Retrogradni Mars u Vagi. Venera u Vodoliji {horoskop za mart 2014}: "Seen"







Nastupile Tantalove muke sa Gospodinom Handsome, o kom smo tračarile? Onaj frajer, kom je burma ozbiljno prignječila prst i pokarambasila cirkulaciju? Ma, žulja ga i dalje, no dosetila se lukava lisica pomadice, koja bi ublažila neprijatnost... evo, opet ju je nagurao na otečeni prst, posle one „vikend-pauze“ dok ga je malo odmarao (a u kojoj ste vi uživale pune nade – primite moje saučešće). Upozorila sam vas na vreme i molila se višoj sili da me razuveri... I wish I was wrong. Zar nisam rekla da je čovek ozbiljno nadaren za odugovlačenje i uredne produžetke polu-vremena? Da skakuće kao mali šumski vilenjak i podiže damama suknje umesto povetarca, a onda se naprasno izgubi „sa one strane ulice, gde stanuju devojčice kojima miriše koža“? Možda ste sanjale (ipak je Sunce u Ribama), a možda vam je bukvalno povetarac prostrujao butinama (ništa više), pričinilo vam se, hormoni se uzrujali ničim izazvani... Ipak, u pesmi („Zabranjenog pušenja“ – simbolike na sve strane) ima i stih: „Alo dođi mala, pusti ga, pusti ga more, vidi mene, jooooj!“ Joooj, koga li to treba da vidimo, a ne vidimo? Bez sekiracije, čovek iz senke će se pojaviti kad dignete ruke od celog muškog roda, čeka strpljivo svoj red da iskoči iz žbuna i krene u (vrlo praktično) kroćenje mačkica, tigrica, lavica... od 26.jula – znate da Mars u Scorpiji voli miris patnje, koga će da isceljuje ako ne nas, kompletno izmučene nakon Solunskog fronta sa retro Marsom u Vagi? Nagomilaće se frustracije i sarkazma do tada, pa ćemo ga retorički pitati: Do you think you can restore my faith in men? (kao Marlene Dietrich u filmu “Morocco” iz 1930.), a on će reći: Oh, let me show you. Vrlo smisleno, posle izgona u sedište, kontrast pomaže stvaranju čistijih uvida, znate i sami. Preživećemo, kao što smo preživeli i retro Marsa u Devici (krajem 2011, početkom 2012), dragi Saturn u Scorpiji nas je očeličio (od 20.jula, kada ponovo krene direktno, opet će se razbistriti u glavi). Za megdan je neophodan dostojan protivnik, ne zaboravite na tu sitnicu (a mi ga sad nemamo). U štiklama se ne može okopavati zemlja! 


Da sumiramo neveseli slučaj: pojavio se gospodin „Perfect“, zloupotrebio svoj šarm i džentlmenske manire, klecnula vam kolena, potom je nastupio momenat da se preduzme konkretni potez (dosta je bilo zavođenja rečima), da se nešto definiše među vama, dosadilo vam „klackanje u parkiću“ ... Uoči samog mladog Meseca u Ribicama (28.februar/1.mart) pomama je bila nepodnošljiva, vrpoljilo se u mestu, ošamutile nas romantično – erotične fantazije (voli Neptun da nas mađija i opušta), sve je bilo tako obećavajuće... too good to be true... i CAP, krenuo Mars retrogradno (1.marta u poslepodnevnim satima, a 2.marta i Saturn), pomrsi sve konce (komplikacija 1). No drama je đumbir (sa Saturnom u Scorpiji), morao je Kosmos da urgira još malčice, da zakukumulji recepte martovskog menija, te je oslobodio Veneru teškog Saturnovog prstena. Valja malo disati punim plućima, ali šta sad? Sada je ona željna flertovskih varničenja i elektriciteta, ljubavnog strujnog kola ili pre groma u koprivama, šokante priče sa sumanutim happy endom... gladna naučne fantastike, jer okamenismo tokom (retro) Venere u Jarcu, silnog čekanja i trpljenja, mašta se razbujala nakon višemesečne monotonije i apstinencije. Venera u Vodoliji traži Betmena ili kakvog uzbudljivog „Vanzemaljca“ – da se razumemo, i muškarac bi mogao ući u ovu kategoriju, muškarac u ontološkom smislu (komplikacija 2, jer „i da ima, odakle?“)... ali, osuđena je na pravnika u šmekerskom poslovnom odelu.


