RETROGRADNA VENERA u Ovnu i Ribama {horoskop: 4.mart - 15.april 2017}: Ekshumacija Kupidonovih zarđalih strela


Baš sada kada je retrogradna Venera u izgonu {Ovnu}, te ne smemo previše eksperimentisati sa izgledom, a ja uveliko u dubokim promišljanjima da opet umočim grivu u devil red boju {beše broj 666 na farbi}, sestra skida slike sa starog moba na komp, zaboravljene i da postoje, i šalje ih naprasno mejlovima. Aj’ to što bejah crvenokosa pre 7 godina, nego krete osvežavanje memorije uz neminovno preispitivanje: ko bejah tad, koga voleh, šta postah... šta mi nedostaje iz pluskvamperfektnih tunela, koji delovi mene same, šta mi je drago što je odavno samleveno u đubretarskom kamionu, šta me raduje što je prisutno i kako (...) Izblinka vam tona kadrova sasvim spontano, ničim spektakularnim izazvana, kako to uostalom i biva, pa umesto da spavate ko sav pošten svet, vi kuvate kafu posle ponoći i ko sova buljina čuvate noć od „budnih“. A ko to hara kroz gusta pletiva mraka? Šuška nešto u sobi, čujete... Je li smrdibuba ili su se duhovi sapleli? 

Noćas „slučajno“ naleteh na sjajnu misao Karel Čapeka {za cosmo nam stanje}: „Sve što je bilo, jeste. Traje i ono što si već zaboravio. I mislim da pamćenje traje i posle smrti.“ Za retrogradnu Veneru – ISTINA. U svim tim introspektivnim ronjenjima, nije uopšte loša ideja „starom“ sebi, a kao prijatelju, napisati iskreno pismo. „Draga (ime)...“ Potom još jedno za onog ko želite tek postati. Upakujte ih koverte, sakrijte u kakvu škrinju i za par godina ih ponovo iskopajte. Napravite parele između svih vaših „JA“ – u prošlosti, sadašnjosti {koja će u budućnosti, kada budete čitali, biti opet deo prošlosti}; najpre po pitanju svojih ŽELJA i onog što VOLESTE – VOLITE. Misli nam svakodnevno lepršaju u pomahnitalim jatima i nije ih lako kontrolisati, ispratiti, a dobra strana pisanja {rukom} nije samo u tome što oblikujete pažljivo {trenutnu!} misao, nego vam pomaže u oslobađanju dupke punog diska malog mozga; između ostalog i u samom treniranju zaborava.

Aveti prošlosti, svih vrsta i obličja, jesu među nama! Taman sedeli u potkrovlju misleći da ste bezbedni. Niste! Vas (!) drma nostalgija. Oni se samo odazivaju na stidljive SOS signale, možda i dalje neartikulisane vapaje kojima odzvanja vaša podsvest, a koje puštate u etar. Tu je the law of attraction... ili četiri prsta ispod pupka! Proverite svoje „dugmence“, je li mobilno.

Retrogradna Venera ne vraća uvek i doslovno pogubljene junake iz izbledelih stranica romana {spakovanih u kartonske kutije, dobro oblepljene krep trakom i odložene na tavan}, nego i uspomene na njih – konciznije: na nas same iz prohujalog (?) „starog veka“. Ponekad je dovoljna „samo“ fotografija da pokrene izlivanje magme. Papirić koji vam ispadne iz starog rokovnika pukom koincidencijom {anonimnošću prisutnog Svevišnjeg}; zgužvana karta za prevoz smešne cene, u pregradi stare torbe. Posveta na knjizi koju ste i smetnuli sa uma da imate u kolekciji, kao i onog ko ju je napisao {odlučiste da malo prebrišete prašinu i preslažete naslove kućne biblioteke}. Haljina koje ste se najednom setili da posedujete, gotovo nenošena, pa se date u krtica rovarenje bunker ormara, i gle čuda, uđete u nju!... a automatski oživotvori i duša trenutka kada je poslednji put, možda i jedini, bila na vama. Običan prolaznik čiji vas oblak parfema pojuri niz ulicu, te čula burno odreaguju alarmirajući stomak sa „poznat, poznat miris“... Kad vam klikne jmbg osobe koja ga je koristila, požurite kući ne biste li barem proguglali dotičnu personu... koju očito niste prevarili do kraja. Shvatite to šokirani sopstvenom reakcijom, recimo, na njegov/njen partnerski „status“ online.


