Venera u LAVU: „Hear Me Roar!“

Coco Chanel (Venus in Leo) photographed by Cecil Beaton, 1937.



Ovo leto pamtićemo po jako dugom i vrelom tranzitu VENERE u LAVU {od 5.juna – 8.oktobra} kako nas čeka i njen RETROGRADNI hod. Samo će na kratko izaći iz Lava {18.jula}, da bi se 31.jula ponovo vratila kao retrogradna. Venera ulazi U SENKU već 21.juna, 25.jula kreće RETROGRADNO sa 0*46 Device i tek 6.septembra menja pravac. Od 6.septembra do 9.oktobra čeka nas njen STACIONARNO direktni hod. Od 9.oktobra ona je „zvanično“ DIREKTNA. Venerine uticaje će najviše osetiti osobe sa ličnim planetama i Ascedentom-Descedentom fiksnog krsta {Bik, Lav, Škorpija, Vodolija} primarno druge i treće dekade. Ako imate kombinaciju planeta ili stelijum u nekom od ovih znakova, posebno retrogradnu Veneru, tim pre. Što više fiksne energije u personal univerzumu, to će više da prži Venerica.

Šta nas očekuje? SVAŠTA. Od svežih do bajatih ljubavi, formiranja odnosa i nagrizanja/rušenja postojećih.... a možda se nekome i umiksa. Ceo tranzit Venere će biti vrlo atipičan i doneće nam bitna {raznolika} dešavanja – shodno realnim okolnostima u kojima smo individualno. Za nekog će biti izuzetno pozitivan, za nekog prilično negativan; ali će biti pravedan i po zaslugama. Ovo je žetva svega što je posejano proteklih osam godina, naročito prvih semenki 2007. Tokom retro Venere ćemo se pozabaviti tim odsečkom prošlosti, osvrnuti unazad da bismo sagledali sebe onda i sebe sada, i napravili grube paralele: gde smo po/grešili, zbog čega, i kako da to ispravimo. Jedan ciklus se završava, biće zaokružen, drugi tek počinje. Pripremite listove i bojice, jer krećemo u novu osmogišnju life školu. Jupiter konačno izlazi iz stacionarno dir. hoda 6.jula: ono što je, i koliko, nekome namenio konačno će svečano i uručiti {od 6.jula do 12.avgusta}. Ako ste se razočarali jer vam nije ispunio želje odmah nakon rx hoda {9. april} ili dok je bio u senci {od 13.septembra 2014.}, kako ste očekivali – ne znači da neće sada da vas iznenadi. Ako ste bili „nevaljali“, kreću kaznene mere. U oba slučaja to će biti krajnje na prepad. Kolo sreće se upravo okreće, čak i ako ne uslede brzinski veliki rezultati. Jer nešto tek sadimo, a čime će uroditi videćemo 2023. Verujte u PROCES!

Venera u Lavu voli da se šepuri po crvenom tepihu i svojom negovanom, dugom i divljom grivom, izaziva ovacije i aplauze. Zbog svega što JESTE spolja & iznutra. Amy Winehouse {rx VE u Lavu} je jednom prilikom izjavila da čim oseti da joj samopouzdanje splašnjava, ima potrebu da što više natapira kosu. Ništa neobično, jer kosa je ovde spoljašnja manifestacija ega i same ličnosti. U nju se ozbiljno investira. Ko ima najlepše i najneukrotivije kovrdže? A svoje najbolje atribute voli da istakne, ne uzima ih zdravo za gotovo. Ne žali dukate na skupocene maske, arganova {tkz. „tečno zlato“} ulja, šampone za dodatni volumen i diamond gloss, kvalitetne farbe sa malim procentom amonijaka ili bez {ne odriče se ničega}... taman nemala hleba da jede. Šta ako BAŠ danas ima dejt sa sudbinom? Ovo je njen zaštitni znak – pored originalnosti, individualnosti i kreativnosti; što i muškarci sa istom pozicijom Venere „zahtevaju“ u odabiru žena {jer šta da „raščupaju“ kad do’vate?}. Vrhunski profesionalni frizer {sama to može postati} je za nju odličan antidepresiv i dugo se raspituje čijim to rukama da se prepusti. Ne daj bože da joj neko sprži dlaku, jer zapaliće ona njemu ceo salon!... što ne isključuje ni pravno lice i odštetu {imala priliku da se uverim}. Njena kosa ionako ne može da se „smandrlja“ po kratkom postupku. Bolje da odbijete ovog klijenta ako niste velemajstori ili rizikujte, bar ćete „pouzdano“ proveriti svoj talenat. Ko prođe ovaj „test“, sve druge će lako.

