Trigon Venere {Strelac} i retrogradnog Urana {5.novembar 2016}: Ženske tom-sojerovske avanture!

Venus in Sagittarius (illustration:Georges Léonnec)




Posle duševnih “odrona” Venere u kamenitim Saturnovim predelima, njenog osećanja sputanosti dubokim razočaranjima, strahom od gubitka, istinom sa kojom je suočena nakon ljubavne “kapitulacije” (VE0°SA, 30.oktobar), nastupio je trenutak da se izmučena i ranjena ptica konačno pusti iz kaveza. Istovremeni kvadrat Marsa i Urana (29.oktobra) pripomogao je u oslobođenju, lomeći trule drvene rešetkice. Čak je doneo i košavu, za uspešniji i brži let, sa namerom da osujeti svako osvrtanje unatrag. Emotivni odnosi koji su pretrpeli krizu ili krah tokom konjunkcije Venere-Saturna neće biti revitalizovani. Gotovo je. Zacementirano. Neoklasicistička skulptura od hladnog mermera je isklesana – svidela se nekome ili ne. Kakvo god da je stanje (odnosa) – realno je. Racionalna odluka je sprovedena: kao odbacivanje ili prihvatanje. Bez brige ako je oproštaj protekao u dubokoj tišini – Merkur u Škorpiji ga je preneo. Ptica je napipala svoja krila i shvatila da mora da poleti za sopstveno dobro. Neke nisu. Strah od visine i pada (rizika, neizvesnosti) je prevagnuo... ali i to je u redu, kako je učinjen voljan i svestan izbor. Pojedine su se na prepad sudarile sa „avetima“ iz daleke prošlosti, jer čvorovi i dalje nisu odmršeni. U zavisnosti od uprtih očiju u ovaj tekst – zavise i spomenute „kategorije“.

(Retrogradni) Uran u Ovnu je tu. Merka opet Veneru, sa spremljenim pasošem i koferom, Dikensovim „velikim očekivanjima“ i Pink Flojdovim „uzvišenim nadama“. Spamazam grudnog košta popušta, već od 7.novembra. Zbogom imitacijama ljubavi, zatrovanim ugljen-monoksidom. Zbogom velikim ali nesuđenim ljubavima. Vidimo se opet u nekom drugom životu. Suze su ok. Oplakaćemo ih zbunjeni, u neverici, a onda odlazimo u nepoznatom pravcu, autostopom. Destinacija nije bitna, niti je cilj – često je on varijabilan. Važno je krenuti u susret ne(s)poznatom, pa kakvo nas (ne)vreme posluži. Probati nešto sveže, promene radi. Biti u tome dokle okupira pažnju, pruža „radost učenja“, ali i dobar provod. Znate i sami ushićenje đaka-prvaka: sa kime će podeliti prvu školsku klupu, sa kime će se sprijateljiti; uvijanje knjiga koje još mirišu na štampariju, prvi prazan list sveske, sve dok se ista ne pohaba, te se nestrpljivo iščekuje kupovina druge sa novim dizajnom – a sa Jupiterom u Vagi on je vrlo važan. Sve da se šareni i ukrasi raznobojnim svetlucavim olovkama, inače ništa od učenja! Monotonost, rutina, (samo)disciplna, dužnosti, obavezivanje – pojmovi su na koje ova Venera pravi kiselkastu grimasu, tokom trigona sa Uranom (do 10.novembra). „Feministička“ revolucija vs patrijarhat i seksizam? Nesporazum će se izgladiti tek kad Mars u Vodoliji spusti svoj satelit na Zemlju (9.novembar). Do tada, Venera će morati sama da nahrani svoje želje, osmisli sebi zabavu. Ona introvertna, studentkinja antropologije (sociologije, prava...), svratiće u biblioteku da produži članarinu i pretraži police beletristike, izabere nekoliko knjiga za „svoju dušu“; potom će se baciti na spremanje diplomskog ispita. A možda se neka odluči i za dodatno usavršavanje, nevezano u kom je vršnjačkom statusu, te konačno upiše doktorat... ili ode na razmenu studenata, konkuriše za stranu stipendiju. Između ostalog, postoji i šansa da se počne honorarni poslić – prevodilački, na primer, a sve to zahvaljujući toplim prijateljskim preporukama. Druga, ekstrovertna Venera u Strelcu, zaređaće po kafićima, tulumima, otvaranju novih „popularnih“ mesta (Foursquare, check-ins, hushtag...). Naravno, malo aerobika nije na odmet, jer zaovstavština mudrosti kaže: mens sana in corpore sano! Okay... možda je ipak razlog u instruktoru, koji joj je zagolicao maštu, još ranije (u periodu od 20.aprila do 8.maja). Zbog retrogradnog Marsa, šmugnuo je, ali nije nemoguće da ponovo iskoči iz žbuna (29.oktobar – 27.novembar), kad mu se najmanje bude nadala (uh, sad sam već ojadila Uranovo iznenađence!). 

