Mars u Jarcu {horoskop 30.septembar - 21.oktobar}: „To have and have not“


Lauren Bacall and Humphrey Bogart photographed by Bert Longworth (1944)





Leto nas je napustilo, a sa njim i nećkalica klabing frajer, sa kojim se mučismo mesecima. S’ poštovanjem, gospodin Mars u Jarcu! – ovog puta, {po samom dolasku, u kvadratu sa Suncem-Jupiterom u Vagi} u svedenom crnom Armani odelu i oldtajmeru! U slobodnijoj, Bogartovoj {prototip Marsa u Jarcu} interpretaciji, iz filma „Preko Pacifika“: „Remember, mine is bigger than yours!“ – misleći na pištolj, naravski! ❤

Kao što nam Uranove igračkice nude zoom opciju, imamo je i u rođenoj zenici, samo nemamo naviku da je koristimo. Probajte sa kakvim štapićem, u ravni nosa, te malo „žmirkajte“ dok vam nešto ne upadne u kadar, a ostalo ode {i ostane} u blur! Baš to nam Mars u Jarcu {27.septembar – 9.novembar} savetuje: da izoštrimo svoju zenicu, kako bismo napravili mudru selekciju, odstranili „kič“ – one lavovske (?) skulpture sa {životne} kapije! Minimalistički dizajn? O, da. Svedeno, ali sa stilom – ipak je tu kvadrat sa (>>>) JUPITEROM U VAGI {egzaktan 5.oktobra, a uticajan do 16.oktobra} – Venera se mora konsultovati za „projekat“... koji započinjemo tokom Mladog Meseca {1.oktobra}. Projekat može biti i ljubavne prirode... jer je Mars trenutno vrlo raspoložen i za takvu pustolovinu. Vrpolji se u mestu, što je vrlo atipično za njega. Pun je entuzijazma, ushićen, svuda bi da promoli svoj nos i ubi ga znatiželja!... naročito kad je tajanstvena Venera {em je u Škorpiji, em u trigonu sa Neptunom –1.oktobra} u pitanju. U kombinaciji sa Jupiterom, eto ego-bustera! Treba skupiti hrabrost, te prići devojci... ili više njih? Okaaay, pod kvadratom Marsa-Jupitera svakako planiramo da vežbamo, malo trčanja, joge, zatezanja... šta god, da se ne uklješti cela kičma. Kažu stručnjaci da sedenje skraćuje životni vek, a Mars u Jarcu želi da dočeka duboku starost. Ipak, nemojte da preterate sa gimnastikom, ako je dugo niste primenjivali!

Tendencija ka preterivanju postoji, o čemu god govorili. Ukoliko ste po prirodi letargični, lenji... ovo je sjajno za razdrmavanje; ako niste – previše aktivnosti će doneti i iscrpljenost. Pod Jupiter-Mars kvadratom imamo viška energije, mnogo opcija, koje se u hodu nameću i koje bismo da zgrabimo, ali ne znamo baš tačno kuda idemo, u kom pravcu. Sporedna iskustva mogu da nam odvlače previše pažnje sa onog što je zaista neophodno za odraditi, a to je uvek fokus jednog Marsa u Jarcu. Jupiter mu daje puno interesovanja, ali i zadataka, obaveza... neće moći baš sve da se izgura do kraja. Možemo se i brzo zainteresovati za nešto, započeti, ali isto tako i odustati, ostaviti nedovršeno... Naravno, u kombinaciji Jarca-Vage ipak imamo meru i razum, nećemo biti kao muve bez glave, ali selektivnost je potrebna. Ne planirajte 235 aktivnosti za 24h. Ne čitajte ovaj tekst dok pečete meso u rerni! Bahatost, oholost i narcisoidnost je takođe mišolovka – do 6.oktobra.