Drage moje, u delikatnoj smo situaciji. Ako vam kažem da morate trenirati STRPLJENJE, razbićete monitor, znam... ali dišite duboko. Smislićemo mi cat’s revenge, ko se zadnji smeje – najslađe se smeje. Zavodnik se pritajio. Inicirao je nešto tokom januara, februara... dočaravao vam svoje najdublje čežnje i strasti, hipotetički režirao film sa vama u glavnoj ulozi, premijeru ste nestrpljivo čekale, kuckao vam je porukice pomalo i bezobrazne, umiljavao vam se, mjaukao po Inboxima, pisao u Futuru I... i sa prvim martovskim danima nastupio TAJAC. Malo se mučimo sa onim „seen – om“, igramo se „ne ljuti se čoveče“, indirektno provociramo, vodimo tajni rat... kuliramo se, čačkamo, kuliramo... Kako je krenulo, postaćemo svi the impossible cool! Nije li više taj ignore providan kliše i sve te igrarije ne podsećaju li na obdanište? Šta nas snađe... znam! 





Venera u Vodoliji je svojim dolaskom razbila predrasude i tradicionalne forme, oslobodila nas stega i lanaca, objasnila nam da je ljubav univerzalna, nesputana, da ne počiva samo na osećanjima odgovornosti, dužnosti, obavezama, ali ni trpljenju, mučenju, potiskivanju želja i potreba zarad nekakvih spoljašnjih interesa, prividne sigurnosti. Ok su forme, ali sadržaji su intrigantniji. Valja pomerati granice, ispitivati nove terene, istraživati misterije nespoznatog, napraviti razlike, osvežiti svakodnevnicu, podići roletne, otvoriti širom prozore. Ova Venera nam je ukazala na druge dimenzije, 4D slike, lepotu nesputanosti i slobodne volje. Rekla je: dosta je bilo trovanja ugljen – monoksidom! Znate onaj osećaj kad gubite vazduh, skoro se davite pod vodom, pa kad panično isplivate na površinu, halapljivo usisate kiseonik u svoja pluća širom otvorenih usta, da vrabac može uleteti? To je taj prelaz sada. Doticanje dna i impuls za rušenjem loših struktura, za okretanjem novog lista (na emotivnom planu). Možda se pitate kako ste uopšte uspevali toliko dugo da se gušite, a da se ipak ne ugušite? Venera u Vodoliji nas je nahuškala na akciju, probudila želju za eksperimentima, dinamikom, dinamitima, detonacijama, prekršajima i divljanjem, ČUDIMA... htela bi da izazove ljubavne demonstracije! Nije raspoložena za već viđeno, moglo bi malo originalnosti da se utka i te igre bez granica, zar ne? Interesuje nju fizika, ali ruku na srce statika joj nikad nije bila omiljena oblast, ima zanimljivih stvari od proučavanja ravnoteže tela. Ona bi kartu za svemir u jednom pravcu, kotrljanje, visoke napone, da podrhtava tlo pod nogama, da se zbuni gravitacija, da se nešto NOVO dešava, bre! Samo da ne nanjuši miris dosade i bajatih navika, ustaljenih metoda. Postala je nestrpljiva, nervozna, hirovita... uhvatila je panika, jer lift se zaglavio! Klaustrofobija nije laka.


