Tranzitni Saturn u Strelcu {23.decembar 2014. - 20.decembar 2017}: Push the sky away


The Seventh Seal (1957)

„Učitelju! Gle kakvo je kamenje i kakva građevina!Odgovarajući mu, Isus reče: Vidiš li ovu veliku građevinu?Ni kamen na kamenu neće ovde ostati, koji se neće razmetnuti.“(Marko 13:1-2)


U cosmo komšiluku, gde žive planete fiksnog krsta (Bikovi, Lavovi, Škorpije i Vodolije), sreća-sreća-radost! Pravi se raskošan tulum. Otišao neumoljivo nemilosrdni Saturn u Škorpiji... i to nekako tiho, kao da se iskrao na prstima. Neverica? Rat je završen! Životni Solunski front pretrpljen. Štipate se za obraz? Buđenje nakon duge kliničke smrti lagano nastupa! Nije bilo lako u Danteovim krugovima pakla. Nećemo više da gledamo Bergmanove filmove i bavimo se tematikom antičkih tragedija i Kamijevim iskustvom apsurda – istetovirano ispod kože mali milion puta (shvaćeno, shvaćeno, shvaćeno!). Vreme je da se smućka dobra vitaminska bomba, koja će povratiti ne samo snagu, već i izgubljenu veru, pre svega u happy end. Jupiter u Lavu nam pomaže u tome. Saturn u Škorpiji nas je surovo provocirao besmislom kao opštom kategorijom; nepodnošljivim uslovima opstanka, konstantno poturajući veće kozliće za preskakanje bez mogućnosti predaha. Igre bez granica... al’ u podzemlju. Ukazao nam je na sve moguće „kanalizacione“ sadržaje ovozemaljskog postojanja, sirovu „pod-stvarnost“ i prilično nas zatrovao bizarnim crnim hronikama. Poručio da život nekada naprosto nije fer. Naučio da veliki gubici mogu biti i vrlo oslobađajući, jer na lošim temeljima ne vredi menjati cigle. Volja, sama po sebi, je prošla ono najgore – pravo aušvic mučenje, što je sabotiralo motivacione porive i doprinelo opštoj malodušnosti, depresivnosti & čađavim stanjima. Sada je svemu tome KRAJ. Razgrću se debele zavese tame, stavlja rudarska lampa na čelo i konačno osvetljava tunel. Završili smo sa plutonskim bušotinama, gas maskama i pokvarenim mlekom. Izlazimo na površinu, svež (ali zimski) vazduh i krećemo u planinarske pohode po Tibetu. Čomolungma nas čeka! Osvajanje vrha je predviđeno za 2017.

Intenzivna unutrašnja (emocionalna) iskustva, koja nam je pružio Saturn u Škorpiji, sada se „koriste“ zarad istraživanja univerzalnih načela pomoću apstraktnog mišljenja, kako bi se uspostavio odnos sa spoljašnjim (opštim) pojavama i ostvarila sama sinteza. Nakon dubokog (ličnog) preispitivanja, zaključci i činjenice se pakuju u sveobuhvatnije okvire, religiozne ili filozofske, ali tako da imaju svoju funkciju na širem društvenom planu. Krupan kadar postaje bitniji od segmenata, detalja; kao i definisanje opštih istina koje će se propagirati i za čije će se „plasiranje“ boriti. Granice ličnosti se prvi put prevazilaze i prihvata se izazov da se pronađe mesto u većoj celini, jer sebe (sada) počinjemo više da doživljavamo kao njen deo, neizolovano. To mesto će biti utvrđenije od 2017,  naročito tokom Saturna u sedištu (od 2018). Međutim, zbog promenljive psihičke energije i intuitivnog načina razmišljanja Strelca, može doći do kompletnog potiskivanja logike (ili njenog nerazumevanja), zanemarivanja važnih „detalja“ i nerealističnog (vrlo subjektivnog) sagledavanja istine (ma čega se ticala), za koju se ostrašćeno veruje da je procenjena potpuno objektivno. Na njoj, kao takvoj, graditi će se (Saturn) životna filozofija ali u cilju daljeg prenošenja; ona treba da bude podržana i prihvaćena od strane grupe. Pod tranzitom Saturna u Strelcu to može da urodi bezobzirnošću i izuzetnom netolerancijom, kontrolom/cenzurom ukoliko dođe do neslaganja i odbacivanja od kolektiva; od kog se očekuje da bespogovorno prihvati i uvaži određeno uverenje. Apsolutni idealizam daje opasnost od fanatizma po pitanju religije, određenih teorija, ideja, principa koji mogu imati veoma snažne temelje (Saturn), što može biti pogubno ne samo za konkretnog pojedinca već i kolektiv – kako se traže „sledbenici“. Slepa i snažna vera koja se tvrdoglavo brani i nameće zarad umanjivanja unutrašnje (često neosvešćene) nesigurnosti, prikrivene lažnim i bučnim samopouzdanjem, vuče za sobom i fatalne posledice, kako je cilj njeno učešće na širem društvenom planu. Dobar primer su verske sekte; ali i medijske propagande, kontrola informacija/znanja koje se dele, cenzure (slobode govora, mišljenja)... Sve ovo može biti jako izraženo tokom jeseni 2015. i gotovo cele 2016. kako govorimo o uticajima Saturna u Strelcu (njegovim aspektima sa Neptunom i Jupiterom) na globalnom nivou.