Da vam obnovim memoriju – 6.maja smo imali vrlo zanimljiv Mlad Mesec u Biku, a njegova kulminacija (ubiranje plodova) uskoro sledi – 14.novembra. Ne moramo govoriti isključivo o muškarcima (jer žene masovno čitaju moj blog), nisu svrha života dakako, no možete očekivati izvestan rasplet situacije koja je započela na proleće, pa čega god se to ticalo. Ako sto počeli, recimo, da volontirate u nekoj firmi, možda vam se uskoro smeška konkretni ugovor za stalno zaposlenje. Ako ste se ošišali na kratko, naprasno, posle godina negovanje duge kose, možda vam se spontano javi opet potreba da uradite nešto sa svojim izgledom, eksperimentalnije. To nije mega life event, naravno, ali ljudi ne osećaju tranzite (sa mnoštvom lejera) kroz identičnu prizmu. Dajem samo digresiju, ne biste li se podsetili prolećnih zbivanja (možda su nekome bitna).

Sa vatrenim trigonom Venere i Urana, na pomolu su ljubavna „Guliverova putovanja“... ali i doslovna. Nezaobilazne ženske „avanture Toma Sojera“. Knjiga koja divno i sveobuhvatno prikazuje Veneru u Strelcu (Tven ju je, kao i Svift, posedovao) – čak do Tomovog fizičkog izgleda: detalja da je zaljubljen baš u kćerku okružnog sudije (Jupiter-Strelac), sa kojom se jednog dana i zagubi u pećini tokom pustolovine. Možda su vam draži „Orlovi rano lete“? Strašni učitelj Paprika, čuveni poljar Lijan, logor „Tepsija“, Lunja – jedina devojčica u muškoj družini, zaljubljena u Strica... Sećate se ovih lektira? Verujem da su mnogima učinile časove zabavnijim od ostalih, a to je ono za čim Venera u Strelcu traga i što voli, čak i kada je edukacija (bitna za viši stupanj) u pitanju. Uzbudljivo, zanimljivo, avanturističko štivo; znanje koje se stiče u igri. Ako je dosadno – ništa od „grejanja stolice“. Hvata se krivina. Ne drži je baš mesto niti detalji  (već krupan kadar), koncentracija i fokusi osciliraju, sama interesovanja su sklona promeni. Često zna šta neće, ali ne i šta hoće, čemu pripada, čemu treba da se posveti... a putovanja je, bilo duhovna ili doslovna, navigiraju. „Šta behu simpatije“ zbog kojih su se željno iščekivali veliki i mali školski odmori ili bežalo sa pojedinih časova? Naravno da ova Venera nije žrtvovala geografiju zbog nekog tamo plavog dečaka na sportskom terenu. O važnosti ekskurzija i ludorija u autobusu, bespotrebno govoriti. Borila se ta da prva zauzme „šarage“. Merkur je u Škorpiji, te je može inspirisati da potraži odložene, zaprašene korice iz detinjstva, ili leksikone... jer Venera u Strelcu nam govori i o bezbrižnosti, emocionalnoj nezavisnosti (u okviru odnosa), nevinom dobu. 