Tranzitni Mars u Jarcu nam pomaže, najpre kroz DISCIPLINU i strpljenje, da jasno odredimo i definišemo cilj, podvučemo crtu, uspostavimo granice, ne bi li sprečili bespotrebno oticanje energije; da uredimo prisutno rasulo i preusmerimo fokus na ono što je od egzistencijalne važnosti {što nam ide teže pod njegovim kvadratom sa Jupiterom}. Vraća nam se pragmatičnost sa svojim reminiscentnim vrednostima, sa kojih valja obrisati prašinu. Kakvi su dugoročni planovi za budućnost? Ovaj Mars zna da se na njima mora sistematično, vredno i temeljno raditi. Nema preskakanja stepenica, čak i ako uveliko kasnimo. Hvatamo se u koštac sa objektivno rešivim problemima, dužnostima, i što je najbitnije: prihvatanjem odgovornosti za načinjene životne izbore. Može biti i naplaćivanja na ćupriji! Samokontrola i samodisciplina su na zavidnom nivou, ponajviše tokom konjunkcije sa Plutonom. Među njegovim omiljenijim pojmovima i temama su pitanja: determinizma, konzervativnosti, sigurnosti, bezbednosti, pouzdanosti, opreznosti, odlučnosti, materijalizma, ambicija, ugleda, reputacije, statusa i priznanja. Indirektna „lakonska“ komunikacija, hladna glava, pritajeni gnev, nefleksibilnost, nepristupačnost, odnosi sa autoritetima. Proračunatost pri svakom koraku ili potezu, skeptičnost po pitanju novih ideja, robovanje starim mustrama – teško raskida sa bajatim obrascima života. Jednostavnost, konvencionalnost, spartanska izdržljivost, potiskivanje želja, libida... sve to zarad radoholičarskih poriva i udaranja kamena temeljca karijeri. Fokus na rad, ma kog oblika, je snažan i kosi se sa tačkom opsesivnosti, naročito u periodu konjunkcije Marsa i Plutona {9. – 28.oktobar}.  Prisutna je i zabrinutost {setite se samo Bogartovog pogleda, večito zabrinutog}, strah od gubitka tla pod nogama, ulaganja viška energije u nešto što se možda i neće isplatiti. Mars u Jarcu uvek pokušava da izbegne štetu, ticala se i trivijalnosti... ujedno, uvek je opsednut idejom kako od nečeg napraviti profit – za šta je i nadaren. Sklon je velikoj obazrivosti kada je davanje/ulaganje u pitanju. Traži opipljive forme, činjenice, suštinu... bez rasplinjavanja, detalja, metafora... Pomalo sirovo & surovo. Jupiterov kvadrat može prenaglasiti određenu karakteristiku Marsa u Jarcu, iako je tranzit atipičniji. Gladni smo, tražimo VIŠE od života, imamo megalomanske ciljeve, ambicije... nismo skromni, a možemo i preceniti sopstvene kapacitete, sve to pod ubodom jakog entuzijazma. Posle 5.oktobra, slabi uticaj Jupitera, a sledi aplikaciona konjunkcija sa Plutonom i stvari se menjaju, te će nam biti mnogo lakše da ispunimo cosmo zahteve.

Humphrey Bogart and Lauren Bacall on the set of Key Largo (1948)


I u ljubavnim odnosima, ovaj Mars pristupa gotovo kao poslovnom cilju. Zahteva jednostavnost, korektnost, stabilnost, praktičnu stranu odnosa, pretežno zabojenog tradicionalnim vrednostima. Nije raspoložen za egzibicionizam – ali ne znači da ga je baš svaki takav. Aspekti čine svoje. Seksualnost je kompleksna, pretežno konzervativne ekspresije; u miksu sa osećanjem krivice, dužnosti, kontrole, sputavanja nagona; izvesne inhibicije su prisutne ili se privlači partner sa istim. Na primer, žena Džon Vejna, opisana njegovom konjunkcijom Marsa-Urana u Jarcu {Saturn u Ribama u 8.polju, u trigonu sa Mesecom u Škorpiji}, je odbijala da ima seksualne odnose, sem u svrhu začeća. No, patnja se dobro podnosi, čak se i privlači kroz odabir partnera. Lojalnost, posvećenost... neretko je u vezi sa „bolom“, nesrećnim okolnostima – tada se ponajviše i dokazuje. Ako je partner bolestan, neophodna mu je nega, zaštita, briga – on će biti tu, ne kao Fridin {MA-UR180°SO-NE} – nakon saobraćajne nesreće, njen prvi dečko ju je ostavio. Ako nije loše aspektovan, ne beži od odgovornosti, kako i same ljubavne odnose dobrim delom sagledava kroz prizmu ovog pojma. Ipak, samopožrtovanje se ponekad tiče i kontrole. Na stranu „klasičnog“ Marsa u Jarcu, postoje razni slučajevi – Vudi Alen {gomila propalih veza, brak sa usvojenom kćerkom M.Farou}, Dijego Rivera/Frida Kalo {sa svojim burnim ljubavnim životima} i vrlo radikalni, atipični primer Leopolda fon Zaher-Mazoha, čuvenog po delu „Venera u krznu“, u kojem govori o fatalnim, dominantnim ženama, seksualnim fantazijama i fetišima – koje je i primenjivao u svom životu. Sa Fani Pistor potpisao je čak ugovor {poslovni momenat Marsa u Jarcu} po kojem će on biti njen seksualni rob šest meseci, a uslov je da što češće nosi krzno. Mazoh je imao konjunkciju Marsa-Neptuna {Saturn u Škorpiji}.

