi reakcije izazvalo, jer ne zavisi od vas. Možda vam veruje na reč, ali šta ako nasrne na divnu suprugu sa nožakom? Poželi da skoči sa zgrade? Može i vas omrznuti što ste mu otvorili paklena vrata stvarnosti, koja mora proći sam. Sa druge strane osećate se i kao saučesnik, ako vam je već stalo do njega. Nije uvek sjajno biti onaj koji vidi ono što mnogi ni ne naslućuju, a dešava im se u rođenom životu. Pribegnite distrakciji, od sebe LIČNO u određenoj {tuđoj} situaciji. To što vama nije heavy da čujete, da iznesete hrabro i stoički, ili biste pak izuzetno poštovali da ste sami u tim tuđim cipelama, drugome je smak sveta. Pritom, svako ima SVOJ PUT. Ako ste i podmetnuti nekome kao šumska dobra vila, ali vas on ne percipira kao kosmički help za sebe, zalud sva energija. Niste poslati da UVERAVATE da ste to što jeste, za tu osobu. Možete, na kraju, ispasti još i glavni & odgovorni krivac za ono za šta ni najmanje niste. Umešaće vas bespotrebno u “zločin”, a korumpiranih sudija ima! Uostalom, mnogi tragaju za kakvim žrtvenim jagnjetom čak i u trivijalnim situacijama. Ako ste danas šeprtlja kojoj je iskipelo mleko, pa nije vam bukvalno kriv sapU/Atnik iz susedne sobe, čije vas postojanje sve više iritira. Bolje se zapitajte šta će ta/taj i dalje pod vašim krovom, kad vam već tol’ko renda nerve!

Dodatna objašnjenja, razuveravanja ili ubeđenja, mogu samo stvoriti još dublji jaz i ojačati konflikte do krvoprolića, nakon čega ćete se osećati kao kompletni mazohista. Koliko god da je lepota aspekta u spoznaji onog što zaista jeste i kakvo jeste, za šta su brojni akteri {čine većinu} uskraćeni – postoji i breme te spoznaje, sa kojim se možete teže nositi ako vas radi empatija. Šta ima crnje od sudara empate i sociopate, kog svi vide kao „za poželeti“ čoveka sebi? BUDITE MUDRI! Neke stvari morate oćutati, koliko god da osećate neizdrž da nekome tresnete šamarčinu istine, bilo iz gladi za uspostavljanjem ravnoteže  koja vas opseda, ili iz čiste emocije i želje da pomognete drugom kroz stimulisanje mu osvešćivanja. A šta ako taj neko NE ŽELI taj tretman, koji VI mislite da želi? Imajte u vidu „sitnicu“: čovek koji zaista VOLI istinu, samu po sebi, ko je iskustveno živi u svom mini kosmosu, bez ikakvih sporadičnih kalkulacija sa legalizovanim „belim lažima“ – UVEK  će je sam pronaći. Doći će mu na noge. Blinkati žmigavcem na putu... na razne načine, no na njemu je da PRIMETI signale. Neretko su TU, u obilju, ali ih ne primećujemo. Ne morate baš uvek biti drveni advokati. Drugo su „provereni“ prijatelji a takođe: istinoljupci! Oni će razumeti vašu nameru, drugi će vas razapeti na krst i možete, kao krajnje nedužni, vrlo ozbiljno nagrabati. Sve zavisi o čemu tačno govorimo. Ponekad jedan pogled ili reč budu okidač za „pogubljenje“ glave. Pluton nije bezazlena planeta.

Zvrčkica je što se tokom tranzita Merkura-Plutona pojavljujemo u vrlo dramatičnom i upečatljivom svetlu, sa provokativnim umom, ali i kao negativni ili preozbiljni iz tuđeg ugla posmatranja – što je odbojno površnom svetu koji ionako ima slabašni imunitet. Kakve crne složene „teorije zavere“ – analize psiholoških portreta? Zato: ili vas vreba LJUBAV na prvi pogled ili MRŽNJA – i to kao konstanta! Tetovirate se nekome kao večni plik ispod kože! A sve što treba da uradite da biste zaradili istu ljubav ili mržnju jeste da naprosto POSTOJITE. Publika nas trenutno sagledava i kroz prizmu naše ali i sopstvene unutrašnje tame, te samo oni koji ne posrću naglo za deljenjem osuđeničkog „ordenja“ imaće priliku da uoče fenjere na kraju našeg tunela... a i svog, zahvaljujući našoj ruci pomoći. No, nečije čelo će proći proces mučnog lepljenja nezasluženih etiketa. Mnogi nam neće pružiti priliku da se pokažemo onakvima kakvi zaista jesmo, nakon instant udaranja pečata na „case closed“.