The Awful Truth (1937)


Ekshumacija Kupidonovih zarđalih strela, pobodenih u ko zna kojim hodnicima vremena, i ne samo iz ove realnosti, jeste na pomolu {naročito tokom aprila}... ali NE za sve (!), niti u vidu opipljive materije, niti u invanzivnom maniru koji razara srčani mišić {ljubavlju ili patnjom}. Ne bojte se entiteta iz tame {ne mogu vam ništa} već sebe samih – jer vi ste ti koji im otvaraju iznova dobra stara vrata! Možda čak i stražarite pokraj istih, u miksu nade i strepnje da će pokucati svakog časa, ne biste li ih odmah pustili u svoje odaje. Šta ako dođu a vi „spavate“, te pomisle da niste više na staroj adresi? Oh, samo ne to da vas snađe! Da, da. Glorifikacija prošlosti je na meniju i mami nas, a tu je ponajveća klopka. Zašto? Zato što nam nije bajno u „sada i ovde“, negirali to pred drugima ili pred ogledalom... posve nebitno. Zato što nije stavljena debela tačka na 237. stranici, već „...“, te se morate vratiti sa 856. unazad.

Imajte u vidu i da nije jadna žaba, koju ste opet poljubili, kriva što se nije volšebno preobrazila u princa na jednorogu, kako VI očekivaste ili u prvi mah izmaštaste...  potom uvideviši {ili ćete tek} da ste se grdno prevarili. Najpre proverite svoja ružičasta sočiva. Nemojte impulsivno da svaljujete odgovornost na tuđa pleća kad primetite malu zelenu živuljku, umesto zgodnog baje/cice, kako stoji ispred vas i blentavo vas gleda! Bila je to sve vreme, ali gurali ste vatice u ušne školjke, te njeno mučno kreketanje nije urodilo plodom {vašim buđenjem „na vreme“} – a nažalost niste ovladili ponajbolje nemuštim jezikom. Bar tokom marta vam isti ne ide. Uostalom, sve je stvar percepcije, zar ne. Prešla vam crna mačka put? Pa šta. Zar niste i vi njoj, sa {možda} čajnim kesicama ispod očiju, masne kose, namračenog pogleda... te je prestrašili podjednako kao i ona vas? Od 10.marta je i Mars pod vladarstvom retrogradne Venere, ne zaboravite na taj detalj.

Ex lica nisu tu da nas stalkuju iz puke obesti, kako vam se isprva može učiniti, već imaju svoju svrhu – no nisu svrha sama po sebi! Podvucite žutim markerom {tokom marta biste mogli biti skloni nakardnim silogizmima}. Šta onda hoće?! Tu su da nas podsete na one delove nas samih koje i dalje nismo uspeli da harmonizujemo, prihvatimo, pročistimo od trnja... i sjedinimo sa ostalom „smesom“ koja nas čini CELINOM {bez koje se ni ne možemo zaista (i)stopiti sa drugim bićem}; na ono što nismo još uvek razmrsili kako treba {u sebi}, premda bejasmo u ubeđenju da jesmo, te se vrtesmo {vrtimo} u začaranom krugu sličnih obrazaca disfunkcionalnih ili nezadovoljavajućih partnerstava – celofan drugog dizajna, SRŽ ista! Tu su, dakle, da nam pripomognu da sagledamo koji su to postoperativni končići preostali da se izvade, sa povećim zakašnjenjem doduše {uveliko srasli sa kožom}; šta je ostalo nezaokruženo U nama, kao jedinki primarno, a samim tim i u ODNOSIMA sa drugima {jedinke za sebe} – čije plikove gulimo i produbljujemo... ili ih pak konačno isceljujemo.

