Horoskop za april 2018. {part II}: Ne čini nas bogatima ono što posedujemo, već ono bez čega možemo!

 Kristian Schuller




Teskobni tranziti jenjavaju (trava je sve zelenija, zar ne?), ljuljaške škripe pod teretom radosti dece, a pojedincima se sprema i životni salto mortale koji će (možda) ovaplotiti i sci-fi memoare u miraz potomstvu! No, čak i ako niste na (ovom) cosmo spisku „srećnika“, zasigurno ćete bar u jednom trenutku, u kakvom god se korovu beznadežno upleli, osetiti pulsiranje dolče vite u svom krvotoku, te šekspirovski, dok teglite sa pijace mlade krompiriće, vrisnuti u sebi: O God, I could be bounded in a nutshell and count myself a QUEEN of infinite space! Uostalom, sreća koja nas obuzme bez specijalnog razloga je ona iskonska. O renesansnim ljubavima kojima Kupidon šarlatanski nišani svoje mete – kasnije & detaljno. Prvo da se pozabavimo kolektivnim domaćim zadatkom: less je majke mi new more!

Čujem u pozadini: daj mi sve dabogda mi preselo? Provalija apetita preti salcetom (lakše sa tim fletom sa frižiderom), ali razmislite opet... o presedanju, jer želje će biti uslišene. Zavrnite rukave do laktova jer do 16. maja ČISTIMO sve začepljene pore hrama svog bića i sve odaje u kojima je ono prisutno... a u nekim, kažu svevišnje sile, više ne priliči da obitava. Nije mudro ni od prostora praviti deponiju, a kamoli od sebe. Cirkus je simpatičan kada se poseti na kratko.

Da li neukusno kolekcionarstvo svega & svačega ima svrhe? Da li cipelice kojim već izvesno vreme hodate mirno krivim putevima treba okačiti pored kontejnera... ili biste i na novu stazu da zakoračite u njima? Da nisu loša amajlija? Čak i obični predmeti talože u sebi naše negativne vibre, te nije dovoljno samo brisnuti prašinu. Možda je u redu pokloniti višak odeće, koju ste i zaboravili da posedujete, onima kojima je to zaista potrebno, ili prodati u second hand radnji... napraviti kakvu aukciju? Komoda koja je vama dosadila, nekome bi osvežila prostor. Uostalom, budite kreativni, retuširajte je, ispremeštajte raspored nameštaja, stvorite nove kompozicije po ćoškovima... počnite da vadite onaj escajg za specijalne prilike. Promenite rutinsku putanju kojom se svakodnevno krećete. Probajte novo mleko za telo. To su sitnice, ne zahtevaju poseban novac, ali mogu da iniciraju duh promena (mnogo većih) za kojima mnogi od vas vape. Nešto moramo da DAMO da bismo i DOBILI... bez preticanja pune linije (one way or another).

Može li se oprostiti i zaboraviti (bez čega nema dočeka nove raje, već klonova stare) dok Inboxi kipe od praistorijskih rasprava na koje se mazohistično neretko i krišom (od sebe samih) vraćate, ne biste li održali konekciju sa destruktivnom emocijom... poput besa? Sagoreo je odavno, ali konstantno davanje veštakog disanja uspomeni (podsećanje na detalje svađe, izdaje...) i te kako pokreće i određeni intenzitet (nikada onaj izvorni) gneva, kroz koji bespotrebno ponovo prolazite vadeći sami sebi džigericu. Don’t do it! Opsesija prošlošću se kroti mic po mic, počev od trivijalnijih taktika. Od malih koraka se počinje, kao što se u sitnicama neretko sagleda esencija čoveka. 
Kosmos nagoveštava brand new početak (od 16. aprila) i savetuje nas da promislimo o KVALITETNOM MINIMALIZMU (primenljivo apsolutno na svim ravnima, ne samo u enterijeru ili garderoberu), kao i razvijanju adekvatne STRATEGIJE za njegovo postizanje. Papir i olovku u ruke. Bez žurbe... jer na lošem temelju apsurdno je prolivati znoj narednu deceniju. Alat nam je samodisciplina (daje nam osećaj zadovoljstva) koja se da uvežbati strpljenjem i radom. Mnoge trenutno automatizovane navike nekada su se kalile i kalile. Kant (Saturn u Jarcu), čovek koji je glorifikovao moralnu dužnost i moralni zakon (o čemu nećemo sada raspredati), podsetio bi nas ne samo na staropruske vrline, doslednost, skromnost, smisao za red... nego i na svest o dužnostima – i prema sebi i prema drugima. Sviđao vam se ili ne, ne zastareva (vrlo je aktuelan), a „Kritika praktičnog uma“ dobro je štivo (jedno OD naravski) ako biste da razumete dublje sam tranzit Saturna u Jarcu. No, podsetimo se samo jedne njegove misli, nama sada značajne: ne čini nas bogatima ono što posedujemo, već ono bez čega možemo. Srećom, planete nas podržavaju da to i primenimo, na nekom planu (indivudalno je – tekst namenjen široj masi).