Vanvremenski, ekscentrični Blejk (tipični Merkur u Škorpiji višeg stupnja) – koji nam je ostavio mračne ali proročke slike budućnosti o fizičkom i spiritualnom zagađenju sveta – u jednom periodu bio je opčinjen Svedenborgom (ME180°PL, Venera u Strelcu), sve dok nije odlučio stvori sopstveni sistem verovanja. Pretežno je bio okupiran konceptom nevinosti i iskustva kao ključnim kategorijama, u kojima su sve suprotnosti objedinjene – dva polarizovana ali i komplementarna segmenta bića – ukazujući na nevinost koja vapi za ranjavanjem od strane iskustva, i da jedno bez drugog ne mogu da opstanu. Ova tematika bi jako interesovala i Sunce u Škorpiji. Blejk je bio ekscentrična i svestrana ličnost, odbačen i neshvaćen, daleko ispred svog vremena (i dan danas). Njegov Pluton u konjunkciji sa Svedenborgovom Venerom u Strelcu opravdava „opsesiju“ (njim), magnetičnu privlačnost, prožimanje (uvek ih povezujemo, spomenuli jednog ili drugog)... Pa da to i „potvrdimo“ (važnim) odlomkom iz „Neba i Pakla“:

„Pošto je anđeoska Nevinost istinska suština dobra, očigledno je da je Božansko Dobro, koje proizlazi iz Gospoda, sama Nevinost, jer se to Dobro uliva u Anđele i u njihovo unutarnje biće, što im omogućava da prime svako dobro Neba. Tako je sa malom decom čije je unutarnje biće, ne samo oblikovano kroz uticaj Nevinosti koja proizlazi od Gospoda, nego je ono neprekidno spremno da prima dobro nebeske ljubavi. Jer dobro Nevinosti deluje kroz najdublje u čoveku, pošto je ono suština svakog dobra. Po tome se može zaključiti da Nevinost dolazi od Gospoda. Eto zbog čega se Gospod u Reči naziva Jagnjetom, jer Jagnje znači Nevinost. Kako je Nevinost ono najdublje u svakom dobru Neba, ona tako utiče na umove, da se onome ko je oseća, a to se dešava kad se približimo nekom Anđelu Unutarnjeg Neba, čini da više nije gospodar nad sobom, jer ga tada zahvati neka prijatnost, prema kojoj sve prijatnosti ovoga sveta izgledaju kao ništavne. Tako govorim jer sam to sam iskusio. Svi oni koji su u dobru Nevinosti, osećaju Nevinost. Koliko je neko u njoj, toliko ga ona uzbuđuje. I obratno, oni koji nisu u dobru Nevinosti, oni je ne osećaju. U Paklovima svi su protivni Nevinosti. Oni zapravo i ne znaju šta je Nevinost. Što je neko neviniji, to oni jače žele da mu naude. Otuda dolazi da oni ne podnose pogled male Dece. Čim ih ugledaju, njih zahvati silna želja da čine zlo. Po svemu ovome, jasno je da je čovekovo Vlastito protivno Nevinosti, jer svi u Paklu su u Vlastitom, a to znači u ljubavi prema sebi.“ (Svedenborg)

Pod trigonom Urana i Venere u Strelcu – SLOBODA je od egzistencijalne važnosti. Valja malo disati punim a svojim plućima. Skakutanje od jednog cveta do drugog je takođe opcija. Neobavezno slomiti koje srculence, usput. Prijateljski i koketno. Flirtationship – status. Rok trajanja zavisi od koncentracije uzbuđenja, zabave, kreativnosti, ekspanzije u duhovnom smislu. Nema puštanja korova, planova, ozbiljnog angažovanja i posvećenosti. Visoko kvalifikovani emotivci? Na nekoj drugoj adresi. Posesivnost, kontrola, duboke intenzivne emocije, žrtvovanje (naročito ne slobode), definicije, uslovljavanja, ograničenja ma kog tipa – ovde nisu poželjne. Bitnije je KO to deli slične interese, religiozna shvatanja, ideale; ko bi pristao da neplanirano „skokne“ sa nama do Kazahstana, sa malo novca u džepu? O prevozima i švercovanjima ćemo misliti shodno trenutku-koraku, a možda se spontano i promeni destinacija. Treba pronaći kakvog Betmena ili vanzemaljca (stiže 9.novembra) za saputnika. Lako se prilagođava „u letu“, shodno iznenadnim ili neočekivanim okolnostima. Lako se sklapaju kontakti, posebno sa strancima (bukvalno ili figurativno) – prijaju ekscentrične osobe, „klovnovi i divni ludaci“ u društvu.