Umemo li da razlikujemo zlo od dobrog? Ružno od lepog? Moralne vrednosti su izobličene u maniru „recipročnih razlomaka“ i logičkih grešaka, te će Saturn u Strelcu pokušati da ukaže na deduktivnu manu i loše-nestabilne strukture „kategoričkih silogizama“. Ujedno da povrati savest i sve one umrtvljene receptore za „grižu“ iste. Šta je ispravno? Šta je laž, a šta istina? Šta je sreća? Da li je ona u materijalnom bogatstvu (Jupiter) ili duhovnom (Jupiter)? U kakvoj vrsti izobilja želimo da budemo; čemu težimo, kakve su naše high hopes & great expectations (Strelac) i da li ih praktično primenjujemo (Saturn)?

U „Nikomahovoj etici“ Aristotel se bavi moralnim i intelektualnim vrlinama (samim funkcijama Jupitera), govoreći da nijedna nije po prirodi usađena i da sami moramo steći sposobnosti kako bismo vrline usavršili. Kroz svoje postupke, pre svega sa/prema drugima, postajemo ili pravedni ili nepravedni. Filozof (Jupiter) nas savetuje da treba postupati u skladu sa zdravim razumom (Saturn). Interesantno je da Aristotel spominje tri stanja (sve dobre i loše strane Jupitera) naglašavajući da je samo jedno ispravno (drugo stanje). Prvo stanje podrazumeva neobuzdanost, preterivanje, naprasitost, razmetljivost, rasipništvo (naglašenije tokom tranzita Jupitera u Lavu, do 12.avgusta 2015). Drugo: plemenite ambicije, druželjubivost, stidljivost, blagost, hrabrost, umerenost, velikodušnost, istinoljublje; a treće: malodušnost, mrzovolju, bestidnost, plašljivost, škrtost, sitničavost, ironiju – ova dva stanja će biti u snažnom konfliktu tokom kvadrata Saturna i Neptuna (jesen 2015, 2016) i tranzita Jupitera u Devici (koji će praviti pojedinačno, teške aspekte sa NE i SA) od 12. avgusta 2015–10.septembra 2016. Umeće i razboritost su po Aristotelu nepromenljive kategorije, dok je mudrost (Jupiter) – promenljiva. Promenljiva energija (Strelac) nam omogućava da menjamo u korenu (Saturn) svoje vizije, ideale, mišljenja (Strelac), da stičemo mudrost (Jupiter). No, Saturn u Strelcu želi da teži „najvišem dobru“ (šta god ono bilo za individuu) ne samo zarad njega samog, već i druge svrhe. Zahtevaće da rekonstruišemo svoju moralnu savest kao unutrašnju strukturu – od onog univerzalnog što postoji samo po sebi, izvan moći bića, do psiholoških individualnih ravni. Međuljudski (posebno prijateljski) odnosi će biti pod reflektorima, kako su rezultat (slika) našeg morala; kako se ponašamo, prihvatamo posledice i odgovornost za svoje postupke, a to će biti jedna od najbitnijih lekcija Saturna u Strelcu. Aristotel ne daje definiciju (Saturn) sreće niti onog što je moralno, jer smatra da ne postoji opšte važeća formula niti recept za samu sreću, ali veruje da nam zdrav razum i volja (u strogoj korelaciji sa njim) pomažu da napravimo selekciju, da radimo dobre i ujedno korisne (Saturn) stvari.

„Ako, dakle, postoji nekakva svrha naših dela, koju želimo zbog nje same i sve ostalo radi nje, i ne biramo je zbog čega drugog (jer to bi vodilo u beskonačnost, te bi žudnja bila isprazna i zaludna), jasno je da ona mora biti dobro i to ono najviše. Zar znanje o tome neće imati ogromnu važnost po život, i poput strelaca, koji imaju svoju metu, zar ne bismo onda bolje postigli ono sto je prikladno? Ako je tako, onda treba pokušati barem u nacrtu odrediti šta je to i kojim znanostima ili sposobnostima ono pripada. Činilo bi se da pripada najpoglavitijoj znanosti, koja je zaista nadređena ostalima.“ (Aristotel)

Razmislite kakvom najvećom dobru težite i kako da ga učinite korisnim. Saturn u Strelcu će zahtevati preuzimanje odgovornosti u skladu sa ličnim principima, ali očekuje da im budemo dosledni u praksi, da primenimo stečenu mudrost na vrlo konkretan način. Duhovni razvoj koji zagovara Strelac (Jupiter) mora se sprovesti na jedan disciplinovan (Saturn) način. Glavni zadatak će biti u kritičkom sagledavanju uverenja (vizija, stavova...) i realističnoj proceni (izmeni) onog u šta se veruje. Sve što nije dovoljno precizno definisano, mora se odrediti kako Saturn voli jednostavnost i oguljene činjenice. Vreme je za donošenje važnih odluka i izbora, koji će biti iskristalizovani i materijalizovani od 2017. Pre toga oni su „zamućeni“ i biće veliki izazov pod tranzitom Jupitera u Devici (izgon), koji će (kao vladar Saturna u Strelcu) praviti prvo opoziciju sa Neptunom (septembar 2015), potom kvadrat sa Saturnom (mart, maj 2016); uz prisutan kvadrat Saturna i Neptuna (osećamo ga duže, najviše tokom novembra/decembra 2015, juna i septembra 2016). Kako je Saturn u Strelcu pod vladarstvom Jupitera, neophodno je dobro razumeti njegov uticaj na stupanj ljudskog razvoja i psihu, jer je to ono čime će se Saturn i baviti i gde može stvarati blokade.