Kakve god „skelete“, dragi moji voljni ili nevoljni arheolozi, da iskopate – znajte da su vaša „odskočna daska“ za skakanje u okean vašeg samootkrića; za detektovanje rupa na asfaltu koje vam uredno buše gume, te i usporavaju dalje putovanje {u blistaviju budućnost}. Velika iskušenje jesu, ali kako drugačije i proveriti sopstvene temelje? Lako je pokazati drugome velikodušnost kada smo u nepresušnim izobiljima, a možda je uopšte ne posedujemo. Neophodan nam je uvek izazov da dokažemo SEBI sebe {ne drugima}, gde stojimo i kako, da li se oslanjamo na svoja dva stopala ili pak ne. Čovek treba sebe da testira što češće, do limita, da se buši po vertikalama i horizontalama, ne bi li se tako i uredno prevazilazio ako je već negde zapelo po rezultatima „ispita“.

Duhovima prošlosti ne treba doslovno davati veštačko disanje, već im odoleti {premda nam se mnogo jedu jagode uprkos alergiji na iste}; njihovo prisustvo, u ma kom obliku bilo, valjano iskoristiti za ozbiljne unutrašnje monologe. Old flame vreba, što nije garancija da će vatromet trajati večno i da maskara neće opet biti razmrljana suzama! Stoga, dozirajte svoja očekivanja razumom. Iako nipošto ne smemo biti zlopamtila {jer kako da uopšte presečemo pupčane vrpce sa prošlošću pod teretom pothranjivanog gneva, osvetiničkih poriva...} ne treba ni negirati činjenice, kao ni neophodnost samopoštovanja – fali nam, posebno tokom marta. Retrogradna Venera u stanju izgona nije baš naivna. Poprilično je autodestruktivna. Zato, pre nego što se histerično zalaufate ka provaliji čežnjivog perfekta, procenite koliko vam je puta neko izdrobio utrobu, a koliko puta je ispunio razigranim leptirima. Ne precenjujte ni patnju ni sreću. Dajte im ravnopravan tretman, pa kud tas pretegne. Na snazi je opozicija rx Jupitera u Vagi {traži balans} i Urana, a ona kaže da ipak imamo jake kontraste.

Poželjno je da se tokom narednog perioda pozabavite distancama U sebi koje vučete odavnina i zbog kojih sada i ne uspevate da ostvarite željenu bliskost sa drugim bićem – bilo postojećim ili sanjarenim. Odsustva su dobra jer vam mogu dati sjajne uvide. Čehov bi vas posavetovao: „Ako ne znaš šta osećaš prema čoveku – zatvori oči i zamisli da ga nema. Nigde. Nema ga i neće ga biti. Onda će vam sve biti jasno.“ 

Ako vam staro lice vaskrsne, na ma koji način, možda je tu da bi vam poslužilo da shvatite na kakvoj ste klackalici sa prisutnim akterima u životu, ili pre: na kolikim zapravo distancama sa njima. Tuđi povratak nije nužno znak da treba primiti u svoju avliju nepozvanog gosta. Pisati već napisanu priču. Možda je putnik u prolazu, te je smisao dublje prirode, ne bukvalan. Pojedinci HOĆE obnoviti konekciju sa starim ljubavima, jer nije se stiglo ni do razrade, kamoli zaključka. Situacija nije identična za sve, niti se retrogradna Venera odnosi isključivo na partnerske odnose. Takođe nemamo ni iste kriterijume u pogledu sistema vrednosti i ljubavnih relacija koje rx Venera želi da razmotri, prekroji, otrebi od trunja, oplemeni. Ako vam je veza stabilna, no fali touch of magic koji je VAMA lično (!) jako važna komponenta, neko sa kime ste to imali nekada a pojavljuje se opet, osvežiće vam uspomenu, šta to beše... možda ste i zaboravili sam feeling. To će dati jak kontrast, te ćete bolje sagledati i trenutnu situaciju tj. postojeći odnos u kom ste, pod uslovom da jeste. Shvatićete gde ste bili srećniji. Možda niste ni u jednom odnosu kompletno ispunjeni, ali znaćete šta vam je VIŠE prijalo ili vam prija. Naročito koja verzija VAS. Često se priviknemo na nešto/nekog, nateramo da to zavolimo jer je već tu kao opipljivo, stvar robovanja navici i sigurici, ali dođe momenat kad ogladni prava priroda naše duše koja želi nešto više. U svakoj interakciji dolazi do hemijskih reakcija – menjamo se, na bolje ili gore. Kao što pronađemo kakav divan deo sebe zahvaljujući nekome, tako ponekad i izgubimo neki, koji počne jako jako da nam nedostaje. Kao sada.