Nažalost, „statički ljubavni problemi“ su joj sada dodeljeni. Sile imaju zajedničku napadnu tačku, a to je naš retro Mars, koji uporno pokušava da održi balans, odoleva iskaknju iz ležišta (on ima uvek dva ležišta, da vas podsetim). Venerica bi emotivni šok, neku slatku, naprasnu erupciju, big surprise... Pa dobila ga je – iz čista mira nastupila je oseka... a onda će opet iz čista mira nastupiti plima (vremenski periodi su vrlo diskutabilni). To će joj ipak biti malo mučno, polivanje toplo – hladnim kofama vode naizmenično (u maniru usporenog snimka) nije najprijatnije niti najspontanije. Dopada joj se ideja o kreativnim zavrzlamama i oscilacijama, spiralnom kruženju, ekscentričnim i revolucionarnim potezima, pobesnelim uraganima, cik – cak KRETANJIMA (još jednom: kretanjima!)... Ona je liberalna i voli dramatičnost, ali ne patološku, ne izazivanje vulkanske erupcije, zarad propuštanja trenutka izlivanja magme. Čemu? Venera u Vodoliji pokazuje ono što misli ili oseća, direktna je i nije sklona manipulacijama zarad gubljenja vremena (i same zabave), planovi „zavlačenja i vozanja“ nisu njen fetiš, jer svesna je, ako ih obe strane praktikuju, nećemo dogurati daleko. Ona bi da živi pomalo ludo, ali brzo! No, Mars joj se tu suprotstavlja, jer ne samo što ne govori ono što zaista misli, nego ni ne radi ono što govori. Svesno odlaže akciju, kako bi dobio na samom vremenu, hteo bi nešto, ali NE SME. Od potpune pažnje do naprasnog (ciljanog) distanciranja i nezainteresovanosti, da nas zbuni, jer ne odgovara mu situacija u kojoj će definitivno morati da se odluči između one dve bombone (o čemu sam vam već pisala). On da preseče onu pravu žicu i deaktivira bombu? Da li uopšte želi da proba samo? Nema petlju, eksplozije su njemu prosto strašne, voli čovek MIR (a paradoksalno, živi u nemirima). Ekspres lonac će svakako prošištati, on će pritiskati krvnički poklopac odozgo, kako mu ne bi ginulo krečenje kuhinje... ali neće uspeti u tome, zadobiće bar opekotine od vrele pare. Niste dužni da mu stavljate obloge tada, jer zna on i sada da je to moguće izbeći „na vreme“ (samo što potcenjuje otkucaje sata). 

Pasivna agresija našeg Marsa u izgonu traži svoj ventil van, samo je pitanje dokle će se trpeti i bežati od suočavanja sa istom. Uostalom, do kraja jula, ima još ihaaaj, ma samo lagano! Ne voli naš Mars akrobacije i gimnastiku! Meanwhile, Venera u Vodoliji uviđa koliko je SLOBODA zapravo važna (sve više ovih dana) i počinje ne samo da „sažaljeva“ zarobljenog Marsa (retro Mars u Vagi je sličan Marsu u 12.polju – zver u kavezu, koja se pomirila sa sudbinom), nego da gubi interesovanje za njega... bar privremeno, dok Sunce ne uđe u Ovna (20.marta), pa pohrli Uranu u zagrljaj (28.mart – 5.april). Tih dana nas čeka i mlad Mesec u Ovnu na Uranu (30.marta) propraćen Venerinim trigonom sa Marsom i ujedno njenim kvadratom sa Saturnom (oba aspekta egzaktna 29.marta) – te će se nešto dramatično pokrenuti. Venera u Ribama će od 5.aprila tresnuti čežnje i uliti novu nadu... ali o tome neću sada. Baba Marta je ono što nas primarno muči i što treba pregurati. Dakle, u „predizbornoj“ smo tišini i malo kidamo živce... 16.marta (pun Mesec u Devici) nervni sistem dosta trpi – moj savet je da krenete u radikalno raspremanje i čišćenje stana, da se ljudski preznojite, potom izležavate u kadi (ili mazite sa tušem), popijete čaj i u krevetac! Čekamo aprilske šale i igrarije. 

(O samom Marsu u Vagi je već pisano, pa se podsetite zarad boljeg razumevanja retrogradnog: Mars u Vagi )