The Seventh Seal (1957)




Funkcije Jupitera i stupnja Strelca


Jung kaže: „..i sklonost duhovnosti pojavljuje se u psihi, kao težnja i poriv, zapravo kao prava strast. Ona nije izvedena iz neke druge težnje, već je načelo sui generis, što znači da je oblik, u kome se motivišuća sila mora izraziti.“ Pod težnjom ili porivom, on misli na impulsivnu radnju – funkcionisanje bez svesnog motiva. Ova duhovna i religiozna potreba čovečanstva je upravo simbolizovana Jupiterom. Jupiter je zaslužan za pojavljivanje i širenje arhetipskih ideja koje su povezane sa impulsivnim faktorima – tako instinkt preživljavanja (kroz biološki osećaj gladi) postaje izdiferenciran na psihičkom nivou, gde njegova paralela u gladi za saznanjem (Jupiter) postaje pokretačka sila u pozadini ambicioznog ponašanja pojedinca. Ekspanzija/proširenje spadaju u Jupiterov domen. On je kao katalizator koji ubrzava reakciju; ono što dotakne to i uveća – samim tim može širiti pozitivnu energiju ILI ojačati negativnu (ukoliko se uglavi u loš aspekt, on će ga osnažiti, duplirati). Razvoj svesti, uvida, povećanje znanja i razumevanja su pod Jupiterovom vlašću i omogućavaju nam da upravljamo svojim primitivnim težnjama i da ih vodimo putem „razumnih“ staza – što će od nas i očekivati Saturn, iako će nam poturati „drvlje i kamenje“ na tom putu, kako bi nam testirao upornost, strpljenje, istrajnost.

Kada su ljudi počeli da se skupljaju u grupe zbog uzajamne podrške i sigurnosti, prihvaćeni standardi i vrednosti su držali zajednice na okupu. Oni su se stopili sa društvenim sistemom pod uticajem duhovne osnove, a vera, zajedno sa dogmama, ritualima, tabuima i samim kodeksima ponašanja, predstavljala je glavno sredstvo kanalisanja agresivnih težnji (Mars). Položaji vođe države i sveštenika često su bili ujedinjeni u jednoj istoj osobi. Kasnije, kada je napušten teokratski oblik vladavine i kada se jaz između crkve i države produbio, Jupiter je postao povezan više sa unutrašnjim standardima i zakonima, a unutrašnje religiozno iskustvo je zauzelo mesto kolektivnog iskustva. Načelo rasta i proširivanja, primenjljivo je i na impulsivno samoizražavanje. Dakle, Jupiter je u vezi sa svim što teži da se proširi ili poveća, samim tim i sa pokretačkim i motivišućim instinktivnim silama koje psihi daju snagu tj. energiju. Proširenje svesti putem saznavanja i učenja (već spomenuto), ali i materijalno i telesno proširenje (u smislu gojaznosti) takođe spadaju u domen Jupiterove funkcije. Potreba da istraži mogućnosti materijalnih, duhovnih i intelektualnih veština prisutnih u nečijoj konstituciji, praćena je potrebom da se povežu  stečeni uvidi, kako bi i drugi mogli da ih podele. Poboljšanje ili ekspanzivno širenje na ravni intelektualnog/emocionalnog nivoa i/ili poboljšanje društvenog položaja – uglavnom su vođeni ovom svešću. Sve ovo je prilično objedinjeno u Jupiteru u Lavu, te će biti vrlo osetno naročito nakon njegovog retro hoda od 8.aprila (do avgusta).

Uticaj Jupitera na psihu nalazi se samo u domenu svesti i unutrašnjeg osećaja fer pleja. Plemenitost, velikodušnost, pravičnost, pobožnost, spremnost da lečimo, isceljujemo, pomažemo i štitimo – su očigledne osobine ljudi koji su pod snažnim uticajem (dobrog i dobro aspektovanog) Jupitera. Međutim, kada se ovaj uticaj izražava u ne tako konstruktvnoj meri (teški aspekti, izgon/pad JU), ova težnja je ili ograničena ili prenaglašena. Sklonost pomaganju drugima može da ode i u nametanje, a poslušnost i vernost samo unutrašnjem glasu (koji nam govori šta je ispravno ili ne) da ima za posledicu nepoštovanje zakona, preterano držanje do sebe i generalno: uobraženost. Mogu se javiti prinudne želje da se stigne do vrha, precenjivanje svojih sposobnosti, brzopletost, rasipništvo i dvoličnost. Želja da se proširi sopstveno znanje/razumevanje, kao i da se drugima saopšti (nametne) šta je to od specijalne vrednosti – u nekim slučajevima olako će uroditi fanatizmom i slepim pridržavanjem za odabrene dogme, koje se brane po svaku cenu. Odatle i razne verske sekte. Umesto proširivanja i produbljivanja uvida, Jupiterov uticaj može da stvori suprotan efekat i da pomogne širenju zabluda tako da pojedinca zakoči na putu do proširenja svesti – a to je vrlo moguće tokom teških aspekata Jupitera sa Neptunom (opozicija), a posebno sa Saturnom (kvadrat) pored kvadrata Saturna i Neptuna, koji se formira prvi put na jesen 2015.