Venera uskoro formira prvi {od tri} trigon sa Uranom (egzaktan 29.juna), pa su spontani eksperimenti {po pitanju izgleda, stila...} favorizovani. Slučajno se zadesite pored salona i uđete, kad ono baš tad prazan termin... suđeno. Posle decenije farbanja u boju X, raspoloženi ste naprasno za boju Y. Kako to Coco Chanel {VE u Lavu} kaže: “A woman who cuts her hair is about to change her life.” Stigao je i taj momenat. Ali, pripazite se  tokom rx Venere {naročito tokom njenog kvadrata sa Saturnom} da ne bi posle bilo kajanja na duže staze.


Carole Lombard (Venus in Leo) photographed by George Hurrell, 1936.

Kako je Lav mačkica sa oštrim kandžicama: nokti moraju biti sređeni. Stavka br. 2 posle kose. Dok se drugima listaju, pucaju i slično, ona nema te „noćne more“, pa joj ni veštačke nadogradnje nisu neophodne. Voljna da odudara od mase, da uvek bude po nečemu specifična. U okeanu trenutnog hita cirkona & gelova {koje je verovatno prva i izgustirala}, sada se šepuri sa noktićima koje je sama sredila. „Da, to su MOJI!“ – ponosno će reći. Ako nema za Louboutin cipele, može da poseduje Louboutin manikir.... jer prati ta trendove iz redova najviše mode, čak i da tako ne deluje. Postoje odlični šnajderi, mogu da „iskopiraju“ neki dobar komad ili pre da joj sašiju nešto baš kako ona ŽELI, da stoji kao „saliveno“! Jeftin izgled nije u njenom maniru, mada sve ume da iznese na najbolji način. Ubacite je u džak, mamiće poglede i iz njega. Kad Kosmos časti, onda stvarno časti. Stav je ponekad sve što vam treba. Imajte to sada u vidu. Neće kilogram zlata, brendirana etiketa... da reši problem i privuče PRINCA. Lav je fiksan, energija je usmerena ka UNUTRA, te su suštinske vrednosti pravi mamac uz prijatnu „fasadu“. Ipak, Venera u zagrljaju JU, trigonu sa UR može biti sklona kiču, nekom preterivanju. Opet će to biti ekstravagantno. Dovoljno da nekog ubode u oko, da ne budete ravnodušni. Ekspresija je njeno srednje ime, uvek ćete na njoj primetiti neki bitan unikatan detalj, nešto što „niko nema“. Bilo da je to haljina/sandale koje je sama iskreirala ili neobičan komad nakita, zbog kojeg je na ulici zaustavljaju prolaznici da je pitaju GDE ga je kupila.

Dobro sebe poznaje {ko nas i može bolje poznavati od sebe samih}, zna da istakne na sebi ono što je najbolje, ali i da maestralno prikrije nedostatke. Ni od čega napravi glamur. Hoda ispravljene kičme i ramena kao po pisti, pravi catwalk, u pratnji „nevidiljivih“ telohranitelja koji je štite od paparaca.. a u novčaniku nekad ima samo 200 dinara. Ko bi rekao? I kao mlada privlačiće pažnju profesorima i onim „bitnim“ zrelim ljudima (autoritetima), dobiće ravnopravan tretman i poštovanje. Ako nema nimalo ljubavnog iskustva, ona će se prikazati u potpuno drugom svetlu. To nije uvek namerno, tako će biti doživljena i neretko toga neće biti ni svesna. Ako joj i škripi samopouzdanje (vešto prikriva), ona ga ipak isijava. U tuđim očima je uvek snažnija/dominantnija nego što sama to misli za sebe – zato privlači mnogo zavisti i pokušaja da bude sabotirana na putu do nekog uspeha/cilja. Olako privlači pažnju suprotnom polu, skoro bez napora, ali je zato pomalo omražena u okviru svog (m/ž). Ako se nečiji talenat/uspeh ne prašta, to je Lavov. Za dobrim konjem se prašina diže. Na stranu svih prepreka sa kojima se može suočavati, sija i iz senke. Međutim, kad govorimo o ženama dominantniji uticaj je kod Meseca, Venere, ASC u Lavu nego kod samog Sunca {ono je zavisno od drugih planeta}. Sunce ume da bude malo zaslepljeno {zabljesne ga reflektor, pa ne vidi dobro} i egocentrično, ponekad sebe uzdigne više nego što je to opravdano... umesto da to prepusti malo i drugima. „Ogledalce, ogledalce, ko je NAJLEPŠI na svetu“... Nije zlato sve što sija. Pravi Lav nije takav. Poseduje zdrav ego, ne pada lako na provokacije i ne dokazuje se pred svima. Samo pred krupnim zverkama – jer svoj se svome raduje. Ako za sebe misli da je „Bog“, ne pristaje na manje od božanstva; tako i VAS TRETIRA (!) - ako vas je već pustio u svoje odaje. Ko stegne šaku, ne može ni da primi ni da pruži. Iako vapi za pažnjom i komplimentima, istima ume i da obasipa kada se oseća voljeno i pre svega: CENJENO. Ako zahteva najbolje, on će vam i pružiti najbolje. Jednostavan i brz test niskog/višeg stupnja ove energije, jer naravno da nije svaka Venera (planeta) u Lavu ista. Negativni odraz planete u Lavu je tipičan, lako prepoznatljiv: sebičnost, škrtost {na komplimentima, uvažavanju tuđih kvaliteta, materijalno...}, egocentrizam, umišljenost, kič & šund, sujeta, ljubomora, sponzoruša-faktor...