*




Januar i februar su bili obeleženi prilično dramatičnim aspektima, mnogi (tada) postojeći odnosi (dugogodišnje veze, brakovi) su se narušili ili okončali, novi su se formirali, ali je sa direktivnom Venerom u Jarcu (od 31.januara) slika počela da se izoštrava, pa su i i ti novo formirani ili bar inicirani odnosi (naročito tokom tranzita rx VE), počeli da poprimaju druge dimenzije, da se jasnije sagledavaju, a samim krajem februara – početkom marta (tokom kvadrata Marsa i Venere) došlo je do novih detonacija i lomova. Neke iluzije su se prosto razbile, ljubavi izbledele, sama želja da im se pruži još neka 100. šansa. Tih dana se raskidalo, ali i ulazilo u mini afere – tražila se mrva uzbuđenja, dodira, strasti... neko je bio varan, više iz hira, frustracije, nezadovoljstva postojećom situacijom... sve se to dešavalo pod izvesnim pritiskom (ma kog tipa). Sa retrogradnim Marsom naslutilo se i pokajanje, naglo kočenje, preispitivanje poteza, delanja... Ukoliko je do nekih prekida – raskida došlo pre kretanja Marsa u rikverc, ne znači da sada (tokom perioda rx MA) neće biti pokušaja rekonstrukcije, obnavljanja, mirenja... ali, kako god, ne očekujte previše, jer potencijalna primirenja nemaju zagarantovan rok trajanja i odnosi će biti testirani još jednom – poslednje nedelje aprila ili tokom maja (primarno od 20.maja), najvise tokom juna (od druge nedelje do kraja meseca) kao završni ispit (što podrazumeva i one odnose, koji su se formirali ili će tokom rx hoda MA, do 20.maja). Dakle, nema potpunog mira, odluke se mogu ishitreno donositi, biti sklone izmenama... ne znači da je sve osuđeno na propast, ali ne treba donositi važne životne odluke po pitanju zajedničkog života. Venčanja zaboravite ili bar pokušajte da ubedite buduće mladence da se malo strpe, pomere planove zarad predostrožnosti. Svakako, mogući su i susreti sa ljudima iz (dalje) prošlosti, ali to može biti samo privremeno i prolazno.












Retrogradni Mars ne podržava novi početak, naročito na planu partnerstava (Vaga). Ko inicira PRVI sa njim (bilo ljubav, poslovni projekat, suđenje, tužbu...) – mogao bi unapred da se pripremi na poraz ili nezadovoljavajuće rezultate. Ko prvi objavi „rat i ispali metak“, izgubiće. Ako krenete sa argumentima i isterivanjem pravde, bojim se da bi moglo da vam se olupa o glavu. Jezik za zube, jer svaka kritika sada može biti mač sa dve oštrice. Zbog „sitne uvrede“ može se dospeti i do suda ili ozbiljne zavade, osvete... kad se najmanje nadate, jer pesnica se steže u svilenoj rukavici, neprijatelj vam je ujedno i prijatelj. Ukoliko neko krene na vas prvi, recimo podigne tužbu protiv vas, ispaštaće na kraju i pravda će biti zadovoljena (kada se Mars otkoči, generalno period rx MA nije povoljan za pravna pitanja). Sve stvari koje počinju sa retro Marsom u izgonu biće mučne i sklone komplikacijama, vodiće neuspehu ili nekom nezadovoljstvu. Kočnice su u različitim oblicima. Ako ste vi odlučni i spremni za akciju, ne znači da ćete naleteti na razumevanje i podršku od strane onog, od koga zavisi ostvarenje vaših planova (planovi će ionako biti skloni izmenama) – a sada mnogo toga zavisi od drugih, jer Mars u Vagi pravi tenziju na relaciji Ti vs Ja. Ono što će nas posebno iritirati i doprinositi ogorčenosti jeste činjenica šta to radimo za druge i koliko se naša energija i trud eksploatiše, jak je akcenat na onom „nije fer“ i može se javiti opsesija time: ko je u pravu, međutim isterivanje na čistac u ovom periodu nije moguće. Mnogi će se osetiti kao da su im ruke svezane, da su potčinjeni, podređeni nekome ko je „manje vredan“... samo osećanje poniznosti može preovladati. Neke stvari ćemo nerado činiti, jer nemamo izbore. Frustracija i bes se talože i gutaju, gutaju, gutaju... što bi se moglo odraziti na vitalnost, zdravstvene probleme (najpre: nadbubrežne žlezde, bubrege, bolove u donjem delu kičme, probleme sa kožom, ginekološke probleme, a treba obratiti pažnju i na šećer, pritisak, centre za ravnotežu) – u najmanju ruku pad imuniteta, hroničan umor, nedostatak motivacije – retro Mars iscrpljuje snagu, teško nas „pokreće“ na akciju, te rad postoje naporan, potrebno je više vremena da se nešto završi (u etapama, iz delova... počni – stani – počni) ili više ulaganja energije nego ranije (naročito sada dok je praćen Suncem u Ribama, koje dodatno slabi volju, motivaciju, fokus, snagu), kao i samog odmora (teško se pune baterije). Ukoliko se odlučite da renovirate stan tokom rx Ma – pripremite se na to da će ići jako sporo i stresno. Možda nakon sređivanja kupatila ili kuhinje, radovi budu obustavljeni. Ukoliko prodajete ili kupujete stan – otvorite širom oči na papirologiju i pravni deo (ugovore), sa kime sarađujete... koliko ćete morati da uložite u renoviranje istog prostora, da li je cena koja vam se nudi realna ili nije. Kupovina stana unapred tokom same izgradnje – ne, nikako. Sada su „polovne“ stvari lake za uvaljivanje po nerealnim vrednostima, te ako imate stari automobil, možete izvući više nego što vredi – novi ne planirajte sada, niti novu tehniku, jer je sklona kvarenju. Čak i sa iznajmljivanjem različitih mehaničkih sklopova može biti problema, kamoli sa kupovinom „novih“ – ako ste baš prinuđeni na to, onda garantni list na sigurno mesto! Sam posao može biti otežan upravo ovakvim neveselim situacijama, recimo da vam se računar pokvari u najgorem trenutku, a nemate važne fajlove, podatke sačuvane, te su vam ruke svezane. Sa rx Marsom se mnoge stvari rade iz dva puta.