Sa religioznom potrebom za doživljajem jedinstva svih stvari, ide i potreba za dubljim životom i proširenjem već doživljenog sveta i okoline. Tu leži koren težnji za saznavanjem i učestvovanjem u svemu što se nalazi iza horizonta,  bukvalno i figurativno. Zato, putovanja od grada do grada ILI od jednog filozofskog (ili religioznog) sistema do drugog – pružaju priliku da se bolje upozna/razume sopstveni svet i da se sagleda relativnost stvari u svetlu dodatno stečenih iskustava i saznanja. Tu se razvija i tolerancija, jer se sve posmatra u širem kontekstu. Poriv da se otkrije ono što se nalazi iza horizonta, izražava se  kroz želju da se preskoče granice u „sada i ovde“ i da se sagleda ono što budućnost nosi sa sobom. Kada se uticaj Jupitera ne kanališe na pravi način, njegov optimizam može da vodi ka nepromišljenosti tako da pojedinac nije u stanju da racionalno rasuđuje, te olako može izgubiti sve sto je pažljivo gradio – odnosno staviti na kocku. Gubitak/ograničenje vezujemo za Saturna, koji je planeta ispred Jupitera i teži da nas nauči da drugačije shvatamo neke stvari, kako bi nastavio proširenje svesti (Jupiter) na jedan drugačiji način; a obe planete su kolektivne, most između ličnih (Sunce, Mesec, Merkur, Venera, Mars) i univerzalnih (Uran, Neptun, Pluton) koji se mora „savladati“. O funkciji Saturna je dosta pisano, ali da obnovimo kako bismo bolje razumeli ono što će tražiti (i blokirati) na (objašnjenom) Jupiterovom području.


Funkcije Saturna


Saturn ne predstavlja samo bol, ograničenja ili disciplinu – etikete, koje mu najčešće lepimo na čelo. On je i psihički proces pomoću koga iskustvo bola, ograničenja i discipline možemo iskoristiti za postizanje veće svesnosti i ispunjenja. „Stanje celovitosti“ je simbolizovano onim što zovemo arhetipom Sopstva, a ono ne sugeriše samo pozitivne aspekte ljudske prirode, već podrazumeva kompletnost, gde svaka ljudska osobina ima svoje mesto u harmoniji sa celinom. Psihički proces koji Saturn simbolizuje, odnosi se na spoznaju ovog unutrašnjeg iskustva u nama samima i  vezan je za tkz. edukacionu vrednost bola i za razlike između spoljašnjih vrednosti (koje usvajamo od drugih) i unutrašnjih (koje smo uloženim trudom otkrili u sebi). Svest se javlja tek zbog neugodnosti –  kaže Harding.

Svesni Ego pripada Suncu, dok sukob između instinktivnih težnji ljudske psihe i procesa učenja, koji ih prati, pripada Saturnu. Saturn je funkcija formiranja svesnog Ega. Dobijete glinu (svesni Ego) i treba da napravite od nje neku formu, da joj udahnete život (Sunce) kroz oblik-delo (Saturn), da je učinite jedinstvenom, kako bi se razlikovala od samog svojstva materijala; vi ste vajar (Saturn). Sunce samo po sebi nije ništa, jer je zavisno. Zahvaljujući Saturnu mi prihvatamo odgovornost, učimo iz iskustava, prepoznajemo kauzalitet, imamo moralno osećanje i savest. I unutrašnje i spoljašnje moralno „uređenje“ pripisuju se Saturnu. Međutim, kao što je Jupiter glavni krivac za prekovremeni rad, tako je Saturn glavni krivac za prevelike napore koje moramo da ulažemo. Da bismo postigli određene ciljeve nije nam dovoljna samo svest, već energija koja ce biti usmerena prema tom cilju i koja mora biti strogo kontrolisana. Neophodne su strukturalne granice i konstantno podizanje „zidova“, da bi se  izbeglo oticanje energije, njeno raspršavanje. Zato Saturn simbolizuje potrebu da nešto razdvojimo, omeđimo, da svesno oblikujemo ciljeve i izgradimo realnost na čvrstim materijalnim vrednostima. Ambiciju, koja je inherentna ovom činiocu, prati doživljaj odgovornosti i obaveza, dakle čovek ne krivi samo „duhove, Boga...“ za ono što mu se događa, već i sebe prepoznaje kao „krivca“. On nam uvek daje nekakve informacije i iskustva. Zahvaljujući njemu stičemo mudrost kroz različite padove i uzdizanja, koji su tipični za kvadrat Jupitera-Saturna (leto 2015, prva polovina 2016). Najprostije rečeno, kroz bolno-teško učenje. Zato se Saturnu uvek pripisuju: neprijatna iskustva, patnje, nevolje, brige, osećanja krivice, neprijateljstvo, frigidnost, odlaganje, pa i sama smrt... a emocija kroz koju on deluje jeste STRAH. Glavni strah je od napuštanja određene forme, npr. misaone ili duhovne (Strelac).