Sa ovim tranzitom se gotovo uvek nametne kao PRVA upravo ona čađava misao, što svesno, što češće nesvesno, a ne opisuje ni samo nas, već i ljude sa kojima interagujemo, počev od šalterske radnice. Stimuliše reprodukciju sumnji, cinizma, negativnih mentalnih konstrukcija... kojima je zasigurno neko podložan: vi ili drugi. Od ozbiljne paranoičnosti koja „moli“ za psihijatrijski kauč, do potpunog ukazivanja poverenja. Često imamo ovu kombinaciju u odnosu između dvoje ljudi. Ko pije na račun našeg ne/poverenja? To je glavno pitanje. Gde je odvrnuta slavina koja treba biti zavrnuta i obratno?

Stoga, osećanje odbačenosti i nerazumevanja od strane drugih može biti naglašeno, a propraćeno mini depresijom. Aspekt Merkura-Plutona je kriv i za svu napuštenu i zlostavljanu decu, prisilno zatamničenu u Hadu; za stvaranje najdubljih rana, utiskivanje ožiljaka i trauma koje peckaju na određene “datume” i “promene vremena”. Tada inicira odlazak na stari tavan gde su, u mini vekovima postojanja, slagane uspomene. Jednim prstom napravite šaru po prašnjavim koricama dnevnika i bez čitanja prvih redova – sve vam izblinka pred očima! Dovoljno je da vam miris požutelog papira raskravi sluzokožu nosa, ispadne cedulja sa nečijim brojem telefona ili fotografije pred noge. Razmrljano mastilo? Setićete se u milisekundi kako ste polili kafu na toj stranici… ili je to bila slana “kišna” kap. Past–cunami je u najavi, te nemojte da vas iznenadi nečiji poziv, taman to bilo lice iz pluskvamperfekta. U najmanju ruku, vrebaće kroz mistična pletiva snova ili vam se šunjati po sokacima misli, gotovo nekontrolisano. Nekog možda ščepa i migrena, kao kakva hobotnica da se zalepila za lice. Tranzit često vaskrsava ljude iz prošlosti. Mogli bi početi da ponovo cirkulišu i iskaču iz žbunja, kad se najmanje nadate, obično kada konačno krenuste NAPRED, ka budućnosti. To ne treba dopustiti, jer neko može samo prividno da deluje drugačije, kao da se promenio. NIJE. Emocionalna manipulacija, kroz verbalni plan sporovođena, sada je ribarska mreža. Pričuvajte se energetskih pijavica, vlaga im prija te vrebaju na svakom ćošku. Na neke biste mogli biti slabi, iz sažaljenja, stare emocije ili uspomena... čega god. Ako počnete „da čačkate“ opet po tuđim emocionalno-psihološkim kontejnerima, možda ćete ih i reciklirati umesto vlasnika… ili će se to naprosto očekivati od vas, iako tu uslugu niste ponudili. Odbijanje iste bi moglo prouzrokovati giga dramu, neslućenih razmera i posledica. Izoštrite svoju intuiciju u proceni ljudi!


Proporcionalno neshvaćenosti nas od strane drugih, eto nama paradoksalno mogućnosti da mi sami, na izuzetno dubokom nivou, razumemo ljude, njihove odbrambene mehanizme, patnje, unutrašnje konflikte i blokade. Postajemo Zaratustrijanci, prijatelji u pravi čas. No, da li smo to i SEBI? Pored svega spomenutog, biće naglašeno i ekstremno samokritikovanje, samoubijanje u pojam… premda to možemo zakamuflirati vešto, da drugi ne primete da tonemo u maničnu depresiju {NIJE raspoloženje!}. Biće aktuelne self-restrikcije kao posledica straha da nećemo biti prihvaćeni, da nećemo nešto uraditi/reći kako treba ili da ćemo nekoga razočarati. Zbog ove gotovo paranoje možemo olako da odustajemo i od samih pokušaja, da se prebrzo povlačimo u svoju samotnjačku pećinu. Bićemo skloni toliko snažnim ubeđenjima da ćemo UNAPRED biti odbačeni ili iskritikovani od strane drugog, kao da se to već odigralo, da nećemo ni moći da sagledamo svoj odbrambeni mehanizam i gde MI zapravo grešimo u svom pristupu/nastupu – već ćemo to jednostavno projektovati na drugu osobu. Ako pomislimo: „ne, neću mu/joj se dopasti“, pod ovim tranzitom to zaista prevodimo u činjenicu, te privlačimo vrlo konkretno odbijanje. Ako strah pusti korenje i mi mu se u potpunosti, pomalo mazohistički, prepustimo, do te mere da on ovlada našim životom, „zlatne prilike“ mogu proći pored nas, te nećemo umeti da ih iskoristimo pod teretom teškog gvozdenog {iracionalnog, subjektivnog} straha. Sami smo se okovali, sami se moramo osloboditi!









