Godišnji horoskop {za 2017} za Jarca: “The measure of a man is what he does with power.”


Illustration: Mustafa Soydan





VOLJA vam je na izazovnom testu izdržljivosti – pomalo u „aušvic“ maniru. Iskušenja su tu ne biste li spoznali domen svojih moći, vrlo pragmatično proverili čeličnu (?) konstrukciju svojih principa i vere, kao i svrhe kojoj težite kao najvišoj u svom životu. U potrazi ste za smislom, intenzivnijim iskustvima i dubljim slojevima intimnosti, koji su vam bili posve strani. No, moraćete prvo da zarijete ašov u sebe. Tek kada se integrišete i ogoljeni do srži iskreno ispovedite pred ogledalom – možemo govoriti i o intimnijim odnosima {u prijateljskom, emotivnom ili seksualnom kontekstu} sa drugima. Ako dajete telo, a ljubomorno čuvate deo svoje duše – i ne samo od drugih nego i sebe – puste želje. Sviđalo vam se ili ne, najveći strahovi {individualno} vas pozivaju na dejt, kako biste ih konačno i prevazišli, zauvek. Kod mnogih će to biti u vrlo konkretnom odrazu – namestiće se čovek ili situacija {sinonim}. Neko {ili nešto} će preuzeti ulogu projekcije vaših potisnutih sadržaja, probaće da ih isprovocira, iznese na svetlost dana, kako bi vam tim gestom pomogao da ih konačno osvestite.

Ulazite u introspektivne tunele, ne biste li studiozno preispitali svaki segment svog podzemlja, u kom se krije ono što vas je dugo zadržavalo u prošlosti, te kočilo lični progres. Nose vas plime podsvesti ove godine, a Svevišnji vam se uporno obraća kroz naizgled koincidencije. Ne zaboravite – mornar se postaje u veštom kroćenju divljih talasa, na pučini gde se topi granica okeana i neba, ne u luci. Naravno, to je stvar isključivo vaše želje da se uhvatite u koštac sa izazovom – onim što vas je remetilo da dišete punim plućima – a snage imate više no što mislite.  FOKUS je gigantski, a na vama je gde ćete ga usmeriti. Univerzum bi da ga iskoristite na sledeće: Ko ste vi zaista, a šta su vas „učili“ da jeste, da morate biti? Ako ste u prošlosti bili skoncentrisani na tuđa očekivanja i negovanje slike sebe koju su diktirali drugi – sada će vam provrištati ekspres lonac. Toleranciji opada pritisak, te planirate da zarotirate kormilo u pravcu CENTRA – sebe. Ne predajete više drugome svoju moć, već se borite za starateljstvo nad njom – jer to jeste vaš posed, polažete sva prava na njega. Vojevaćete na sudu. 

Nešto, verovatno neprijatno, će početi da podriva temelje vaše trenutne realnosti, ali samo da bi se prekinuo proces hronične stagnacije koja je poprilično dugo remetila vaš samorazvoj. Status quo nećete trpeti. Ukoliko ne budete pružali otpor ka drastičnim promenama, jer tu su kao potencijal, Kosmos će raditi apsolutno u vašu korist – to će vam u daljoj budućnosti biti kristalno jasno. Prestanite da se očajnički držite starih struktura, kad i sami već osećate da su dom u kom se gušite od memljivih zidova. Dosta ste robovali kultu istorije i njenih uveliko minulih vrednosti. Kakav bi ovaj svet bio kada potomci ne bi, po nečemu, bili progresivniji od svojih predaka? To ne znači da ne treba da cenite mudrosti koje su vam ostavili u amanet, no da ih nadogradite. Da su posisali svu pamet, što biste se uopšte rodili? Ispod Sunca nema ništa novo... ali ima dosta toga neotkrivenog, što vekovima čeka svojih „pet minuta“. Težite tome, možda tu ugrabite životnu Nobelovu nagradu.