The Seventh Seal (1957)


Osoba može imati želju da duhovno napreduje, ali će je strah od neuspeha, cinizam, negativni pristup ili nemogućnost verovanja u nešto, sabotirati na tom putu. Zbog konflikata, različitih sukoba, sa vremena na vreme, neophodno je da se napušta stari oblik ili da se rekonstruiše svesno poistovećivanje. Sam proces napuštanja starih formi (šta god one predstavljale: posao, vezu, brak) dugo traje, postepeno se dešava i tek nakon nekog bolnog iskustva (najčešće lančanih) možemo da vršimo poređenje novih formi sa starim i da zapravo naučimo (shvatimo) lekciju, koju nam je Saturn servirao kroz prethodno konzumiranje patnje. Ego u procesu brušenja (od strane Saturna, majstora), dok tek izranja iz okeana nesvesnog, izložen je mnogim psihičkim opasnostima. Otpornost je slaba, to je bebin nežni imunitet, samim tim malo mu fali da se vrati nekontrolisanom ponašanju, koje izazivaju primitivne želje i nagoni – da bućne ponovo u okean nesvesnog. Prvo svesno iskustvo čoveka je uvek praćeno osećanjem nelagodnosti. Usamljenost, osećanje izdvojenosti od drugih ljudi, zanemarenost, odbačenost, nedovoljnost (ma kog tipa) – jesu produkti jakog uticaja Saturna, iz kog proizilaze i različiti odbrambeni mehanizmi kao vid olakšanja, zaštite ili linija manjeg otpora. Konstruktivno iskorišćeni uticaj Saturna daće nam samokontrolu (primitivnih nagona, težnji), spretnost, taktičnost, istrajnost, marljivost, osećaj dužnosti, ali i metodičan pristup samom životu. Postoji plan, organizacija, red. Sa druge strane, imamo i negativno iskorišćene uticaje, koji daju suprotnost: nepouzdanost, sumnjičavost, pesimizam, fatalizam, čangrizavost, bezdušnost, frigidnost, tvrdoglavost... U suštini, neprestana borba sa samim sobom jeste oličenje Saturnovog uticaja. Svi kruti stavovi i kodeksi ponašanja su posledica nesigurnosti koju neko oseća, kada počinje sebe SVESNO da doživljava. U modernoj astrologiji, Saturn je onaj koji se nalazi „na pragu“ Sopstva, kao najteži ispit na stazi koja vodi formiranju Ega. Naravno, najpoznatiji nam je kao karmički učitelj po tradicionalnoj astrologiji. 

Uostalom, znamo da stupanj Jarca (Saturna) nastupa kada je „jovanjski mraz“ – što nije slučajno. Nema meke trave ni mirišljavog poljskog cveća, nikakvog života iznad ispucale i smrznute zemlje – priroda nam pokazuje svoju surovu stranu, izazivajući nas da se dokažemo i opstanemo u teškim uslovima. Iz tačke A u tačku B se stiže mnogo sporije, nego kada sija Sunce i cvrkuću ptičice. Zimska garderoba i teške čizme (koraci), rolke i šalovi koji dave, promrzle ruke koje ne osećamo ili rukavice koje nam zasmetaju kada treba da izvadimo novčanik i nešto platimo u prodavnici. I ne samo što smo zbog svega usporeniji, nego bojažljivo gazimo po snegu i ledu, trudeći se da se ne preturimo i ne slomimo koju kost. Korak napred-nazad dva, nikad doći do cilja. Niko vas ne pita da li ste možda bolesni, da li vam je hladno, da li ste pali na putu, zaglavili se u zakrčenom saobraćaju pa zbog toga kasnite – morate da idete na posao, da stižete u isto vreme. Klasična saturnovska kolotečina. Morate da očvrsnete i da se prilagodite „surovim“ uslovima. Saturna baš briga da li vam se spava, da li vam je teško da ustanete iz kreveta, da li vas deprimira mraz i sivilo, da li vas grebe grlo, da li ste depresivni, usamljeni... posao i obaveze čekaju. Dok vas prolećne čarolije ne samo bude bez alarma, nego ulivaju i nadu u sam život, vraćaju volju i entuzijazam. Prelazite (spomenutu) duž AB za 10 minuta, a ne 20 kao zimi. Međutim, Saturn ne sluša žalopojke. On testira izdržljivost, disciplinuje, ali ujedno nas i uči da CENIMO ono „lepo vreme“, da se radujemo Suncu i baletankama (sitnicama) jer nam olakšavaju zivot. Saturn je tu da nas opomene, da nas nauči da pravimo jasne razlike među oblicima, šta je kocka, šta je krug – bez filozofije i priče o fatamorganama. Njega zanima ono što je opipljivo, materijalno, konkretno, ne apstraktno (Strelac).