Suština retrogradne Venere nije doslovno u tome da vam razbuca vezu, brak... nego da vas nekako, kroz spoljašnji faktor, natera da stavite prst na čelo i preispitate svoje iskonske želje, naročito one tajne... za koje niko ni ne zna. Odakle vam ideja da ne mogu da se materijalizuju jednog dana? Bulgakov bi sad dreknuo: „Čitaoče, za mnom! Ko ti je rekao da ne svetu ne postoji prava, verna, večita ljubav? Neka takvome lažljivcu odseku njegov pogani jezik! Za mnom, čitaoče moj, i samo za mnom, a ja ću ti pokazati takvu ljubav!“

Na stranu ljubavnih peripetija koje nas zasigurno čekaju, Venerin retrogradni hod treba iskoristiti za unutrašnju rekonstrukciju. Šta volite kod osobe A, šta kod osobe B? A kod sebe? Šta NE? Uporedite listing. Šta želite da volite, koga, kakvog... kakvi sami da „postanete“ – gde ste, koliko stepenika vam fali do krajnjeg cilja? Opsesivno jurenje novog partnera neće uroditi plodom. Držanje postojećeg na povocu, posebno ne. Ako ste usamljeni, ne znači da ćete biti manje ukoliko zgrabite kakvu god priliku, ili se vratite na stare dobre krvopije jer su jedine u ponudi. U martu nema baš previše prave INTIMNOSTI, sem iza kulisa, u tajnim & karmičkim podzemljima. No, ako ste avanturističke prirode, prijaju vam impersonalni kontakti, pseudo odnosi... onda je ovo idealan period za vas.

Ovde stajemo jer poslednjih dana nije nam koncentracija na zavidnom nivou, a retrogradna Venera, sa svim ostalim aspektima, poteže MNOGO drugih tema, kojima ćemo se naravski baviti. Trenutno, ovo je najbitnije da znate. Tek smo na početku njenog tranzita.

Venera je krenula retrogradno 4.marta {10:08:50h} sa 13°08’49’’ Ovna. U Ribe se vraća 3.aprila {01:25:14h} i nastavlja retro hod do 15.aprila {11:17:39h}. Sa 26°54’33’’ Riba kreće napred, ali je stacionarna do 18.maja {17:55:24h}. Tek od 18.maja je direktna. Do 28.aprila {14:13:16h} je u Ribama, a u Ovnu do 6.juna {08:26:28h}.

Tokom proleća 2009, 2001. {u najbližoj prošlosti} Venera je bila retrogradna u Ovnu/Ribama, pa se možete podsetiti i tog perioda ako ga pamtite kao značajnog. I svakog dešavanja iz perioda rx Venere, na stranu što su zasebni. Svako će individualno osetiti njen uticaj, posebno I dekada {početak II} Ovna, Raka, Vage i Jarca, i kraj III dekade Blizanaca, Device, Strelčeva i Riba. U zavisnosti od njene pozicije u natalu, kao i aspekata koje gradi, nešto će svakome doneti. NE mora imati veze sa današnjom temom. Ponavljam još jednom: Venera se može odnositi na mnogo toga, a takođe neće doneti intenzivna iskustva svima. Nekome zasigurno DA.

Srećno!


EDIT: više o tranzitnu retrogradne Venere u OVNU {do 3.aprila} pročitajte na: → RETROGRADNA VENERA U OVNU
CONVERSATION

3 comments:

  1. Сјајан текст! Све похвале од Венере у рибама

    ReplyDelete
  2. Sjajan tekst. Pozdrav od Venere u ribama

    ReplyDelete

Thanks for reading!