Tranzit Merkura i Plutona donosi nam i izuzetno mračne ličnosti koje će nas iscrpljivati, kritikovati, povređivati; netolerantne, posesivne, ljubomorne i okrutne osobe, najpre: kompleksne emocionalne manipulatore. Najezda zmija all around – baš ono od čega zaziremo. No, stvaramo jednu podsvesnu a veoma MOĆNU energiju, prizivamo „pogrešne“ saputnike koji će nam omogućiti patnju – kojoj nesvesno težimo. “Nisam dovoljno vredan” stav vabi osobu koja će vas obezvređivati, potpuno bezrazložno. A može biti u pitanju osoba koja vam nije ni do nožnog palca! Ona je samo izvršitelj linča koji biste sami sebi sproveli da imate doslovno tu mogućnost, u vidu klona.

Ljudi ili situacije {sa njima} koje privlačimo u svoj život sada nisu slučajni (!) – dodeljena im je uloga da nas upoznaju sa mračnom stranom sopstvene ličnosti, sa onim što nismo ni svesni da postoji negde šćućureno u nama. Oni su tu da nam pomognu da to otkrijemo i konačno prevaziđemo. Poslati su na naš put da odglume, kao po narudžbini, ogledalo naše unutrašnje lične baruštine. Možda u nama duboko leži potisnuta opsesivnost, ljubomora, destrukcija ili potreba za trpljenjem iste, jer nam je to usađeno u rasturenoj porodici... te pribegavamo eksternalizaciji, privlačimo one koji to umeju najbolje da odigraju na glavnoj sceni? Teško pitanje, ali i govorimo o ozbiljnim crnim rupama podsvesti. Malo introspekcije, analiziranja prošlosti nije na odmet.

Iako je akcenat na provokativnom umu koji ume da pokrene, ubode u najslabiji point, da debatuje, poseduje snažna ubeđenja i dobro potkovane argumente… mora se paziti sa atakom na tuđe mišljenje, jer „debate“ pod ovim tranzitom mogu lako da se pretvore u pravi megdanski obračun. Mora se negovati tolerancija i suzdržavanje od „potčinjavanja“ sagovornika. Ma koliko bili dobronamerni, neko može sve shvatiti zlonamerno. Takođe, ne znači da je krivica isključivo u vama. Pod disharmoničnim tranzitom Merkura i Plutona skloni smo i preteranoj analizi, i sebe i drugih, posebno ako nam je to svojstveno kao karakterna osobina, a tu se troši velika energija. Ponekad su stvari jednostavne, a Pluton uvek i u svemu traži skriveno značenje, te i preteruje u procesu. Tako i u međuljudskim odnosima. Neće uvek imati smisla mučenje pitanjima: šta sam rekla, da li je bilo ispravno ili ne.... možda je do druge osobe i tu ne možemo previše uticati, niti ima vajde se objašnjavati. To i treba proceniti, u kojim situacijama nema smisla time se baviti. Konjunkcija Merkura i Plutona želi da osvesti uzroke, da se suoči sa istinom, ali u odnosima ne znači da sagovornik hoće to da dopusti. Tada ne treba gubiti vreme. I ćutanje je odgovor. Ne moramo ga produbljivati kroz 246 nijansi, te ga činiti mističnijem no što jeste. I suprotno – valja prepoznati kad je nešto kamuflaž, iako ne miriše na isti.

Ovo su nam glavni zadaci tokom tranzita Merkura-Plutona koji osećamo do 4.februara. Egzaktan aspekt je 29.januara, a 27.januara egzaktan kvadrat Venere-Saturna, PRVI presek stanja onog što smo započeli 30.oktobra 2016.

Merkur-Pluton tranzit najviše napada osobe sa ličnim planetama u drugoj dekadi Ovna, Raka, Vage i Jarca, a Venera-Saturn osobe sa ličnim planetama u trećoj dekadi Blizanaca, Device, Strelca i Riba.  



Srećno!

 

CONVERSATION

2 comments:

Thanks for reading!
Don't forget: sharing is caring!