The Seventh Seal (1957)
Saturn se, u svom klasičnom maniru, sada bavi onim što se dešava na stupnju Strelca, odnosno što je simbolizovano Jupiterom. Ako govorimo o znanju i širenju svesti putem istog, on će zahtevati posvećenost, temeljnost, velike napore, snažne fokuse na materiju. Strelčevska potreba za sticanjem znanja je dosta bazirana na intuitivnom razmišljanju, kao i samom iskustvu – ali sve dokle to pruža ugodnost, avanturu i zabavu. Jupiter voli olakšice, kao i izobilje, radost, pa i u učenju. Logika, praktičnost nije jača strana niti sklonost ka detaljima – Saturn će sada zahtevati da se i time pozabavimo. (Brojni) interesi koji su skloni izmeni, pažnja koja je raspršena, mora se preusmeriti na „jedno“ i u tome opstati do kraja, čak i kada postaje (možda) dosadno, neshvatljivo, teško... iziskuje pravo „grejanje“ stolice i propuštanje „vikend-žurke“. Zamislite da spremate više ispita odjednom, pa malo čitate jedno, malo drugo, a ništa niste temeljno prostudirali – to više neće ići. Saturn uvek želi i samoodricanje, da ukloni sve ono što je aljkavo i zapravo višak; da uredi prisutno rasulo. Fokus jeste na širokoj slici, ali ne na pedeset, mora se izabrati jedna ili dve i tome se ozbiljno posvetiti; moraju se razmotriti i detalji, ona sitna slova u uglu, jer mogu biti od ogromne važnosti za ispravno sagledavanje iste, krupne slike. Nema površnog uopštavanja/teoretisanja bez svesti o potencijalnim „merama opreza i neželjenim indikacijama“. Sticanje pravog znanja zahteva i jednu vrstu poniznosti ka samom znanju kao pojmu, jer polje ne(s)poznatog se uvek širi u beskonačno što se više produbljuje – granica se proporcionalno pomera. Zato, mora se razviti i skromnost, objektivno procenjivanje sopstvenih potencijala. Možda znate savršeno da pravite torte, ali vas to i dalje ne čini kuvarom svetskog glasa, iako vi mislite da to jeste i da nemate šta više da naučite u kulinarstvu. Saturn u Strelcu pita: da li je to baš tako? Sigurno ste primetili da su „veliki ljudi“, intelektualci (ne poluintelektualci, bilo da imaju zvanja, diplome ili ne) i mudraci uvek (bili) izuzetno skromni ljudi, bez potrebe da se agresivno samouzdižu tako što će obezvređivati drugog; da pristupaju (ili su) svima ravnopravno, sa umećem da se „spuste“ na svačiji (možda niži) nivo, bez nipodaštavanja i arogancije. Ili da su najbolji profesori (bili) uvek jedni od najpristupačnijih učenicima, koji nesebično prenose svoje znanje bez izigravanja „bogova“ (po Jungu to je tkz. „mana ličnost“) i ulivanja straha u kosti. Možda da spomenemo anonimne dobrotvore? Znanju je potrebna i duhovnost u „isusovskom“ maniru. Ajnštajn (Jupiter u Vodoliji) je jednom prilikom to lepo rekao: “I speak to everyone in the same way, whether he is the garbage man or the president of the university”, što je tipična odlika aspekata Jupitera-Urana (on je imao opoziciju), a bez Urana nema prevelikog progresa i hodanja miljama ispred. Nema velikih otkrića, bilo naučnih ili nekih drugih, a revolucionarnih za kolektiv. O tome možemo da govorimo tokom trigona Saturna u Strelcu i Urana u Ovnu (koji će biti i u opoziciji sa Jupiterom u Vagi) tokom 2017. No, da bi se došlo do Urana, moraju se prvo savladati kolektivne planete: Jupiter i Saturn.


{tranzit Saturn u Strelcu}


Saturn u Strelcu neće tolerisati mutna uverenja, površna ili nepraktična znanja, životne filozofije koje se ne primenjuju. Traži se formulacija, čak i onog neopipljivog kao što je vera. Samoporažavajući obrasci mišljenja se moraju osvestiti i odbaciti, a to će biti veliki izazov. Preterana (nerealna) očekivanja, takođe. Strelčevski optimizam mora biti na realnim bazama, inače će voditi propasti. Ukoliko se tome bude uporno i tvrdoglavo pružao otpor, može doći do trajnih loših posledica i uostalom, velikih gubitaka. Preterivanje (ma kog oblika) kom je Jupiter sklon, biće sankcionisano. Kao da stavite sav nakit na sebe. Iako je Jupiter i Deda Mraz, ne morate baš biti novogodišnja jelka; i nju treba umeti ukrasiti sa stilom. Ako ste odabrali upečatljive minđuše, ogrlice su bespotrebne. Ako ste u miniću, dekolte je višak. U suprotnom, eto nas u kiču od kog se ne vidi „suština“ niti autentičnost (onog najboljeg). Saturn u Strelcu je oličenje kvaliteta (SA) naspram kvantiteta (JU) i uvek traži prioritete. Šta je krucijalno, šta nije. Sloboda koja je od neobične važnosti za stupanj Strelca, sada traži drugačiji pristup, definisanje, jer Saturn kaže da ona nije negiranje određenih (svih) pravila, da može postojati i sa nametnutnim okvirima. Naročito da nije izbegavanje odgovornosti, uz neargumentovano „opravdavanje“ istog. Čovek je slobodno biće sa svojom voljom, ali neka pravila se moraju ispoštovati. Kako bi se sprovelo obrazovanje bez uređenog sistema po kome funkcioniše? Država koja nije pravno uređena i zakoni koji se donose, a ne primenjuju – vode rasulu i tu nema prostora za razvoj ni kolektiva ni pojedinca. To će biti svakako važne teme kojima će se tranzitni Saturn u Strelcu baviti. Pravosuđe, zdravstvo i obrazovanje su na planu i programu, kao i pitanja koja se tiču religije (crkve kao institucije). Pošto je Saturn uvek kočnica, ukazuje na ono što je disfunkcionalno u nečemu; pa nas i očekuje izvesna problematika u ovim sferama, koja će biti rešena tokom 2017. (privremeno tokom proleća/leta 2015), onoliko koliko je to moguće pod njegovim tranzitom.