Ovaj tranzit budi želju za varničenjima & elektricitetom; ljubavnim strujnim kolima ili pre – gromom u koprivama; za šokantnim naučno-fantastičnim pričama sa sumanutim happy endom. Lom predrasuda i tradicionalnih formi, oslobađenje od stega i lanaca – najpre u okviru međuljudskih odnosa. Ljubav se poima kao univerzalna, idealistička, nesputana, pomalo i skandalozna. Budi se poriv za pomeranjem granica, ispitivanjem novih terena, istraživanjem nepoznatog. Ukazuju se druge dimenzije, 4D slike, čari slobodne volje i izbora. Uran bi da nahuška Veneru na akciju, da je ohrabri u laboratorijskom eksperimentisanju (bez priručnika) i izazove ljubavne demonstracije. Stimuliše želju za dinamičnom harmonijom u okviru odnosa – koja ovde jeste realna, koliko god nekome kontradiktorno zvučalo. Karta za svemir u jednom pravcu? Ideja o kreativnim zavrzlamama i oscilacijama, revolucionarnim potezima, cik–cak KRETANJIMA (ponavljam: kretanjima!) – okupira pažnju. Impuls same želje u milisekundi – kom se teško odoleva. Ukoliko nema realnih USLOVA da se ove energije uobliče (jer Mars je ne podržava do 9.novembra) – može biti frustracije. „Ne znam šta ću sa sobom“. Uostalom, da spomenemo film „Before Sunrise“ (Julie Delpy, glavna ženska uloga, vlasnica Venere u Strelcu & Marsa u Ribama) – kao  savršen prikaz trigona Venere-Urana. Kod nižeg stupnja ove kombinacije, koji uvek postoji kao druga opcija, ukazaće na veliku ispraznost, površnost na planu partnerskih odnosa; promiskuitet, materijalni momenat/interese, egocentrizam, nedostatak objektivnosti, racionalnosti, nestabilnost...

Prijateljstvo je sada na prvom mestu (i nije li neophodna baza za svaki lični odnos, te i ljubavni, kako se gradi na poverenju?) – a mnoga koja će se formirati, znatno će odudarati od prethodnih. Ljudi koji nam sada ulaze u život imaju zadatak da nam prošire horizonte, ukažu na drugačiju perspektivu (odnosa, sistema vrednosti, lepote, ljubavi), da nas inspirišu da nešto probamo što inače ne bismo; da nas oslobode robovanja strahovima od društvenog linčovanja. Socijalizacija dolazi spontano, bez specifičnih kalupa, protokola. Isćaskate se u prevozu, sa čovekom do sebe ili taksistom, o svemu što vas muči, šta volite, o čemu razmišljate... kao da se znate dugi niz godina. No, tako dobijete i dragocen savet, uvid u nešto što vam je promicalo ispred nosa – pod trigonom Venere i Urana nije teško izraziti drugog čoveka i njegove želje. Koliko puta nam kompletni stranac na ulici, krajnje nesvestan, upali lampicu u svesti? Impersonalni, usputni kontakti sada imaju svoje čari, poput arheološke iskopnine, za kojom ste dugi niz godina tragali. Čak i ako niste avanturističkog duha i nisu vam svojstveni rizici, neobavezujući liberalni odnosi – pod ovim tranzitom se ipak menja pristup, bar u maloj meri. Zato valja dići stare roletne. Proluftirati zagušljive (životne) odaje. Čovek ponekad i sam sebe šokira nekim postupkom, koji dođe potpuno spontano... te se onda zapita gde mu je pamet bila, što ne uradi to ranije?