Polivajte svoju konzervativnost omekšivačem – ne štedite na njemu. Proluftirajte svoje unutrašnje odaje i to baš kad krene košava – tad otvorite širom sve prozore. Neće vas ubiti promaja! Na njoj ste i kada šetate ulicom, zar ne. Šta god da izleti na ćilimu vetra – ne trčite napolje da povratite. Dovoljan vam je jedan ormar, ali se police moraju i prazniti. Ako vam je prastari kaput pojeo moljac, a ove godine mu je pojačan apetit, mogao bi da nastavi da gricka i ono što treba da se sačuva. To nećete. Ponekad sasvim bezazlena infekcija napravi darmar u organizmu, ako joj se odmah ne pruži adekvatan tretman. Budite mudri. Vi ipak umete da mislite o ulaganju u budućnost. Nalet entuzijazma je tu, ali je bitno da izvagate odluke, pre nego što uspostavite strateške postulate. Do trijumfalne kapije ćete stići ako budete ekstremno uporni, ali i ne podlegnete velikim boginjama uzjogunjenog ega ili nemoralnim kalkulacijama.

Besmislenog se zasigurno oslobađate – šta god to bilo: vaš pristup ka ljudima, način razmišljanja, površni odnosi, posao... Koliko god vam bilo teško da se prepustite u početku, jer može vas obliti hladan znoj, znajte da je zaista za vaše najbolje dobro. Iluzija je da nešto doslovno posedujemo – sem sebe samih. Pojedinci su pogubili sve u ratu, pa su opet preživeli i uspeli da steknu nova bogatstva, čak i veća od onih nad čijim se krovovima nkada nisu obrušile bombe. Mislite o tome. Nema ni kraja ni početka – samo prelaženja granice. Krenite primarno od sopstvenog ponašanja, onog što ste činili, planirate da nastavite ili pak obustavite – negde su neophodne  i tačke. Rezervoar energije je pun, imate snage za nov početak, naročito ako ste u podznaku Vaga.

U prošlost putujete privremeno, samo zarad nerazjašnjenih okolnosti. Možda vas sustiže i nekakav posttraumatski stres, jer ste se nagutali svega i svačega, što niste prevarili iako mislite da jeste. Time se morate pozabaviti. Svaki naš organ je kao memorijska kartica, beleži sve, a kad dođe do limita-limita skladištenja, bum-tras! Ako vas, pu-pu, opomene bolest, tu je da biste se konačno pozabavili pokopanim elementima sebe. Neće doći kao zlo, nego pokušaj da osujeti bujanje vaše autodestrukcije – čijeg korova niste najsvesniji – da vas natera da se fokusirate na ono što ste davno pokopali, te zaboravili da postoji ŽIVO i dalje, a u vama. Da, mogu vas sapleteti aveti, jer još uvek niste sasekli pupčanu vrpcu kojom su vam obmotale vrat, davno davno. Sada je trenutak da uzmete makaze u svoje ruke. Univerzum želi da vas natera da sebe dublje razumete, naročito svoje unutrašnje skrivene motive i obrasce podsvesti kojima robujete, umesto oni vama. Kakve su vam re/akcije? Kako se prikazujete u spoljašnjem svetu? Čega se bojite i zbog čega baš toliko? Ko ste VI? Šta VI želite? Mnogo pitanja će vam se nametnuti, ali zapamtite – odgovori su U vama, šta god da vas proganjalo spolja. Sad će neko da kaže: uvek je tako. Da, ali 2017. POSEBNO. Kada se suočite sa strahom, neretko shvatite da i nije bilo baš toliko strašno kako ste zamišljali, pridodajući brojne rokoko ukrase u stilu grčke tragedije... no uvek je lakše ako ne odlažete previše. Mala deca, okružena krdom opasnosti, ne znaju za strah – sve dok ih roditelji ne nauče da se plaše vrelih ringli, terasa, utičnica (...) 