Sve što se tiče ključnih poruka Saturna u Strelcu posebno će doći do izražaja (pokrenuti se) od 18.septembra 2015. Saturn će se na kratko vratiti u Škorpiji (od 15.juna-18.septembra 2015.), na 28/29° Sco. Energija Saturna u Strelcu u prvoj polovini 2015. će biti slabijeg odraza, nedovoljno definisana. On kreće retrogradno (sa 4°55’ Strelca) 14.marta, ponovo ulazi u Škorpiju (15.juna) i retro je do 2.avgusta. Kad god govorimo o prelascima planete u novi znak, potrebno je izvesno vreme da se ta energija „učvrsti“, naročito u slučaju Saturna, koji uvek deluje kroz vreme (tako je bilo i sa Saturnom u Škorpiji). To će se desiti kada Saturn ponovo uđe u Strelca (18.septembra) i stane na stepen na kom nije bio pre rx hoda: peti – što znači kraj njegovog stacionarno dir. stanja. Od 18.septembra – 9.novembra on je samo prividno „otkočen“ u Strelcu. Tek od 9.novembra 2015. on „pušta“ svoj koren i jačaju njegovi uticaji – ono čime će se suštinski baviti dolazi do intenzivnijeg izraza.


Kada govorimo o poziciji Saturna u Jupiterovoj bašti, imamo asocijacije na: advokate, pravnike, diplomate, državike, ministre, sponzore, aristokrate, plemiće, vojvode, majore, bankare, elitna društva, uticajne prijatelje, bogate ljude, misionare, gurue, filozofe, lekare, profesore, strance, turiste... Jupiter vlada zakonima, parlamentima, ambasadama, ministarstvima, sudovima, bankama. Novcem: dobicima, nasledstvima, kreditima. Pasošima, vizama, putovanjima, priznanjima (ordenjem, diplomama, pozicijama), enciklopedijama, udžbenicima; markiranom garderobom (najpre sakoima, košuljama, kravatama), tvidom i vunom, voćem (bananama, jagodama) i slatkišima; medom, nanom... Saturn može potegnuti sve ono što je „loše“ a tiče se Jupiterovih karakteristika. Pa recimo, neka tekstilna industrija može se suočiti sa krizom, neophodnim otpuštanjem radnika zarad opstanka – naročito sa dolaskom „baksuznog“ Jupitera u Devici kako govorimo o izgonu, te se tipične osobine samog Jupitera teže ostvaruju ili su „devijantne“, slabe, prilično „naglavačke“. Saturn voli da umanji vrednost – sam Jupiter je u padu baš u Jarcu (Saturnovo mesto) i njegova pozicija u znaku Jupitera (Strelac) nije najlakša. Samim tim, Saturn u Strelcu će doneti izvesne blokade, restriktivne okolnosti po pitanju svega što je u vladarstvu Jupitera. Profesionalizam, reputacija, predanost, produktivnost, principi su kategorije koje će Saturn favorizovati, a koje se moraju oslanjati i na lojalnost, poštenje, poštovanje, znanje, pravednost, veru – sve to će prvo testirati. Iskušavaće da proveri da li će neko nakon više poraza (suočavanja sa nepravdom, npr) da pristupi posrnulom (nepravednom) stadu, jer deluje kao jednostavniji put do cilja, ili ne. Pokušaće da zaštiti i povrati tradicionalne (SA) norme koje se odnose na moralne vrednosti; da spreči njihovo dalje skrnavljenje; da obriše prašinu sa „narodnih izreka“, koje su duže vreme zapostavljene u samoj stvarnosti... a sve to neće doći preko noći.  Probudiće strah i od neizvesnosti, same budućnosti, slomiti brojne iluzije, vizije, nadrealne uvide, loše principe, potisnuti fantazije i snove (naročito tokom kvadrata sa Neptunom u Ribama, najosetnijih u novembru/decembru 2015, junu/septembru 2016). To će ponajviše osetiti osobe sa natalnim Neptunom u Strelcu (rođeni od 5.januara 1970. – 22. decembra 1984), a tokom 2015. prva dekada (natalnih) Neptuna u Strelcu, odnosno rođeni od 5.januara 1970. – 21.novembra 1975, posebno ako govorimo o Blizancima, Devicama, Strelčevima i Ribama (prve dekade).