U ljubavi Venera u Lavu je CELA. Temperatura probija 40°, puca termometar, elektriše se kosa, čupaju planine iz korena, izlivaju oni „tihi“ vulkani. Dajte benzin i šibicu! Jer kako peva Čola {ASC u Sco, PL u Lavu u kvadratu sa ME u Biku} onim teatralnim pokretima tela koji prate muziku: „GORI VATRA sad u nama, gori ljubav puna plama... Dođi sad, dođi SAD, reci da, reci DA! Ne zaboravite, Lavu je ipak ljubav NAJBITNIJA u životu, nikakvi dijamanti i oskari {to je usputno samo}... a kad je konačno osvoji, strašno je ponosan. Ponekad i hvalisav, uz manju/veću dozu sujete. Ako vam se ova Venera dopada, POKAŽITE joj to. Ne planira da čita između redova. Čak male doze ljubomore umeju da joj imponuju... ali ne patologija. Borba je tu ključna, jer ona nije lak plen i ne želi da je tako tretirate. Morate je svakodnevno osvajati i „čuvati“ od lovokradica. Ona ne dolazi pod noge. Koliko dugo i na koji način ste spremni da je zavodite, čekate? Drama je njen omiljeni žanr, sa happy endom. Sva je teatralna i ne želi ništa mlako u svom životu. Srce (Lav) mora da drnda, kako god. Venera u Lavu ima potrebu da se oseća kao da je na pijedestalu ili u samoj loži operske dvorane (i doslovce), te zahteva puno pažnje, laskanja i ostalih izraza ljubavi. Igrice toplo-hladno, ignorisanja... ne prolaze kod nje. JAVNO i GLASNO {može i megafon}: il’ me voliš ili me ne voliš. Njena očekivanja su megalomanska. Iako je libido jak, teško stupa u odnose „poze radi“ ili isključivo na bazi strasti {iz toga brzo izađe}. Ona bi SVE, ne spušta kriterijume, čak i da na momente to tako izgleda. Grdno se varate. Iako će ponekad da vam priča o svojim prethodnim iskustvima ili ko joj i kako posvećuje pažnju, ne radi to (nužno) zarad pukog isticanja sebe ili izazivanja ljubomore, što poneko može baš tako da protumači. Međutim, ako vi počnete da provlačite kroz razgovor tako nešto, neće baš da joj prija... Hear me roar! Htela da prizna ili ne, želi da bude u centru vaše Vasione, manite se prošlosti. SAD i OVDE smo. Ako ste sa njom, sa NJOM ste.

Ako će nešto VELIKO da vam pruži, bude vaš „mecena“ na ma koji način {nije proračunata, mnogo toga radi iz najplemenitijih namera, bez kalkulacija} – očekuje poštovanje i zahvalnost. Ukoliko njene najlepše plodove, koje vam je nesebično dala, ZGAZITE kao da su ništavni, biće jako povređena, a možda vam i vrati trostrukom merom... tako što će još više da zablista! Koliko god da joj je teško, neće biti patetična. Svesna je da ćete vremenom sami već shvatiti šta ste to imali ili mogli da imate, a izgubili. Naviknućete se olako na luksuz kojim vas je obasipala svakodnevno, koji niste umeli da vrednujete, pa kad jednog dana vaša oluja naprasno ode, shvatite da vam se srce nešto skuplja. Nema više onih čudesnih tahikardija. Polako sa ego-kvascima, ne opuštajte se previše unapred... Kako može da vam napumpa ego, u nekom momentu može i iglicom da ga probode, pa nećete znati šta vas snašlo! Ne brinite, i te kako je svesna ŠTA vam je i KOLIKO dala, iako možda to i ne zaslužujete. To što vam nije natrljala na nos račun sa pdvom, ne znači da sebe ne ceni i da joj je samopouzdanje ojađeno. Uostalom, znamo da najviše vrište kompleksi. Zašto sad to spominjem? Koliko će neko imati poriv za darežljivošću ma kog oblika, aspekti će probuditi i nečiju bahatost, samoprecenjivanje i sebičnost. Neko će misliti da vam je centar Vasione oko kog se sve okreće. Pa, nemojte to da dopustite. Ovo je idiličan trenutak da zavolite/poštujete više sebe, ako vam to ne ide baš od ruke. Ako vam inače ide, onda SPUSTITE loptu... jer neće na dobro da izađe. Svi sada poprimamo neke odlike ove Venere, radimo nešto što je njoj svojstveno, pomalo se ponašamo kao ona (ili privlačimo druge u njenom maniru)... pa iskoristite ono najbolje! Tu je četiri meseca, tako da... ima vremena.