Posmatrajte prirodu, kad vas ščepaju čađave misli – stalno nas opominje o važnosti ciklusa umiranja i rađanja. To će biti jedna od tema kojom ćete se ponajviše baviti, u najmanju ruku teorijski. No, velike su šanse da će vas spoljašnji faktor pritisnuti uz zid. Ako se neko od vas i vrlo konkretno suoči sa smrću {neke osobe} – to će potegnuti preispitivanja onog što (ne)vrednujete u životu i na šta ga „krckate“. Lična filosofija se može korenito izmeniti, te ćete početi da cenite ono što niste umeli, naučićete da se opustite i prepustite. Najpre da kontrolište ono što se može jedino i kontrolisati – SEBE. Drugi i sve oko vas... teško, čak i kad deluje da držite uzde. Pošto će postojati tendencija da to činite, gledajte da je sputate. Još jednom ponavljam: kontrolu uspostavljate NAD sobom. To žele nebesa, ali i da naučite da OTPUŠTATE. Pojedini gubici, u ma kakvoj manifestaciji, slede... da bih ih zamenio DOBITAK. Ako, primera radi, izgubite oca, možda i zatrudnite. 

„Zmije“ izlaze na sunce. Ko je ko oko vas? Otkriće se i brojne mračne tajne, nebitno od kada tačno datiraju, što može biti vid ozbiljnog šoka. Zamislite da saznate da, recimo, partner sa kojim godinama delite sve ima krimi dosije... ne možete da poverujete rođenim ušima. Sve laži na koje ste naseli, ma kada, ili koje ste sami rasejavali, stižu na adresu {vašu ili tuđu}. Novi ljudi, koji se spremaju da vam uđu u život, mogu biti veoma značajni {naročito ako ste Bik u podznaku}, ali ih morate dobro izanalizirati, pre nego što posrnete na njihovu magnetičnu auru. 

Ciljevi i ambicije su vam megalomanski i silno želite MOĆ, najpre na planu svoje karijere. Da, možete je dosegnuti, jer ćete biti ekstremno fokusirani i posvećeni, ali je vrlo važno da razmislite zbog čega joj tako opsesivno težite. Surova selekcija je ono što morate odradite ove godine. Šta je zaista VAŽNO, šta i dalje ima dublji smisao i SVRHU? Jeste li autoritarni ili autoritativni? Da li vas zaista uzbuđuje direktorska pozicija i nule koje se gomilaju na bankovnom računu {ili partnerovom} ili je to pokriće za siromaštvo koje izjeda drugu stranu kovanice – onu koja vas proganja kroz košmare? Možda ni nemate sa kime, od srca, da uživate u stečenom glamuru? Razred je iz nekih razloga upirao prstom u vas, pa ste se opasno nameračili da dosegnete kakvu predsedničku funkciju, ne jer vam je iskreno stalo do iste, nego da im „vratite milo za drago“ kad pristigne pozivnica za jubilejsku maturu? Možda je ipak nešto drugo po sredi, daleko kompleksnije – zbog čega ste opsednuti tapaciranom foteljom. Stvar osvete ili dokazivanja prvom autoritetu – roditelju koji vas je unižavao, ekstremno kontrolisao ili primenjivao spektar manipulacija? Obećali ste sebi da nikada  nikome nećete dopustiti takav tretman, ali avaj uleteli ste u slične kandže? Ako ste privukli njegovo ogledalo, zašto ne biste konačno razrešili čvorove i sasekli mustru koju ponavljate. Možda ste postali ON, iako odbijate ideju da jeste jer vam je i dalje na crnoj listi. Niste sklopili primirje. Porodičnim zakopanim sekirama se morate pozabaviti, naročito ako ste u podznaku Vaga ili Devica. Autodestrukcija je na planu i programu – u kom god bili taboru. Njeno osvešćivanje, prepoznavanje i LEČENJE je vaš glavni zadatak. Sve iz „spoljašnjeg sveta“ što će vas iritirati – njene su posledice. Brojni psihološki uvidi vas čekaju, ako ste voljni da se pozabavite svojim najranijim traumama i negiranim kompleksima. Idealan je trenutak da se pobedite svoje anksioznosti {življenje u prošlosti i morbidan strah od neizvesnosti budućnosti}, paranoje, nepoverenje, najpre da izađete iz sado-mazo koncepta u okviru partnerskih odnosa. Fundamentalne promene se moraju sprovesti U sebi. 