Saturn u Strelcu može ukazati i na nemogućnost da se veruje u nešto; probuditi veliki cinizam po pitanju duhovnosti, same religije, optimizma ili dati krute (i pogrešne) stavove po pitanju istog. Veliku dozu nefleksibilnosti („niko nije pametniji od mene“), predrasude po pitanju vaspitanja (dece), kulturoloških ili statusnih razlika. Narušeno samopouzdanje može biti vezano za nedostatak obrazovanja (koje nije bilo moguće iz nekih razloga), pa će kod pojedinih ljudi stvoriti ozbiljne komplekse, osećanje inferiornosti, naročito ako su okruženi „akademicima“, ali se to neće ispoljavati na očekivan način (povlačenjem, ćutanjem, stidljivošću...), naprotiv. Subjektivno „ugroženi“ pojedinac može omalovažavati upravo onog ko je „iznad“ njega po nečemu ili će previše lično, teško doživljavati neprihvatanje principa, razmišljanja, odbacivanje saveta (od strane drugog) koji budu ukazani. Ovde se traži i potvrda, upravo zbog nesigurnosti i svesti da nemamo „prekopotreban dokaz“ (Saturn) o svojoj vrednosti, pa bio to samo papir (diploma). Iako papir nije merilo, Saturnu u Strelcu ipak jeste. Ovo će naročito biti naglašeno tokom Saturnovog kvadrata sa Jupiterom u Devici (2016.), što može imati različite efekte: od uzdizanja „nepismenosti“ do revoltiranosti „pismenih“ (istom pojavom), kao jedna slika. Aspekt je uvek dvosmeran, ili se izvlači najbolje od njega ili najgore moguće – izbor je prepušten nama. Osoba sa ovim kvadratom može imati visoko obrazovanje ili neće doći do istog, napustiće studije, možda neće želeti uopšte da studira. Može biti verski fanatik ili ateista. Vaga je ovde prilično pokvarena. Od snažnog optimizma do snažnog pesimizma. Takođe, pod ovim tranzitom može doći do prevelike kritičnosti, traženja dlake u jajetu, netolerancije, drvljenja o moralu uz nedostatak samokritike i istog (nametanog drugome) morala pojedinca; problema sa zakonom i njegovim nepoštovanjem, mutnim radnjama naročito po pitanju novca; velikih troškova i finansijskih gubitaka, problema oko rešavanja nasledstva ili nemogućnosti da se ode/ostane u inostranstvu; razočaranja u višegodišnja prijateljstva, izdaje poverenja... Ali tu je i volontiranje, dobrotvorni rad, borba za obespravljene, ugrožene, siromašne. No, ovim aspektom ćemo posebno da se pozabavimo kada dođe vreme za to. Uticaje tranzita Saturna ionako pratimo step by step. Svakako ne utiču na sve isto, naročito ne kada to tumačemo na globalnom planu (kao sada) i individualnom. Na ličnom planu, kvadrat Jupitera-Saturna će biti težak/izazovan za planete promenljivog krsta (Blizance, Device, Strelčeve i Ribe) pre svega druge dekade.

Saturn je u Strelcu od 23.decembra 2014. – 20.decembra 2017, kada ulazi u Jarca. Najviše će ga osetiti Blizanci, Device, Strelčevi i Ribe, ali i Ascedenti (podznak) u istim znacima. Tokom 2015. fokus je na prvu dekadu. Više se raspitajte među ranjenicima Saturna u Škorpiji (Bikovima, Lavovima, Škorpijama i Vodolijama), da se malo bolje uputite šta vas očekuje na ličnom planu.

Najpovoljniji uticaji ovog Saturna generalno nas očekuju tokom decembra 2016. i 2017. naročito u maju i novembru. U decembru 2016, najviše kraj druge/početak treće dekade vatrenih (Ovan, Lav, Strelac) ličnih planeta, ali i podznaka, a tokom 2017, treća dekada istih. Sve ključne aspekte Saturna u Strelcu ćemo posebno pratiti; kao i dešavanja tokom 2015.

Poznati sa Saturnom u Strelcu: Nick Cave, Martin Luther King, Mahatma Gandhi, Abraham Lincoln, Baruch de Spinoza, André Gide, Hemingway, Vladimir Lenin, Charles Darwin, Goya, Auguste Rodin, Che Guevara, Jacky Kennedy Onassis, Alfred Hitchcock, Anne Frank...

Srećno!
Cat









CONVERSATION

2 comments:

  1. Duboki naklon i postovanje autorki na ovom neverovatno autenticnom, sadrzajnom i sveobuhvatnom tekstu. Kao neko ko je rodjen u znaku Strelca i kome je ostalo jos oko mesec dana druzenja za Saturnom, mogu da kazem da do sada nigde nisam naisao na ovako istinitu, duboku i odmerenu analizu. Veliko Vam hvala i samo tako nastavite.

    ReplyDelete

Thanks for reading!
Don't forget: sharing is caring!