Traganje za novim poslom (naročito za stalno) neće biti nimalo lako, a ukoliko vam se ukaže neka naizgled sjajna prilika, pitanje da li ćete za par meseci imati isto mišljenje. Sklapanje novih ugovora, saradnji nije blagosiljano, može doći do prekida ugovora, nenaslućivanih izmena, prekršaja obećanja, pa i zakonskih odredbi – sve to na vašu štetu. Možda vas poslovni partner izradi (partneri i klijenti sada nisu baš pouzdani), propadne ili firma u kojoj se zaposlite, u međuvremenu upadne u probleme, bankrotira, pa postanete „višak“ – tokom rx MA lako se otpušta osoblje, koje nije efektivno, te budite obazrivi da li poštujete radno vreme i svoje dnevne zadatke. Nije mudro ni pokretati sopstveni biznis, nove projekte... iz ma kojih razloga, nešto vam neće ići na ruku. Krize na poslu su moguće tokom ovog perioda u vidu prekovremenog rada, rada vikendom, previše obaveza, zaostataka, te se sve to (i nagomilano od ranije) odrađuje uz dosta muke, pod tenzijom, umorom. Radne aktivnosti koje ovaj Mars podržava usmerene su ka „uklanjanju kvarova“, pa recimo ukoliko se zaposlite kao mehaničar, bavite se popravkama automobila, tehnike... – posao će vam sada bujati, ako ste zubar, od pacijenata nećete imati kad da popijete kafu. Svi poslovi čiji je osnovni cilj da nešto rekonstruiše, koriguje – jesu podržani. Ukoliko ste uveliko u nekom novom poslu, projektima (dakle nešto što je krenulo pre rx MA), nema razloga za obustavljanjem. Blaga kočnica DA, razmatranje postignutih rezultata, prethodnih situacija – akcija, njihovo planiranje i strateštko rešavanje, povratak na ono nedovršeno, na propuste i greške .... menjanje svega što se (nakon preispitivanja) pokaže kao disfunkcionalno – jeste trenutni zadatak. Retrogradni Mars podržava introspekciju, stimuliše nas da ponovo procenjujemo i definišemo svoje ciljeve, ambicije, svoj pristup ka tome i način na koji se borimo za postizanje uspeha. Gde smo grešili do sada, kakav stav treba da zauzmemo?