“I love her passionately with a morbid intensity; madly as one can only love a woman who never responds to our love with anything but an eternally uniform, eternally calm, stony smile.” (Venus in furs)

Mars u Jarcu ume da odoleva impulsu, poseduje jaku kontrolu nad svojim nagonima, zna da ukroti zažarenu želju. Poseduje jak imunitet na samu (konkretnu) frustraciju, naročito u zagrljaju Plutona, koji to sve sprovodi kroz ekstrem. Konjunkcija Marsa-Plutona u Jarcu {9.oktobar – 29.oktobar} sve moguće apstinencije drži u teškim metalnim okovima, ne dozvoljava da se odvežu i pobegnu iz podruma. Pa, ako mesecima odlažete da prestanete da pijete kafu, bez koje mislite da ne možete živeti, pod ovim tranzitom ćete najpre nametnuti sebi muku odvikavanja {od ma koje zavisnosti} i uspeti da istrajate u njoj viteški. Najstrožiji post, na vodi, mesecima – figurativno ili bukvalno. Ovo bi zaista bio i monaški aspekt, asketski; sa morbidnom kontrolom i torturom nad sobom, bez ikakvih kompromisa i samilosti. Mars-Pluton jeste diktatorski tip, voli da demonstrira moć nad drugima, kada je nema nad sobom, ali na višoj planini, to je usmereno prema sebi, iznutra. Ako neko stalno provocira smrt i srlja joj u zagrljaj, a opet uspeva da se izmigolji iz njega, da je nadvlada, to je konjunkcija Marsa-Plutona. Svesno ili nesvesno, čačka najopasniju „mečku“, ne bi li ustanovila dokle je moć dosegla. To je obračunavanje sa sopstvenim snagama, kojima se stalno smišlja izazovniji test, veći kozlić za preskakanje na Putu. Uostalom, to bi bili logoraši iz II svetskog rata koji su pretrpeli najveće strahote stradanja, a danas imaju po stotinak godina i ponekad daju intervjue, zdraviji od svih nas zajedno... Ili ratni doktor {kom zaboravih ime}, koji je sam sebi izvršio operaciju stomaka, jer nije imao ko drugi. 

Pod konjunkcijom Marsa-Plutona biće ozbiljnog egzorcizma. Ima da sikćemo naokolo: Izađi mi iz aure! Ovaj Mars se ne boji dužnosti, voli da ima konkretni zadatak, u saradnji sa Plutonom traži onaj najteži – šta god to vama bilo, pomoći će vam da ga sprovedete u delo. Rad nije samo kopanje doslovnih kanala. Uvek možemo da radimo na tome da budemo bolji čovek, za početak. To je osnovno, zar ne. „Vidi, da nije možda stigla jesen, traži i naći ćeš u sebi truo hrast...“  Pa, vidite šta vam je već neophodno da ščepate za gušu {pod ovim tranzitom}, te prionite na posao, primarno do 19.oktobra, nakon toga ide separacioni aspekt. Što pre počnete, bolje za vas. Plutonov uticaj dosta popušta od 21.oktobra jer nastupa Uran na scenu, voljan da razori sve što je Pluton stvorio – da vas natera da ponovo „skuvate kafu“! 😉



Do 18.oktobra družimo se sa Venerom u Škorpiji, a o njoj možete pročitati više na: VENERA U SCORPIJI







CONVERSATION

0 comments:

Post a Comment

Thanks for reading!
Don't forget: sharing is caring!