Trigon Urana-Venere zagovara nekonvencionalne, alternativne odnose bez kontinuiteta – naizmenično distanciranje je čak poželjno da se održi spona, uzbuđenje. Od oluje do smiraja. Razlike su inspirativne. Generacijski jaz nepostojeći. Lični razvoj je tok za sebe, stvar dobre volje i rada, ionako nema mnogo veze sa graviranjem bora. Pa, zašto ne bismo imali šarenolika lica oko sebe. Kulturološke, verske, rasne razlike... ovom aspektu su privlačne, jer mirišu na nove spoznaje. Uran voli da prekrši društveno prihvatljive koncepte, da pređe granicu „dopuštenog“. Ne obazire se na osude, čak i iz inata promoviše bunt. Komšija je homofob? A da mu razlupamo čekićem strah? Društveno-kulturna dešavanja, otvaranja novih javnih mesta... mogu doneti značajne kontakte. Angažovanje u medijima, takođe. U ovom trigonu zarada je u samoj ideji i kreaciji, njenoj popularizaciji i alternativnim vodama. U šarenolikim interakcijama, bez ograničavanja na određenu ciljnu grupu. 

„Portret Silvije fon Harden“ (1926), Oto Diks & Luc Schiltz, glumac, kao Silvija


Ovo je kreativna energija, koja traži ventil za svoju ekspresivnost; pozorišnu scenu, publiku... ali u konstantnoj aktivnosti i rušenju tabua, širenju svesti čovečanstvu. Polok (Venera u Strelcu), apstraktni ekspresionista, je uživao bušeći kantice sa farbom i prskajući boju po ogromnim platnima (širio ih je u dvorištu), oko kojih je izvodio ritual... nudeći tkz. akciono slikarstvo. U početku su njegova dela bila neprihvaćena, kako to biva sa svim iole novim.... jer ljudi neretko imaju otpor prema budućnosti, iako ih paradoksalno ista zaposeda, dok grickaju kikiriki iz prošle decenije. Možda da spomenemo Oto Diksa (još jedna Venera u Strelcu) – koji je ovekovečio Anitu Berber (1899-1928) – inkarnaciju femme fatale, glumicu i kabaretsku plesačicu. Njena androginost, biseksualnost, zavisnost od narkotika i alkohola... bili su žarište tadašnje, zgrožene javnosti. Prvog muža je ostavila zbog ljubavnice, a kasnije se ponovo udala, no za gej muškarca. 1925. pozirala je Diksu, koji ju je naslikao u verziji starije žene – iako te godine, nažalost, nije ni doživela. Upravo je njegova slika poslužila kao motiv za modni editorijal nemačkog VOGUE (februar 2014) i Dolce&Gabbani, čiju odeću nosi model Katlin Aas. Mnogo poznatiji je njegov famozni portret novinarke, Silvije fon Harden, koji je i danas nepresušna inspiracija – najpre za brojne fashion editorijale. Iako su mnogi kroz fotografiju oponašali Silviju sa platna, nisu to činili samo ženski modeli. U jednom pozorišnom komadu (2010), glavnu ulogu novinarke dobio je Luc Schiltz, a kostimografija i scenografija urađena je isto – po čuvenom Diksovom portretu iz 1926. Okay, čemu sad ovo Ket? Well, planetarni uticaji nisu samo za jelo & piće 😉


Oto Diks: „Ali prosto moram da te naslikam...
Silvija fon Harden {novinarka}: „Dakle, želiš da naslikaš moje beživotne oči, moj predugi nos, moje tanke usne, moje dugačke ruke, moje kratke noge i moja ogromna stopala, koja svakoga prestravljuju i niko im se ne raduje?“
Oto Diks: „Savršeno si sebe okarakterisala... a kada se sve to zajedno spoji, daće portret jedne epohe, gde ono što je zaista važno nije više fizička lepota žene, već njena psihološka emanacija...“ 

Uran ne voli koncept, ali voli SADA & OVDE. Moglo bi se reći: sam život po sebi. Upravo to je i jeste glavna pouka tranzita, kako god vam se individualno manifestovala. Zašto sada tek o ovome, pitate se? Jer je upravo popustio uticaj Saturnovog pritiska na Veneru (do 12.novembra je u Strelcu). Ovaj tranzitni trigon Venere-Urana (egzaktan 5.novembra, a uticajan do 10.novembra) najviše aktivira vatrene planete (Ovan, Lav, Strelac) i Ascedente – primarno kraj druge/početak treće dekade. 

Srećno!  
Cat 








CONVERSATION

0 comments:

Post a Comment

Thanks for reading!
Don't forget: sharing is caring!