U najkraćem prevodu, tokom 2017, imate životnu šansu da doslovno vaskrsnete i dosegnete svoje omiljeno sazvežđe ili da uletite u septičku jamu, bespovratno. Doživećete veliki uspon ili veliki pad. Nema baš garantnog lista {individualno je}, jer dobrim delom zavisi od svega što ste radili {i kako} od „pelena“ do sada. Ličnost je ipak faktor No1 u mnogo čemu, te od nje i zavisi planetarni uticaj. No, koplje sudbine je tu. Prvi tom knjige ste ispisali. Sada ste na prvom listu drugog. Ako ste do sada sizifovski gurali stene uzbrdo, te vam gotovo ništa nije išlo od ruke koliko god da ste davali sebe, situacija počinje drastično da se menja. ILI obratno. Snaga vaših uverenja je impresivna, ali se i korenito menja – do avgusta. Ako ste bili ateista, možda „naprasno“ postanete vernik. Idete u neki vid ekstrema. Ako ste bili/jeste iskreni prema sebi i prema drugima, zasigurno ćete ostaviti veoma upečatljiv utisak, te dosegnuti uspeh. Ipak, bili svesni ili ne, neko u vama vidi pretnju, te može pokušati da ospori vaše akcije. Ne, ne treba da budete paranoični i da svima pristupate sa nepoverenjem. Jednostavno, izoštrite svoje šesto čulo, ne padajte na fasadu odmah i pokušajte da sagledate i tuđe „senke“. Jer kako Gete reče: there is strong shadow where there is much light!

Na sve spomenute sugestije treba ponajviše da obratite pažnju 7.januara, 22.februara, 9.aprila, 2.jula, 10.jula, 10.oktobra, 19.novembra {par dana pre/posle}. Priložena interpretacija se odnosi primarno na DRUGU dekadu Jarčeva, POSEBNO na generacije 1978, 1979. {i to sa podznakom u drugoj dekadi Ovna, Raka, Vage, Jarca}. Dobrim delom i na generacije {drugu dekadu Jarca} 1977, 1980. Treća dekada Jarčeva je pod drugačijim uticajima.

Napomena: uopšteni godišnji horoskop po znaku Sunca ili samo Ascedenta uzeti za ozbiljnom rezervom {i moj i bilo čiji}, jer je nemoguće kroz internet tekst precizirati tumačenje za konkretnog pojedinca. Ono se radi u skladu sa celokupnom natalnom kartom, i ne podrazumeva korišćenje samo tranzita. Ovo su samo kratke smernice, da vam zagrebem znatiželju i dam osnovne uvide, koliko mi ovaj način i dopušta. 

Ukoliko imate među bližnjima Jariće, pročitajte kroz šta prolaze naredne godine, da biste ih bolje razumeli, a time im svakako i pomogli. Ako vam je stalo do njih, podelite sa njima spisanije. Sharing is caring!


Stay tuned!
Cat







CONVERSATION

3 comments:

  1. Da li se ovo odnosi i na prvu dekadu jarca?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ako gledamo samo po znaku Sunca i dekadi - ne. Posebno sam naglasila na koga se odnosi, a individualno je prilično, jer se godišnji horoskop ne radi samo po tranzitima prema Suncu ili nekoj već planeti sa strane, već postoje i druge metode :) tako da, ni za II dekadu Jarca, ne mora biti relevantno. Opšti tekst nije moguće prilagoditi svakoj osobi ponaosob. Možda imate npr. Mesec u Ovnu, koji je aktivan ove godine, pa bi to dalo druge smernice itd.

      Puno pozdrava!

      Delete
  2. Hvala na odgovoru :) i jedan mali smrc sto nema nista za jarceve prve dekade!

    ReplyDelete

Thanks for reading!
Don't forget: sharing is caring!