Sa ovim Marsom energija je usmerena ka unutra, internalizovana, ali i pod pritiskom. Neodlučnost se može oglasiti, način na koji inače reagujemo u određenim situacijama („pod normalnim uslovima“) neće nužno raditi u našu korist ili ćemo sami početi da sumnjamo koliko je zapravo ispravan. Gnev se potiskuje i može dati negativne produkte u vidu napetosti, ozlojađenosti, depresivnosti, apatije... pa i nekih paranoja. Retrogradni Mars nas bi da nas USPORI, da primiri naše impulse za samoodržanjem, suzbije entuzijazam... kako bi nas naterao da postanemo „intimniji“ sa sobom, suočavaće nas sa stresnim, blokirajućim situacijama kako bi nas svezanih ruku, naterao da se više pozabavimo svojim destruktivnim emocijama, besom (šta je stvari uzrok istog, a šta samo posledica eskalacije), impulsivnošću, nagonima, unutrašnjom snagom, hrabrošću (ili strahovima, koje će ovaj Mars probuditi), seksualnošću (koja može biti intenzivirana, ali blokirana na planu oslobađanja, kod nekih može voditi do potpunog suzbijanja, frigidnosti)... Kako se nosimo sa svim tim emocijama? – jeste glavno pitanje. Retrogradni Mars sugeriše da prvo pažljivo pogledamo levo – desno, a potom pređemo ulicu. Pre svake akcije, moramo dobro ispipati teren, nema zaletanja. Bez obzira na taktiku, sve se mora dobro razmotriti. 


Pojedinci (poput Ovnova i Scorpija ili ličnih planeta u ovim znacima) će biti dosta osetljivi tokom ovog tranzita, ali uprkos tome osobe, koje su inače pod jakim uticajem Marsa (natalno) i koje su impulsivne, nestrpljive.... sada će postati smirenije, tolerantnije, obazrivije. Bes će tinjati više iznutra... međutim za razliku od njih, osobe sa slabim uticajima Marsa, inače smirene, strpljive, tolerantne.. postaju jako nervozne i kratkog fitilja, provocira ih snažna želja da nešto PREDUZMU što pre, ne trpe pasivnost, pružaju otpor prema svim ljudima, koji su usporeni ili koji im oduzimaju „dragoceno vreme“, a osećaju da je zalud. Takav pristup sada nije baš mudar, jer iniciranje neće ići u prilog lične koristi. Mnogo toga ćemo morati da progutamo tokom retro Marsa, ma koliko nam to bilo mrsko. Treba izbegavati sve kritične situacije, opasnosti, rizike. Zakazivanje (prvih) operacija tokom rx Marsa nije favorizovano ili će sprovedene operacije biti neuspešne, te će voditi unapred „korekcijama“, naročito ukoliko ih sami planiramo – npr. zuba, uklanjanja mladeža, estetske intervencije... sve što je moguće za odlaganje, treba odložiti. Ako ste već imali neuspešnu operaciju (pre rx MA), korekciju (čega god), sada bi trebalo tome posvetiti pažnju. Začeća nisu sada tako lagana (naročito ako se ciljano tome teži) ili može doći do komplikacija, prekida trudnoće... trudnoća može biti faktor nekih drugih stresova, prouzrokovati tenziju u samoj porodici (posebno ako Mars napada natalni Mesec i pritom su tu umešani i Pluton, Uran). Osetljivi smo na konflikte, ali ujedno i prinuđeni na iste. U saobraćaju treba obratiti veću pažnju (naročito krajem marta, početkom aprila, krajem aprila, tokom juna), kao i na sportske aktivnosti – jer postoji mogućnost povreda, ranjavanja...


Uticaje retrogradnog Marsa trpimo do 20.maja. kada kreće stacionarno direktivno, dakle prividno otkočen do 21.jula. Neće se sve „čari“ odraziti odjednom niti svima istovremeno naravno, ali od poslednje nedelje aprila kreće tenzija sa njim, posebno nakon rx hoda, sa akcentom od druge nedelje juna do skoro kraja meseca. Ovaj tranzit svi osećamo u manjoj ili većoj meri, ali najviše Ovnovi i Scorpije, sve lične planete (Mars posebno) i Ascedenti u Ovnu/Vagi, Raku/Jarcu (kraj prve, druga dekada najviše). Mars boravi u Vagi do 26.jula, kada menja znak i ulazi u Scorpiju. 




Cat 







CONVERSATION

0 comments:

Post a Comment

Thanks for reading!
Don't forget: sharing is caring!