Najpre „sazrevamo“ na planu međuljudskih odnosa, spremni da bez posebnog otpora eliminišemo kič & šund, najverovatnije krivo nakalemljen usled prethodnih magnovenja (pod kojima više nismo) ili starih želja koje rapidno blede – nisu nam više na listi prioriteta (a behu mnoge na pijedestalu), već uveliko spremne za reciklažu. Neretko umemo da želimo ono što nije dobro za nas, što ne uviđamo do određenog a-ha momenta. Koliko puta vam je bilo, na kraju, drago što nešto ipak ne dobiste? Želje nisu statične, bar ih pretumbavamo po hijerarhiji u skladu sa pređašnjim iskustvima, postignućima, verzijom ličnosti koja je uvek u nekakvom progresu. Sada ih zamenjujemo novim i boljim – onim zbog čije materijalizacije se nećemo kajati u daljoj budućnosti. Da, da, krmeljive oči su umivene, te delamo u pravcu istrebljenja svega suvišnog i jeftinog. Niko od nas nije toliko bogat da baca dukate na bofljake! Normalno, sistem vrednosti prolazi kroz rtg snimak i strukturalizaciju, te diktira šta je za odbaciti a šta za zadržati. Ne znači da u pravljenju novog biznis plana ne uživamo u čokoladnom musu! Bez panike, ne govorimo ni o kakvom asketizmu, već sagledavanju jasne razlike između vrednosti i imitacije istih.

Reciprocitet nas okupira {(„TI poštuješ mene, JA poštujem tebe“ (...)}, te smo voljni da podesimo pokvarene tasove. Sve je razmena energije, ali nije ni normalno bacati bisere u svinjac. Prase ne želi ogrlicu, a vama bi moglo da pozli od njegovog parfema. Niko zadovoljan! Stoga: pravimo mudre SELEKCIJE. Zanima nas i PRAKTIČNA strana odnosa, što ne podrazumeva puki interes. Rumi bi nas opomenuo da je veoma opasna poezija ako je nismo iskusili! Dakle, postavljaju se pitanja: jesmo li srećni sa nekim ili nismo? Šta nam smeta, a šta nam prija kod dotične persone/a? KO nam je potreban, a ko parazitira? Koji odnosi su funkcionalni, stabilni, a koje lepimo n-ti put? Kakva je statistika? Koji procenat nadjačava? Da li smo MI dovoljno posvećeni KOME treba, ako jesmo, da li je taj neko nama? Možda treba da protrljamo oči i vidimo osobu vrednu naše pažnje, koja ćuti u senci dajući nam baš ono što želimo od drugog ~ koji ne ume, ne želi, neće da nam to isto pruži? Vreme je da pokušamo da procenimo ljude i uspostavimo balans, tj. zdrav odnos „uzimanja-davanja“ (podrške, tolerancije, poštovanja, ljubavi, materijalnog...). Nije bitno o kojoj vrsti partnerskih odnosa govorimo. Mnogima sat odbrojava poslednje minute, ali to ne znači tragediju. 

Pored otpusnih listi koje delimo „pacijentima“ (kome god, čemu god) do polovine maja (okvirno) – raspoloženi smo da menjamo štošta, počev od ličnog pristupa/ponašanja (prema ljudima, situacijama, problemima...), naročito ono višegodišnje koje se pokazalo usisivačem naše prāṇe. Konflikt ne nastaje tek tako. Peglamo svoje rubove (sve što je naša lična greška), ali se i pitamo šta smo to sve drugima dopuštali, još bolje: zbog čega. Možda je vreme da se kaže jedno kategorično NE sopstvenoj autodestrukciji. Retrogradni Jupiter u Škorpiji je koristan za suočavanje sa istom.

Komunikacija se poboljšava nakon 15. aprila, pa tako i poslovne/profesionalne relacije. Mnogi će imati priliku da ostave bolji utisak, uspešno prođu intervju/razgovor za posao, dobiju vid unapređenja; stalno zaposlenje (ukoliko volontirate ili čekate na produženje ugovora... a u slučaju i da se isti prekine – ne brinite, stiže nova šansa uskoro). Neko od vas će i sam dati otkaz i krenuti u nešto posve novo, možda startovati privatni biznis u kom će primarno UŽIVATI. Let’s do what we love and do a lot of it! Posvećenim talentima sledi sparkle momenat (posebno od druge polovine maja). Bolje se osećamo u svojoj koži (od samog kraja aprila, početkom maja), imamo više samopouzdanja i samopoštovanja, što je zasigurno magnet za uspeh. Kako god, svako se može izboriti za neki svoj cilj, manji ili veći (nismo u istom sosu), na nekom životnom planu. 

Finansije se uvećavaju, ali proporcionalno i potreba za troškarenjem – procenite u šta ulažete novac. Naravno, to već zavisi (opet) od vašeg ličnog sistema vrednosti, ali odvojte malo i na ono što ima veze sa kulturom (pozorišta, bioskope, koncerte...), ne samo zbog potencijalnih katarzi koje umetnost pruža, nego i mogućnosti da steknete važna poznanstva upravo na spomenutim (art) mestima. A možda se i zaljubite do ušiju.... o tome u sledećem (→) blog postu! U međuvremenu, podsetite se i priče o (→) VENERI U BIKU (svi se možemo u nečemu trenutno prepoznati) sa kojom se družimo do 24. aprila (kada menja znak).

Ako želite i dalje da čitate tekstove, for free, podržite blog interaktivnošću, deljenjem sa bližnjima za koje mislite da bi se pridružili čitalačkoj publici. Thanks!


Cat

CONVERSATION

0 comments:

Post a Comment

Thanks for reading!
Don't forget: sharing is caring!