Leonor Fini (Venus in Leo) photographed by Dora Maar, 1936.

Venera u konjunkciji sa Jupiterom i u trigonu sa Uranom donosi mnogima BIG surprise. Veliko BUĐENJE. Šire se krvni sudovi, rasplamsava adrenalinska ŽELJA glamuroznim romansama, totipotentne matične ćelije saznanja i života bujaju. Spontana ekspanzija je ključni termin: i spolja i iznutra. „No, I do mean impAssible. Nothing’s impOssible!” – kažu Vrata („Alisa u zemlji čuda“). Ova promaja vas zasigurno neće ubiti. Proluftirajte misli od trunja i prašine. Ako su vrata zarajberena, nemate čekić da ih razlupate, okrenite se ka otvorenom prozoru. Neko {ko vam nije ni na kraj pameti} bi da vam uruči poklončiće – one  kojima se ni najmanje niste nadali, a koji slave ŽIVOT sam po sebi. Kažite: DA. Uran, koji voli da nas uhvati nespremne, smišlja neobičnu dostavu. Šokiraće u maniru „nisam znala da sam ovo htela“. Jer ovo su „serendipity“ aspekti. Kosmos nešto režira „u hodu“, ne mešajte mu se u posla. Kako to Dostojevski piše: I can see the Sun, but even if I cannot see the Sun, I know that it exists. And to know that the Sun is there - that is living. Želje će biti ispunjene ako su: dubokog korena (fiksirane), ako je njihova esencija stoprocentna, ako se iskreno veruje u njih i ako nisu unapred osmišljene u glavi: u konceptima i/ili vezane za tačno određene „objekte“. Inače postoji pretnja da se Deda Mraz zaglavi u odžaku, zbuni načisto, pa ih ispuni onom ko ih nije ni poželeo. Budite koncizni u obraćanju svevišnjim silama. Možda je sreća što nešto niste dobili, iako mislite (trenutno) da je tragedija. Šta ako je spas od nečeg mnogo goreg što bi vas snašlo (jednog dana)? Malo poverenja u nebesa nije štetno.

Venera u Lavu će formirati dve konjunkcije sa Jupiterom, egzaktne su: 1.jula (na 21*37) i 4.avgusta (na 28*35, rx VE-JU). Prvi aspekt daleko POVOLJNIJI nego drugi. Sa druge strane, tri trigona sa Uranom, egzaktni: 29.juna (20*12), 19.avgusta (20*16 rxVE-rxUR) i 23.septembra (na 19*15 VE-rxUR). Time ćemo se dodatno pozabaviti, ovo je samo kratak uvod... to be continued!









CONVERSATION

5 comments:

  1. Draga Cat,

    Kao i uvijek, originalna, magicna i razigrana. Uzivam istinski u Vasim tekstovima!

    Hvala!

    ReplyDelete
  2. Predivan opis VE u lavu, sve tačno, lično je imam i prvi put sam pročitala za ove situacije kod frizera...koje su tipične za mene...svaka čast....pozdrav.

    ReplyDelete
  3. hahaha...odusevljena sam, moj Mo je lavu, a Ve u raku...
    pravi sam horor za frizere, inace imam prelepu kosu...koja je uvek primecena, kao i ja ustalom...
    kosa i nokti uvek, uvek sredjeni i uvek nesto glamurozno na sebi, ne i skupo...
    a da mi zavide i to je tacno, cak kad ne znaju tacno zasto....
    izgledam puna sebe ali nisam, prijateljice i deca narocito me vole...

    super opis....

    ReplyDelete
  4. Jako zanimljivo, svidja mi se. Ja zapravo imam Sunce, Veneru i Merkur u Lavu, a opet ljudi tesko poveruju da sam Lavica jer se dosta Vage takodje provlaci kroz moju natalnu kartu. :)

    ReplyDelete

Thanks for reading!
Don't forget: sharing is caring!